ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πως μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φετινό Greek Economic Summit 2020, ο CEO της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, μίλησε για το όραμα της για το τέλος του τσιγάρου, την σημασία της μείωσης βλάβης (harm reduction) και τα προαπαιτούμενα για να έρθουν και άλλες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

/media/gcxbgn1z/andre-calantzopoulos.jpg?width=1000&height=700

«Για οποιαδήποτε επένδυση αυτό που χρειάζεται είναι η σταθερότητα, η προβλεψιμότητα, μια ολοένα και πιο επαγγελματική διοίκηση και θεσμοί και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Επίσης θεωρώ ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό, καλά μορφωμένο, εξειδικευμένο και με μια street-smart ευστροφία που δεν διαθέτουν όλοι».

Η χαρακτηριστική αυτή δήλωση του Έλληνα CEO της Philip Morris International σχετικά με τις προοπτικές της χώρας, έλαβε χώρα στο πλαίσιο του κεντρικού πάνελ του φετινού Greek Economic Summit 2020, στο οποίο συμμετείχε, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα, τον CEO της Deloitte Punit Renjen και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Myron Brilliant, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο. 

Η συζήτηση, που αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για το φετινό Greek Economic Summit 2020, επικεντρώθηκε στην συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στην ευθύνη των μεγάλων εταιριών να δώσουν δυναμικά το παρών στη νέα υπό διαμόρφωση κανονικότητα.

Η Ελλάδα ως προορισμός για εργασία και επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στο πλαίσιο των δίδυμων επαναστάσεων (του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης) που θα διαμορφώσουν το μέλλον. Δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Έλληνες που έφυγαν λόγω κρίσης στο εξωτερικό και για να επικοινωνηθούν στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Τα οποία περιλαμβάνουν, εκτός από την ομορφιά της, το υψηλό επίπεδο του εργατικού της δυναμικού, την προνομιακή γεωγραφική της θέση που την χρίζει ως φυσικό κόμβο, την ασφάλεια, την συνδεσιμότητα, την πρόσβαση σε καλή περίθαλψη και την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρει.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του στόχου του να μετατρέψει την Ελλάδα σε προορισμό όχι μόνο για τουρισμό, αλλά για εργασία, για επενδύσεις και για συνταξιοδότηση. Καταλήγοντας πως «Ο Covid-19 με έπεισε ακόμα περισσότερο ότι χρειάζεται να επιτείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αν ο κόσμος νομίζει πως πατάμε φρένο, κάνουν λάθος. Πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Άξια αναφοράς είναι η ειδική αναφορά του πρωθυπουργού στην συνεισφορά της PMI και της Παπαστράτος κατά την πρώτη φάση της πανδημίας δηλώνοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την PMI και την φανταστική ομάδα σας στην Ελλάδα για το γεγονός ότι βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την ενεργή συνεισφορά σας και την βοήθεια που μας δώσετε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μπορεί αυτό να αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου κοινωνικής αλληλεγγύης που πρέπει να διαχειριστεί οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά εσείς κάνατε την παρουσία σας πολύ αισθητή στην Ελλάδα μέσω των συνεισφορών σας».

To όραμα της Philip Morris International για το τέλος του τσιγάρου

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο όραμα της εταιρείας για το τέλος του τσιγάρου δηλώνοντας: «Υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες και πρόωρους θανάτους. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στους ενήλικες καπνιστές που δεν επιλέγουν να σταματήσουν το κάπνισμα, προϊόντα που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα τσιγάρα. Επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα και στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε πλήρως τα τσιγάρα και να τα καταργήσουμε το συντομότερο δυνατό. Ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια είναι η αδειοδότηση που έλαβε το κορυφαίο προϊόν μας, τον Ιούλιο του 2020, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου» σε σχέση με το τσιγάρο και κατά συνέπεια καλύτερο για τη δημόσια υγεία». Επιπλέον αναφέρθηκε:

-Στην σημασία της μείωσης βλάβης (harm reduction)

«Έχουμε αναπτύξει ένα portfolio προϊόντων (που έχουν ως κοινό παρονομαστή την απουσία της καύσης), έχουμε κάνει την επιστημονική τεκμηρίωση με προκλινικές και κλινικές δοκιμές, αλλά το μεγαλύτερο έργο που έχουμε μπροστά μας είναι να διαμορφωθούν τα σωστά ρυθμιστικά πλαίσια και στη συνέχεια να πείσουμε τους καταναλωτές. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να τους εξηγήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα, δηλαδή η καύση, και στη συνέχεια να τους δώσουμε ενναλακτικές μέσω προϊόντων που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα τσιγάρα. Αυτό ακριβώς που είναι αποδεκτό σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν σημαίνει ότι αυτές έχουν μηδενικό κίνδυνο και μηδενική επίδραση στο περιβάλλον, αλλά είναι πολύ καλύτερες από το να συνεχίζαμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανονισμών για αυτά τα προϊόντα που ενθαρρύνουν την καινοτομία και ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να κάνουν την αλλαγή, διατηρώντας ταυτόχρονα αυστηρούς ελέγχους πάνω σε αυτά, ειδικά όσον αφορά τη χρήση τους από τους νέους»

-Στη 300 εκ. ευρώ επένδυση στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

«Η Παπαστράτος, η θυγατρική της PMI στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εδώ και 90 χρόνια. Ως PMI έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα σε φυσικές εγκαταστάσεις, με την τελευταία μας επένδυση να ξεκίνησε το 2017 όταν μετατρέψαμε ένα ολόκληρο εργοστάσιο τσιγάρων σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, με εξαγωγική δραστηριότητα σε 6 χώρες. Καθώς το προϊόν μας μεγαλώνει, αυξάνονται οι δυνατότητες επέκτασης και για το εργοστάσιο. Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο προϊόν και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι τόσο όσον αφορά τους ελέγχους ποιότητας όσο και την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης παραγωγής»

-Στην σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την οικονομία της χώρας, απευθύνοντας τη σχετική ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να απαντάει παρουσιάζοντας το συνολικό πλάνο του για την οικονομική διπλωματία της χώρας στο εξωτερικό. 

-Στο πως η PMI μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο πρόβλημα του λαθρεμπορίου

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις, να τους δώσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα τελωνεία και άλλες αρχές για να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν την δική τους οπτική επί του θέματος: 

-Ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα μίλησε για την επιλογή της Θεσσαλονίκης -από όπου και κατάγεται- για την δημιουργία ενός από τους ψηφιακούς κόμβους της εταιρείας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ψηφιακών της υποδομών, και για το πλάνο της για την δημιουργία ενός ακόμα κόμβου στην πόλη. Επισημαίνοντας την αίσθηση που έχει από την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα για το ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει και ότι αποτελεί πλέον μια χώρα που «μπορείς να νιώσεις ότι είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις και να επενδύσεις και είμαι πολύ χαρούμενος που η χώρα μου τα πάει τόσο καλά». Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του για την «επιστημονική αναγέννηση», που βιώνουμε σήμερα, όπου η βιολογία και η τεχνολογία έρχονται να απελευθερώσουν μια τρομακτική δυναμική όσον αφορά την ικανότητά σχεδιασμού νέων μορίων, κατανόησης των ασθενειών και προσφοράς ιατρικών λύσεων στον κόσμο.

-O CEO της Deloitte Punit Renjen, μίλησε για την επιτυχία του πρότυπου κέντρου τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας στις νέες τεχνολογίες που έχει δημιουργήσει στην Θεσσαλονίκη και τα σχέδια για την επέκτασή του τα επόμενα χρόνια. Επισημαίνοντας ότι, στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, προτεραιότητα για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, πρέπει να είναι η καλή διακυβέρνηση, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων. Τονίζοντας επιπλέον ότι και η ενίσχυση της τηλεργασίας αποτελεί ευκαιρία για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

-O Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Myron Brilliant αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ που θεωρεί ότι, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν, θα λάβει χώρα μετά την εκλογή του νέου Αμερικάνου Προέδρου. Καθώς επίσης στην ευκαιρία που θεωρεί ότι έχει η Ελλάδα για να συνεχίσει στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.

Δείτε εδώ όλο το βίντεο της συζήτησης:

Διαβάστε ακόμα