Η Παπαστράτος αρωγός στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Μέτρα, πολιτικές και εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της Παπαστράτος.
Οι πολιτικές και οι δράσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών παρουσιάστηκαν τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, με την ευγενική υποστήριξη της Παπαστράτος, στο Ωδείο Αθηνών.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη, η οποία κάλεσε τους υπουργούς να παρουσιάσουν όλο το πλαίσιο δράσης που έχουν αναπτύξει, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας. Και οι τρεις υπουργοί, στις ομιλίες τους, ευχαρίστησαν την Παπαστράτος για τη συνδρομή και την οικονομική στήριξη των προσπαθειών της Πολιτείας, ικανοποιώντας μια σειρά αναγκών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων.
Από την πλευρά του o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης επισήμανε πως ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος και δήλωσε: «Η βία κατά των γυναικών δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που στέλνουμε όλοι, με την παρουσία μας στη σημερινή εκδήλωση. Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η παραδοχή της ύπαρξής του. Δυστυχώς, καθημερινά κακοποιούνται γύρω μας γυναίκες κάθε ηλικίας, καταγωγής και μόρφωσης, με κάθε μορφή βίας, σωματική, λεκτική, ψυχολογική».
Προσθέτοντας ότι: «Η Παπαστράτος, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, στέκεται αρωγός της πολιτείας στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Με τη στήριξη του έργου δημοσίων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, με την υποστήριξη της δημιουργίας των 63 γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα, με καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, με δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Πρέπει να σπάσουμε όλα τα ταμπού και να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη βία κατά των γυναικών».
Αντίστοιχα ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, εστίασε στο γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κομβικό ρόλο ως προς την υποστήριξη κάθε δράσης που στρέφεται ενάντια στη βία και στην κακοποίηση με γνώμονα την προστασία των θυμάτων και τη δημιουργία ενός μέλλοντος πλήρους ισότητας και συμπερίληψης. Όπως είπε: «Η Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ένα ριζικό μετασχηματισμό. Μέσα σε αυτόν έχουμε οραματιστεί έναν άλλο κόσμο. Οι γυναίκες έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο φροντίζουμε και στο εσωτερικό της εταιρείας μας τις γυναίκες. Είμαστε η πρώτη και μόνη εταιρεία που από το 2018 είμαστε πιστοποιημένοι με το Equal Salary Cerification για ίσες μισθολογικές ευκαιρίες στις συναδέλφους. Επίσης το 41% των διευθυντικών θέσεων της εταιρείας μας κατέχονται από γυναίκες».
Σημείωσε, επίσης, ότι η εταιρεία στηρίζει διαχρονικά την ενδυνάμωση των γυναικών. «Δεν θα υποκαταστήσουμε το κράτος αλλά θα συμπληρώσουμε τις προσπάθειές του» τόνισε ο κ. Καργαρώτος.
Tι δήλωσαν τα αρμόδια υπουργεία
Την εκδήλωση άνοιξε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η στρατηγική μας στόχευση για την εξάλειψη της βίας επιβάλλει χωρίς ενδοιασμούς ολιστική προσέγγιση του φαινομένου, διατομεακή συνεργασία, ισχυρά αντανακλαστικά και συνεχή επαγρύπνηση».
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στην ομιλία της ανακοίνωσε ότι στο υπάρχον ευρύ δίκτυο στήριξης των γυναικών και των παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, προστίθεται το risk tool ενώ παράλληλα στα ελληνικά πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τις επιτροπές ισότητας, θα τρέξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο των Α.Ε.Ι. Δηλώνοντας: «Βασική μας μέριμνα είναι να κλείσουμε τα κενά που διαπιστώνουμε στο δίχτυ προστασίας, που αφορά στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας, σημειώνοντας πως «χτίσαμε βήμα - βήμα μια νέα φιλοσοφία ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής είναι η εμπιστοσύνη των θυμάτων στην Αστυνομία και στο κράτος που οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση των καταγγελιών από λιγότερες από 5.000 το 2019 στο να ξεπεράσουμε τις 20.000 το 2024».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης, τόνισε ότι καλούμαστε σε διαρκή και συστηματική μάχη. Επεσήμανε ότι, με το νόμο 5090/2024 εκσυγχρονίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πλέγμα «ασφαλούς δικαιϊκού περιβάλλοντος» προστασίας των θυμάτων.
Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε αναλυτικά τις πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται, επισημαίνοντας ότι για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν αρκεί η καταστολή, το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο και τα εργαλεία ανταπόκρισης. «Τα ζητήματα βίας που έχουν έντονες κοινωνικές αναφορές δεν αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους, στα βαθύτερα αίτια, με καταστολή, αλλά με πρόληψη και ενδυνάμωση του ευάλωτου. Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία ήταν πίσω από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021- 2025 και τις πολιτικές που υλοποιήθηκαν στην κατεύθυνση της ισότητας».
Στη συνέχεια η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αγγελική Παπάζογλου και η Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Προϊσταμένη Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Δήμητρα Κατεχάκη έκαναν απολογισμό των δράσεων των υπηρεσιών τους. Ακολούθησαν συζητήσεις με τους επαγγελματίες του πεδίου οι οποίοι αφηγήθηκαν στιγμές από την εμπειρία τους στη διαχείριση περιστατικών βίας κατά των γυναικών.
Η εκδήλωση έκλεισε, με συζήτηση στη διάρκεια της οποίας επί τάπητος τέθηκαν οι δράσεις που πρέπει να οργανωθούν και να συνεχιστούν πάντα με στόχο την προστασία των θυμάτων.