Παπαστράτος: Σταθερά πρωτοπόρος στην υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων
Η Παπαστράτος, από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0 ήδη από το 2020, επενδύει στην ορθή διαχείριση του νερού στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο και συνολικά στο Θριάσιο πεδίο.
Η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων βρίσκεται στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος η οποία αναγνωρίζει τους κινδύνους από τη δυνητική ρύπανση και από την έλλειψη υδάτινων πόρων, καθώς και τις επιδράσεις τους στις υδρολογικές λεκάνες που σχετίζονται µε τις δραστηριότητες και την εφοδιαστική της αλυσίδα. Από το 2020, η Παπαστράτος είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που απέκτησε και διατηρεί τη διεθνή πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0. Το πρότυπο αυτό, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, προάγει την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη χρήση του νερού, αποτελώντας έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής της.
Η Παπαστράτος διατήρησε και για το 2024 την πιστοποίησή της σύμφωνα με το πρότυπο Alliance for Water Stewardship (AWS). Η πιστοποίηση αυτή επιβεβαιώνει -μεταξύ άλλων- τη συμμόρφωσή της με τις εθνικές και διεθνείς νομοθετικές απαιτήσεις για τη διαχείριση του νερού και την παροχή πόσιμου νερού σε χώρους εστίασης και υγιεινής για όλους όσους εργάζονται στις εγκαταστάσεις της. Παράλληλα, η εταιρεία δεσμεύεται για την αποτελεσματική χρήση του νερού, μειώνοντας τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται.
Η συνολική στρατηγική για το νερό της Παπαστράτος έχει ως κεντρικό στόχο την ελαχιστοποίηση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος στο εργοστάσιό της, το οποίο εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο κατά ISO 14001. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Γιώργος Κωσταρέλης: «Η υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί κλειδί για το βιώσιμο μέλλον. Στην Παπαστράτος αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς το νερό χρησιμοποιείται στις παραγωγικές μας διαδικασίες, αλλά και στην παραγωγή άλλων πρώτων υλών. Συγκεκριμένα, η Παπαστράτος χρησιμοποιεί έναν εξειδικευμένο δείκτη κατανάλωσης νερού (κυβικά μέτρα ανά εκατομμύριο παραγόμενων θερμαινόμενων ράβδων καπνού) για να προσδιορίζει και να παρακολουθεί τον ποσοτικό της στόχο. Από την εφαρμογή του προτύπου, και μέχρι το 2023, η κατανάλωσή έχει μειωθεί κατά 28% ενώ το 2024 υπάρχει επιπλέον μείωση κατά 4% μέχρι στιγμής».
Αναφορικά με τις προκλήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Κωσταρέλης σημειώνει: «Παρά τις δυσκολίες, όπως η αύξηση των όγκων παραγωγής ημιέτοιμου προϊόντος που προορίζεται για εξαγωγή χωρίς αντίστοιχη παραγωγή τελικού προϊόντος στο εργοστάσιο, οι αυξημένες δοκιμές μετά την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, καθώς και η αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τόσο στο εργοστάσιο όσο και στα γραφεία μας, η εταιρεία παραμένει αφοσιωμένη στον στόχο αυτό, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της».
Ιδιαίτερη έμφαση στις σχετικές επενδύσεις που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος δίνει η Αλεξάνδρα Αβραμίδου, Sustainability Engineer της Παπαστράτος, δηλώνοντας: «Η κατανάλωση του νερού στην παραγωγική μας διαδικασία αφορά ως επι το πλείστον την επεξεργασία του καπνού, ενώ ένα μικρό ποσοστό αφορά στη δευτερογενή συσκευασία και τις λοιπές ανάγκες. Στο πλαίσιο του προτύπου AWS, έχουμε υλοποιήσει σημαντικές βελτιώσεις για την εξοικονόμηση νερού και την αναβάθμιση των υποδομών μας. Ενδεικτικά, με την εφαρμογή της ξηρής λειτουργίας στους washing towers, μειώσαμε την κατανάλωση νερού κατά περίπου 4.130 m³/έτος.
Παράλληλα, με την αντικατάσταση του δικτύου πόσιμου νερού από γαλβανισμένους σωλήνες σε PPR και την εγκατάσταση νέων υδρομέτρων, επενδύσαμε στην αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και στη συνεχή παρακολούθηση των καταναλώσεων. Επιπλέον, δημιουργήσαμε μια διατμηματική ομάδα έργου, το Steam Safari Project, η οποία εντόπισε και βελτιστοποίησε διεργασίες στο δίκτυο ατμού, μειώνοντας την κατανάλωση νερού κατά περίπου 7.590 m³/έτος. Με αυτές τις δράσεις, όχι μόνο πετύχαμε ουσιαστική εξοικονόμηση νερού και βελτιστοποίηση των παραγωγικών μας διεργασιών και των μεθόδων προληπτικής συντήρησης, αλλά ενισχύσαμε και την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας στις νέες τεχνολογίες, επενδύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Επιπλέον, η Παπαστράτος, με στόχο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, έχει εγκαταστήσει στο εργοστάσιο της δύο μονάδες βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, που διαχειρίζονται τόσο αστικά όσο και βιομηχανικά απόβλητα. Τα επεξεργασμένα ύδατα διοχετεύονται υπεδάφια, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας του υδροφόρου ορίζοντα στο Θριάσιο Πεδίο.
Η Παπαστράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων της για το νερό ως κρίσιμο στοιχείο ενός βιώσιμου μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2022 και κάθε χρόνο, οργανώνεται στο εργοστάσιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια δράση που έχει ονομαστεί “Sustainability Week”, όπου οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και στα γραφεία συμμετέχουν σε βιωματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που αναδεικνύουν τη σημασία της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της πιστοποίησης AWS. Παράλληλα, η εταιρεία συμμετείχε σε μηνιαίες ημερίδες της PMI, όπου ανταλλάχθηκαν βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μείωση των αποθεμάτων νερού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τοπικούς φορείς με συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου, της ΕΥΔΑΠ και άλλων εταιρειών που έχουν έδρα στην ίδια λεκάνη απορροής της περιοχής όπου δραστηριοποιείται η Παπαστράτος, για την ενημέρωση γύρω από το πρότυπο AWS και τη συζήτηση κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού αλλά και τη δραστηριοποίηση στους υπόλοιπους πυλώνες του προτύπου. Ενώ το 2024 έλαβαν χώρα μια σειρά συναντήσεων με τις Δημοτικές αρχές των δήμων που εδράζονται στις λεκάνες απορροής που επηρεάζουμε και μας επηρεαζουν άμεσα ή έμμεσα.
Στο ίδιο πλαίσιο, τον Μάρτιο του 2024, ξεκίνησε η Β΄ φάση του Προγράμματος Αναδάσωσης για τη φύτευση 70.000 δέντρων στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου και της Πεντέλης, με δέσμευση για φροντίδα έως το 2026. Η πρωτοβουλία, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, εντάσσεται στους πυλώνες «Περιβάλλον» και «Κοινωνία» της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος, καθώς και στον πυλώνα του AWS για την προστασία σημαντικών περιοχών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής.
Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι εθελοντικοί καθαρισμοί, με χαρακτηριστική τη δράση στη Λίμνη Κουμουνδούρου, έναν πολύτιμο υγρότοπο της περιοχής του Ασπροπύργου από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι-εθελοντές περισυνέλεξαν 2,6 τόνους σκουπιδιών, συμβάλλοντας στον καθαρισμό και την ανάδειξη της περιοχής.
Η Παπαστράτος συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ευαισθητοποίηση για την αξία των υδάτινων πόρων, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελούν δεδομένο αγαθό. Η δέσμευση της εταιρείας να φροντίσει και να διασφαλίσει τους πόρους αυτούς για τις επόμενες γενιές παραμένει ισχυρή, μέσα από δράσεις που ενσωματώνουν περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα.
Συνημμένα θα βρείτε την αποτύπωση των δράσεων της χρονιάς που αφορούν
αποκλειστικά θέματα νερού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η σχετική δέσμευση της
Παπαστράτος για το Alliance for Water Stewardship (AWS).