ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Γιώργος Μαργώνης: «Εξωστρέφεια & καινοτομία, οι οδηγοί της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς μας»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος δίνει έμφαση στους κρίσιμους παράγοντες που αποτελούν προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Κείμενο: Ειδική έκδοση «K CEO’s» για την Καθημερινή (αναδημοσίευση)

Οι πρώτοι μήνες του 2024 ανέδειξαν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που κληροδότησε το 2023 και ταυτόχρονα την ανάγκη στοχευμένης δουλειάς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έρχονται. Μια ματιά σε οικονομικούς δείκτες, όπως κατά κεφαλήν ΑΕΠ και κατανάλωση, εξηγεί τις έντονες διαφορές που διαμορφώνουν την καθημερινότητα των πολιτών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ώθηση προς τα εμπρός με στόχο και πράξεις

Στην post-Covid εποχή των διαδοχικών κρίσεων, η ανάλυση των αιτίων της ανισορροπίας έχει εξελιχθεί σε κοινό τόπο. Όσο χρήσιμη κι αν είναι, όμως, η ανασκόπηση του παρελθόντος για την εξήγηση του προβλήματος, η πραγματικότητα επιβάλλει στροφή του βλέμματος προς τα εμπρός· με στόχους και πράξεις.

Το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης αυτή τη στιγμή φαίνεται να ξεκλειδώνει μια φράση: διεθνής ανταγωνιστικότητα. Την ώρα που άλλα κράτη δείχνουν να έχουν «κολλήσει», οι εκτιμήσεις θέλουν την Ελλάδα να παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά τα επόμενα χρόνια. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να δώσουμε εμείς το θετικό παράδειγμα. Και θα το πετύχουμε μόνο με σχέδιο, σύνθεση και ενσυναίσθηση.

Ο μαραθώνιος της ανταγωνιστικότητας

Η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο έχει τις βάσεις της στην εξωστρέφεια. Παραγωγή εδώ, εξαγωγές παντού. Δεν είναι ένα δίπτυχο που επιτυγχάνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χτίζεται, όμως, καθημερινά. Με κίνητρα που θα αυξήσουν τις επενδύσεις και θα ευνοήσουν μια νέα αναπτυξιακή στροφή, με οδηγούς την έρευνα και την καινοτομία.

Απαιτείται, επίσης, συνεργασία: επιχειρήσεις και Πολιτεία να θέλουν. Οι πρώτες να επενδύουν στο μέλλον, η δεύτερη να στοχεύει με τη δημοσιονομική πολιτική της στη φορολογική σταθερότητα και προβλεψιμότητα, που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις αυτές. Με προτεραιότητες τη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σύγχρονα εργαλεία, για σύγχρονες προκλήσεις.

Ανθρωποκεντρική βιομηχανία

Τι απομένει; Το σημαντικότερο: η ενσυναίσθηση. Ζούμε σε μια χώρα ικανών και σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων. Η ελληνική κοινωνία ζητά τη στήριξη όλων μας. Γιατί η ανάπτυξη χωρίς θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών δεν έχει ουσία. Ο θετικός αντίκτυπος έρχεται με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προοπτική και εξελιξιμότητα, εργασιακή και κοινωνική καινοτομία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο φάρος σταθερότητας και ο καταλύτης των εξελίξεων που αναζητούμε υπάρχει και λέγεται Βιομηχανία. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τις ρίζες μας. Κοιτάζοντας μπροστά.

Διαβάστε ακόμα