ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2024

Ιάκωβος Καργαρώτος: «Δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και το περιβάλλον»

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος μιλάει για την προσήλωση στη βιωσιμότητα ως εταιρική στρατηγική, στο πλαίσιο του ριζικού μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2017, και την «πράσινη» επένδυση στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο.

/media/yxxdhymq/iakovos-kargarotos-2.jpg?width=1000&height=700&center=0,5,0,5&mode=crop

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαµπίρη για το Forbes (αναδημοσίευση)

Με προσήλωση στο πλάνο εταιρικού µετασχηµατισµού που ξεκίνησε το 2017, η Παπαστράτος θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιωσιµότητα. Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ιάκωβος Καργαρώτος, αναφέρεται µε λεπτομέρειες σε όλες τις δράσεις µε αποδέκτες το περιβάλλον και την κοινωνία. Ταυτόχρονα, στέκεται στις µεγάλες επενδύσεις που έχει υλοποιήσει ο όµιλος Philip Morris International (PMI) παγκοσµίως, συστήνοντας τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού και δηµιουργώντας ένα µέλλον χωρίς τσιγάρο.

Όπως ο ίδιος σηµειώνει, η εταιρεία, σε µια προσπάθεια ενίσχυσης των ενεργειών για την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης, ακολουθεί το πλάνο εταιρικού µετασχηµατισµού που ξεκίνησε το 2017. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αναγάγει τη βιωσιµότητα σε στρατηγική της. «Είναι µια δέσµευση την οποία προσπαθούµε να τηρούµε µε πράξεις σε όλο το φάσµα της δραστηριότητάς µας. Δεν µπορώ να µην ξεχωρίσω τη δράση για την οποία είµαστε όλοι πολύ περήφανοι και αφορά το µεγάλο πρόγραµµα Αναδάσωσης, ύψους 1 εκατοµµυρίου ευρώ, στον Άγιο Στέφανο και την Πεντέλη Αττικής. Συγκεκριµένα, η Παπαστράτος έχει αναλάβει τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε έκταση 1.000 στρεµµάτων πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής και την πλήρη φροντίδα τους µέχρι το 2026. Στόχος του Προγράµµατος είναι η επιβίωση τουλάχιστον του 75% των δέντρων αυτών, υπόθεση καθόλου απλή. Συνεπάγεται διαρκή επιστηµονική καθοδήγηση και εποπτεία, αλλά και συνοδές δράσεις, όπως ο καθαρισµός ρεµάτων. Μάλιστα, όταν περίπου 8.000 δέντρα ξεράθηκαν το καλοκαίρι του 2023, λόγω του εκτεταµένου καύσωνα, τα φυτέψαµε εκ νέου.

Επίσης, από το 2020 λαµβάνουµε κάθε χρόνο την πιστοποίηση ορθής διαχείρισης υδάτινων πόρων κατά το διεθνές πρότυπο Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0. Είναι ακόµα µία επιβεβαίωση της καλής και συστηµατικής δουλειάς που κάνουν οι άνθρωποί µας, µε αντίκτυπο τόσο µέσα στην εταιρεία όσο και στο ευρύτερο οικοσύστηµα».

/media/o0qjwnxw/anadasosi2_.jpeg?width=1000&height=700&center=0,5,0,5&mode=crop

Την ίδια στιγµή, η Παπαστράτος συµβάλλει στην ενίσχυση της νέας γενιάς µέσα από στοχευµένες δράσεις και προγράµµατα, όπως είναι το "FutuReady". «Η Παπαστράτος είναι οι άνθρωποί της και το αντίστροφο. Η φιλοσοφία αυτή µας χαρακτηρίζει χρόνια τώρα και µε την ίδια φιλοσοφία επιθυµούµε να πορευτούµε και τα επόµενα χρόνια. Γι’ αυτό εστιάζουµε στη νέα γενιά, παρακινώντας τη να καλλιεργήσει την κουλτούρα της συνεχούς µάθησης, µε την επένδυση στο Re-Skilling και το Up-Skilling, στα οποία στοχεύει και το πρόγραµµα "FutuReady”, το οποίο υλοποιήσαµε για πρώτη χρονιά φέτος», επισηµαίνει ο κύριος Καργαρώτος.

Το αύριο ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν

Με βάση το συγκεκριµένο πρόγραµµα, νέες και νέοι, ηλικίας 18 έως 30 ετών, που σπουδάζουν ή έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει και κάνουν τα πρώτα τους επαγγελµατικά βήµατα, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν µε καταξιωµένα στελέχη εταιρειών και να ενηµερωθούν για δεξιότητες και επαγγέλµατα που αναµένεται να καθορίσουν το εργασιακό µέλλον, ώστε να εµπνευστούν για το δικό τους ξεχωριστό ταξίδι µάθησης και ανάπτυξης. «Το αύριο ανήκει σε εκείνους που το προετοιµάζουν, και εµείς στεκόµαστε στο πλάι της νέας γενιάς και την εφοδιάζουµε µε τα κατάλληλα εργαλεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.

Να αποτελέσει παρελθόν το τσιγάρο στην Ελλάδα

Επίκεντρο της στρατηγικής της PMI αποτελεί η ανάπτυξη καινοτόµων εναλλακτικών προϊόντων µειωµένου κινδύνου. Ο όµιλος έχει επενδύσει στην Ελλάδα και διεθνώς πάνω από 12 δισεκατοµµύρια ευρώ για την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων. Όπως λέει ο Ιάκωβος Καργαρώτος, «o µεγάλος και φιλόδοξος στόχος µας είναι η Ελλάδα να κάνει το τσιγάρο παρελθόν, το συντοµότερο. Για να έρθουµε πιο κοντά στην επίτευξή του, θα πρέπει να εργαστούµε συλλογικά και να εξασφαλίσουµε τις αναγκαίες συνέργειες όλων των ενδιαφερόµενων µερών». «Είναι κρίσιµο να συνεχίσουµε να ανταποκρινόµαστε στις προσδοκίες των καταναλωτών και της κοινωνίας και να προσφέρουµε προϊόντα και σε εκείνους που δεν διακόπτουν το συµβατικό τσιγάρο», επισηµαίνει.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση που έχει γίνει σε παγκόσµιο επίπεδο, αναφέρει ότι τα αποτελέσµατά της, απτά και ορατά, «µας ενθαρρύνουν να συνεχίσουµε µε την ίδια επιµονή, αναζητώντας καινοτόµες εναλλακτικές και ενισχύοντας την επιστηµονική έρευνα, ώστε να βρισκόµαστε κάθε φορά µπροστά από τις απαιτήσεις της εποχής».

Κατά τα λεγόµενά του, σε παγκόσµιο επίπεδο, οι καπνιστές εκτιµάται ότι φτάνουν το 1 δισεκατοµµύριο, ενώ περίπου 33 εκατοµµύρια καπνιστές σε όλο τον κόσµο έχουν στραφεί στα θερµαινόµενα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, έχοντας διακόψει το κάπνισµα. Στη χώρα µας οι συνολικοί χρήστες θερµαινόµενων εναλλακτικών προϊόντων καπνού ξεπέρασαν, το 2023, τους 500.000, ενώ υπάρχουν περίπου 2 εκατοµµύρια συµπολίτες µας που επιµένουν στο συµβατικό τσιγάρο.

«Ωστόσο, για εµάς στην Παπαστράτος, αλλά και στη µητρική µας εταιρεία, η προηγούµενη χρονιά θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως µια χρονιά-ορόσηµο, καθώς το IQOS ξεπέρασε για πρώτη φορά τις πωλήσεις του Marlboro, αλλά και τις συνολικές πωλήσεις όλων των υπόλοιπων καπνικών προϊόντων, παρόλο που µετρά τουλάχιστον 7 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Θα συνεχίσουµε να επενδύουµε στη στρατηγική επιλογή µας που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον ριζικό µετασχηµατισµό της Παπαστράτος και τη µετεξέλιξή της σε ρόλο διοικητικού hub της PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, µε διπλασιασµό του όγκου παραγωγής και του αποτυπώµατός µας, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και ως εξαγωγική δύναµη», προσθέτει.

/media/lybcezni/papastratos_factory_new.jpg?width=1000&height=700&center=0,5,0,5&mode=crop

Υπενθυµίζεται ότι στα τέλη του 2023 η Παπαστράτος ανακοίνωσε τη µεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση της ιστορίας της, µια κίνηση µε έµµεσα και άµεσα οφέλη, µε σηµαντικότερο από αυτά τη µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος κατά την παραγωγή. «Το εργοστάσιό µας στον Ασπρόπυργο ήδη αξιοποιεί για το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειάς του τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, ενώ προχωρά µε γοργούς ρυθµούς και η νέα "πράσινη” επένδυση, το µεγάλο µας εγχείρηµα για την περαιτέρω µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος του εργοστασίου. Η επένδυση, ύψους 10 εκατοµµυρίων ευρώ, προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές των κτιρίων και σε έκταση 11.000 τετραγωνικών µέτρων, την εγκατάσταση αντλιών θερµότητας και ηλεκτρικού µπόιλερ, µε απώτερο στόχο τη µείωση εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% µέχρι το 2025, που ενδεικτικά ισοδυναµεί µε την απόσυρση 5.000 συµβατικών αυτοκινήτων από τους ελληνικούς δρόµους», αναφέρει ο κύριος Καργαρώτος.

Πρόκειται για µια επένδυση στο πλαίσιο του διεθνούς προγράµµατος "Zero Carbon Tech" της PMI «και φιλοδοξούµε η Ελλάδα να είναι µία από τις πρώτες χώρες που θα το υλοποιήσει. Είµαστε πολύ περήφανοι και γι’ αυτή µας την επένδυση, µε το εξαιρετικά θετικό και πράσινο αποτύπωµα», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα