ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η τεχνολογία ως επιταχυντής του επιχειρηματικού μετασχηματισμού

Η Αντιγόνη Δημοπούλου, Head of Ethics & Compliance Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International μιλάει, στο πλαίσιο του 1ου Forum Νομικής Τεχνολογίας, για την τεχνολογία ως μέρος του νομικού γνωστικού αντικειμένου και την αναγκαιότητα ενεργής συμμετοχής του νομικού τμήματος στην λήψη αποφάσεων.

/media/0e4n3eel/antigoni-dimopoulou3.jpg?width=1000&height=700&center=0,28452011414947,0,446952595936795&mode=crop

Παρουσιάζοντας το μοναδικό επιχειρηματικό case study της Παπαστράτος και μιλώντας για την προσωπική της εμπειρία ως μέλος του νομικού τμήματος της εταιρείας τα τελευταία 11 χρόνια, η Head of Ethics & Compliance Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International ήρθε να υπερθεματίσει το κεντρικό θέμα του φόρουμ που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος. Τον κομβικό δηλαδή ρόλο που διαδραματίζει πλέον η νομική τεχνολογία στην άσκηση της δικηγορίας και την παροχή νομικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την εξέλιξη του ρόλου του νομικού τμήματος της Παπαστράτος, στο πλαίσιο του ριζικού μετασχηματισμού της εταιρείας από παραδοσιακή καπνοβιομηχανία σε πελατοκεντρική εταιρεία τεχνολογίας, η κα Δημοπούλου επισήμανε τα εξής:

Για τις νέες ανάγκες λόγω αλλαγής προϊόντος

«Βρεθήκαμε να έχουμε ένα αρκετά διευρυμένο αντικείμενο και πάρα πολλά πράγματα που έπρεπε να μάθουμε και με τα οποία έπρεπε να εξοικειωθούμε. Ξεκινώντας από την τεχνολογία, την επιστήμη και το νομοθετικό πλαίσιο πίσω από το νέο προϊόν θέρμανσης καπνού. Η μετατροπή του εργοστασίου μας σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού έφερε μαζί της πάρα πολλά ενδιαφέροντα εργατικά νομικά θέματα. Επιπλέον έπρεπε να βρούμε το σωστό νομικό πλαίσιο για την υποστήριξη του επανασχεδιασμού του δικτύου συνεργατών μας, για το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και για τα νέα κανάλια επικοινωνίας με τους καταναλωτές που δημιουργήσαμε»

Για την τεχνολογία ως μέρος του νομικού γνωστικού αντικειμένου

«Για να μπορέσουμε να δώσουμε τη σωστή νομική συμβουλή έπρεπε να γνωρίζουμε και να εκπαιδευτούμε στο πως ακριβώς λειτουργεί η τεχνολογία. Από π.χ. το πως λειτουργούν οι εφαρμογές μέχρι που διαβιβάζονται και που αποθηκεύονται τα δεδομένα. Επιπλέον, λόγω της ιδιαιτερότητας της βιομηχανίας μας, έπρεπε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την ενηλικότητα του καταναλωτή μας (age verification) που αποτελεί άλλωστε μια από τις βασικότερες αρχές της Παπαστράτος και της Philip Morris International. Βρίσκοντας, ειδικά όσον αφορά τα ψηφιακά μας κανάλια, νέους τρόπους για να καταφέρουμε αυτό και επιπλέον για να επικοινωνήσουμε με τους ενήλικους καταναλωτές τηρώντας αυστηρά τους αυστηρούς περιορισμούς που, ως καπνικό προϊόν, έχουμε»

Για την συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων

«Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις επιχειρηματικές ανάγκες της εταιρείας αλλά και στις απαιτήσεις που είχαν από εμάς οι καταναλωτές, δυο αλληλένδετες και αλληλοτροφοδοτούμενες έννοιες, άλλαξε εντελώς ο τρόπος και η δομή που συμμετείχαμε στα projects. Παραδοσιακά το νομικό τμήμα εμπλέκεται είτε στην αρχή είτε -συνηθέστερα- στο τέλος ενός project. Αυτό έπρεπε να αλλάξει. Γίναμε μέλη της ομάδας και αυτό μας βοήθησε να αποκτήσουμε συνολική εικόνα των αναγκών και των δυσκολιών, να έχουμε πιο γρήγορο ρυθμό ανταπόκρισης, να έχουμε καλύτερη αίσθηση των προτεραιοτήτων και να χτίσουμε μια κοινή γλώσσα με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Καταλάβαμε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Πλέον δεν γνωμοδοτούμε, έχουμε δηλαδή φύγει από την εύκολη λύση της έγκρισης ή της απόρριψης, και φροντίζουμε να εξαντλούμε την νομική μας δημιουργικότητα και να βρίσκουμε λύσεις ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της εταιρείας. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και έχουμε μάθει πλέον να καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι διαμόρφωσης των επιχειρηματικών αποφάσεων».

Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία της κας Δημοπούλου στο παρακάτω βίντεο

Διαβάστε ακόμα