Ιάκωβος Καργαρώτος: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν πάντα με τρόπο βιώσιμο και συμπεριληπτικό»
Η αναγκαιότητα αλλαγής της επιχειρηματικής κουλτούρας προς μια ολιστικά βιώσιμη λειτουργία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποία συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος στο φετινό Thessaloniki Summit.
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι, πέρα από την επιδίωξη του οικονομικού οφέλους, θα πρέπει να λειτουργούν με τρόπο βιώσιμο και συμπεριληπτικό. Στόχος τους θα πρέπει να είναι να μειώνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και να αυξάνουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία ώστε, όλοι μαζί, να βελτιώνουμε το πλαίσιο που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε για ένα βιώσιμο μέλλον.»
Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ξεκίνησε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, τη συμμετοχή του στη συζήτηση με θέμα «The Power of Transition Thinking» με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021 που διοργανάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ανάμεσα στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος ξεχώρισαν:
Η μετάβαση σε μία βιώσιμη επενδυτική προσέγγιση
«Τα επενδυτικά σχήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αναλύουν τις μελλοντικές τους επενδύσεις ψάχνοντας να δουν αν, πέρα από την οικονομική επιδίωξη, που είναι το προφανές, έχουν και χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για μία απολύτως λογική επιχειρηματική προσέγγιση, καθώς οι βιώσιμες εταιρείες με βιώσιμα προϊόντα και θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον αυξάνουν τον τζίρο τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι καταναλωτές είναι πολύ πιο ενημερωμένοι από ότι στο παρελθόν και αναζητούν προϊόντα τα οποία συνδέονται με εταιρείες που έχουν αντίστοιχη δραστηριότητα.
Επίσης, παρατηρούμε ότι και οι τράπεζες κάνουν, πλέον, ολοένα και περισσότερο τέτοιου είδους αναλύσεις σε αιτήματα για δάνεια, αναζητώντας εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να είναι πραγματικά βιώσιμα και λειτουργικά. Επιπλέον, οι νέες γενιές εργαζομένων είναι πιο ανήσυχες και έχουν άλλα πρότυπα, με βάση τα οποία επιλέγουν τους εργοδότες τους. Μια επιλογή που εμπεριέχει πολλά στοιχεία ανάλυσης της στάσης μίας εταιρείας σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης προσωπικού και κοινωνικού έργου. Είναι σαφές ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, από όλες τις απόψεις, η βιώσιμη ανάπτυξη να γίνει η κύρια στρατηγική μίας εταιρείας και όχι μια ακόμη από τις στρατηγικές της.»
Οι επενδύσεις που επιδιώκουν μόνο οικονομικά οφέλη είναι πλέον ξεπερασμένες
«Έχουμε βιώσει κατά κόρον στην Ελλάδα τις επενδύσεις εκείνες που επιδιώκουν αποκλειστικά οικονομικά οφέλη. Προφανώς και αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για μια επένδυση. Δεν πρέπει, όμως, να είναι ο μοναδικός. Παρατηρώ ότι αυτό, αργά αλλά σταθερά, αλλάζει και ότι ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες ενσωματώνουν στις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά πλάνα τους στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης. Το τελικό αποτέλεσμα, το κέρδος, δεν αλλάζει, αλλά το ταξίδι για να φτάσει κανείς εκεί είναι σημαντικά διαφορετικό από ότι ήταν στο παρελθόν. Πλέον, είναι πολύ πιο εμπλουτισμένο, ολιστικό και συμπεριληπτικό. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, ως εταιρείες, αποτελούμε μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος και ότι δεν λειτουργούμε σε κενό, ξέχωρα από τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό και την τοπική κοινωνία.»
H σημασία των ESG κριτηρίων για μία επένδυση
«Τα κριτήρια ESG είναι καταλυτικό στοιχείο ώστε να αποφασίσει κάποιος επενδυτής αν θα προχωρήσει ή όχι σε μια επένδυση. Αυτό είναι κάτι που όλοι οι επιχειρηματίες πρέπει να το κρατούν κατά νου και να το έχουν σαν υψηλή προτεραιότητα. Επιπλέον, οι βιώσιμες επενδύσεις ολοένα και κερδίζουν έδαφος στις κεφαλαιαγορές, με ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές να είναι ήδη στην πρώτη γραμμή και να έχουν ξεκινήσει να προτιμούν τέτοιες βιώσιμες επενδύσεις. Εμείς, ως Παπαστράτος, το 2017-2018 κάναμε μια επένδυση η οποία είχε πάρα πολλά στοιχεία που συνδυάζουν τόσο τα οικονομικά χαρακτηριστικά όσο και χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης.
Πέρα από τα 300 εκ. ευρώ για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, πλέον έχουμε μία πολύ μεγάλη εξωστρέφεια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 85% της παραγωγής μας οδηγείται σε εξαγωγή εξαιτίας της φύσης του νέου προϊόντος, που είναι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού Heets για το εναλλακτικό προϊόν IQOS. Με τον τρόπο αυτό έχουμε βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας στην κατηγορία των νικοτινούχων προϊόντων. Χαρακτηριστικά της βιώσιμης επένδυσής μας είναι ότι συνδυάζεται με μείωση της τάξης του 40-50% στην κατανάλωση νερού, ενέργειας και αποβλήτων και ότι το 100% της ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.»
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να βγουν από τον μικρόκοσμό τους
«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις έχουν και τους πόρους και τη δυναμική να κάνουν τα άλματα βιωσιμότητας που είναι απαραίτητα. Προϋπόθεση αποτελεί το να βγουν από τον μικρόκοσμό τους και να γίνουν μέρος ευρύτερων δράσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη συμμετοχή της Παπαστράτος στην πρωτοβουλία Gr-eco islands, η οποία ξεκινώντας από την Χάλκη θα συμπεριλάβει δεκάδες νησιά με στόχο την πράσινη μετάβασή τους. Πρόκειται για μια δράση που δεν αφορά στενά την εταιρεία και τον κλάδο μας, παρ' όλα αυτά, σαν μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, θεωρούμε ότι έχει πολλή αξία να είμαστε εκεί και να δεσμευθούμε ότι θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα σε όλη την εξέλιξή του.»
Η συμβολή των εταιριών στην καταπολέμηση των διακρίσεων
«Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ζούμε σε ένα κόσμο με έντονες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατανομή των εμβολίων για τον Covid-19, με το ποσοστό του εμβολιασμού σε χώρες του δυτικού κόσμου να έχει φτάσει το 70-80% όταν στην Αφρική είναι λιγότερο από 1%. Αυτό το μείγμα, πηγαίνοντας προς τα εμπρός, δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει σίγουρα κάτι να αλλάξει. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις ένα ζήτημα που συχνά ανακύπτει είναι η ανισότητα ανάμεσα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών. Με περηφάνεια δηλώνω ότι, ως Παπαστράτος, όχι μόνο δεν ανήκουμε στις επιχειρήσεις αυτές αλλά ότι πριν από τρία χρόνια πιστοποιηθήκαμε ως η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary Certification που επιβεβαιώνει ότι δίνουμε ίσες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες για την ίδια εργασία. Επίσης, συχνά συμμετέχουμε ή προκαλούμε δημόσιο διάλογο για θέματα διαφορετικότητας και εργασιακών αποκλεισμών.
Πρόσφατα, χρηματοδοτήσαμε την έρευνα του Women On Top και της αθηΝΕΑς για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των γυναικών. Αυτό που προέκυψε είναι ότι οι γυναίκες θεωρούν ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να χειρίζονται τα οικονομικά τους και αφήνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τη διαχείριση τους άνδρες, κάτι που δημιουργεί άλλες εξαρτήσεις, πέρα από τις οικονομικές. Ως Παπαστράτος στηρίζουμε έναν κόσμο διαφορετικότητας και εντός εταιρείας και εκτός και εργαζόμαστε για ένα μέλλον καλύτερο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό.»