ΚΟΙΝΩΝΙA
5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ι. Καργαρώτος: «Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε την αδικία που συμβαίνει σήμερα απέναντι στις γυναίκες»

Iakovos Kargarotos (1) Iakovos Kargarotos (1)

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία: ευκαιρία για επίτευξη ισότητας στη διοίκηση των επιχειρήσεων;» για την αξία της διαφορετικότητας, την κουλτούρα ενσωμάτωσης της εταιρείας και την προσέλκυση και διακράτηση ταλέντων. 

Στη ψηφιακή εκδήλωση της KPMG, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021, συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος. Εκεί όπου, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας ‘Global Female Leaders Outlook 2020’ και με άξονα τα ευρήματά της, συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα σχετικών θεμάτων. Πάντα με στόχο την ανάδειξη και διάδοση της αξίας της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον. Ο κ. Καργαρώτος μίλησε μεταξύ άλλων για:

Tην κουλτούρα συμπερίληψης της Παπαστράτος

«Από πολύ νωρίς στην 90χρονη διαδρομή μας ως Παπαστράτος έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να προσφέρουμε απλόχερα την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το φύλο, το θρήσκευμα ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Και αυτό κάνουμε. Έχουμε επιτύχει ήδη σημαντική πρόοδο μέχρι τώρα, παρ' όλα αυτά έχουμε και σημαντικά ακόμη βήματα να διατρέξουμε στην πορεία αυτή. Φιλοδοξούμε κάποτε, μαζί με ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία, να φτάσουμε στο σημείο να μην χρειάζεται να αναφέρουμε το φύλο όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε έναν εργαζόμενο. Νομίζω ότι τα επαγγελματικά επιτεύγματα του καθενός και η επαγγελματική του διαδρομή είναι τα απολύτως απαραίτητα που χρειάζεται, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα άλλο για αυτόν.

Θέλουμε να φτάσουμε να μιλάμε για την ηγεσία ως ανθρώπινο χαρακτηριστικό μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις ικανότητες, τις δεξιότητες και πως μπορεί ο καθένας να κινητοποιεί, να εμπνέει και να καθοδηγεί την ομάδα του έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Μέχρι τότε έχουμε, όμως, μια υποχρέωση. Να διορθώσουμε την αδικία που συμβαίνει σήμερα απέναντι στις γυναίκες. Να την διορθώσουμε αφού πρώτα την αναγνωρίσουμε με έναν τρόπο γνήσιο, αυθεντικό, με θάρρος και με ειλικρίνεια και όχι απλά στη θεωρία για να κάνουμε tick the box το diversity. Κάτι που δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε χαριστικό αλλά, κατά τη γνώμη μου, μια απτή επιχειρηματική ανάγκη»

Την επιρροή της πανδημίας στα θέματα ίσων ευκαιριών

«H πανδημία δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα και δικαιολογία ώστε να μην θίγονται όλα αυτά τα θέματα ίσων ευκαιριών εντός των επιχειρήσεων. Τουναντίον είναι μια χρυσή ευκαιρία ώστε οι οργανισμοί να τα ξαναδούν όλα, να πάρουν γενναίες αποφάσεις, να ξεμάθουν από τα παλιά, να ξαναμάθουν καινούργια και να εντάξουν πραγματικά τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στην κουλτούρα τους»

Τη δυνατότητα Brain Regain που προσφέρει η τηλεργασία

«Η τηλεργασία μπορεί υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει στο Brain Regain, αρκεί να υπάρχει το σωστό πλαίσιο γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών είναι σκληρός. Υπάρχει όμως περίπτωση να ενισχύσει ταυτόχρονα και το Brain Drain καθώς, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπoυ η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι ο ομφαλός της γης, υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για Έλληνες να δουλέψουν από την Ελλάδα για εργοδότες του εξωτερικού.  Ίσως και με πολύ καλύτερες απολαβές. Κάτι που προφανώς θα λειτουργήσει αντίρροπα και που οφείλει να είναι μια παράμετρος την οποία πρέπει να έχουμε κατά νου.

Προφανώς η τηλεργασία, όπως φάνηκε και από την έρευνα  ‘Global Female Leaders Outlook 2020’, παρέχει στις εταιρείες μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντων από την οποία μπορούν να επιλέξουν. Και όλα αυτά με μικρότερο κόστος αφού δεν έχουν να επωμιστούν, όσον αφορά τους expatriates, τα υψηλά κόστη μετεγκατάστασης σε μια περιοχή τόσο του ίδιου του εργαζόμενου όσο και της οικογένειας του. Κάτι που δίνει την ευκαιρία και για προσφορά καλύτερων απολαβών.

Εμείς στην Παπαστράτος, δεν έχουμε πάψει να δίνουμε την ευκαιρία σε αρκετούς ταλαντούχους συναδέλφους μας να δουλέψουν για άλλα affiliates του ομίλου μας στο εξωτερικό και, ταυτόχρονα, να δεχόμαστε εργαζόμενους από άλλες θυγατρικές στην Ελλάδα. Αυτό που διαπιστώσαμε το 2020 είναι ότι, λόγω της κατάστασης, αρκετοί συνάδελφοι με διεθνείς ρόλους μέσα στον όμιλο μας, έκαναν νέα συμβόλαια και μπορούν πλέον να εργάζονται από το σπίτι τους στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μια καλή απάντηση στο πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονές προκλήσεις και παράλληλα να εξελίξουμε το πρότυπο ενός εργοδότη επιλογής»

Στο τέλος της συζήτησης ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό #Metoo και στην αναγκαιότητα οι επιχειρήσεις να μην λειτουργούν σε ένα αποσπασμένο, αποστειρωμένο περιβάλλον σε σχέση με την κοινωνία. Δηλώνοντας: «Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε και να δίνουμε βήμα στις φωνές που πραγματικά αξίζει να το έχουν. Θέλω να πω ένα μπράβο στην κ. Μπεκατώρου που ήταν η αφετηρία να σπάσει αυτός ο κύκλος σιωπής. Και, τέλος, να ζητήσω -εκ μέρους όσων μπορώ να εκπροσωπώ- ένα μεγάλο συγνώμη από όλα αυτά τα θύματα εκεί έξω. Είναι νομίζω το ελάχιστο που τους οφείλουμε να κάνουμε ως κοινωνία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε ακόμα