Έρευνα: Το κοινό υποστηρίζει τις καινοτόμες προσεγγίσεις για τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος
Τρεις στους τέσσερις ενήλικες συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα προϊόντα χωρίς καύση στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Povaddo για λογαριασμό της Philip Morris International.
Tην θετική προδιάθεση του κοινού για μια καλύτερη προσέγγιση στο ζήτημα της μείωσης της κοινωνικής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα αποκαλύπτει η νέα διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. Συγκεκριμένα επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) πιστεύουν ότι η ενθάρρυνση αυτών των ενηλίκων, που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν, να στραφούν σε προϊόντα χωρίς καύση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπόλοιπες προσπάθειες μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.
Η έρευνα, που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2020 και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 22.500 ενήλικες σε 20 χώρες, διερευνά τις συμπεριφορές σχετικά με το ρόλο των προϊόντων χωρίς καύση στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Τα αποτελέσματα της αποκαλύπτουν μια ευρεία υποστήριξη του κοινού για νέες προσεγγίσεις με στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι:
*Το 73% των ενηλίκων συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα προϊόντα χωρίς καύση στο να κάνουν την χώρα τους smoke-free.
*Το 77% συμφωνεί ότι οι ενήλικες καπνιστές πρέπει να έχουν πρόσβαση και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα χωρίς καύση που έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά ως καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος.
*Το 67% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι εάν είναι δυνατόν να τερματιστούν οι πωλήσεις τσιγάρων στη χώρα τους εντός 10 έως 15 ετών (με τους καπνιστές είτε να σταματούν το κάπνισμα είτε να στρέφονται σε καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές λύσεις), η κυβέρνησή τους πρέπει να αφιερώσει χρόνο και πόρους για να γίνει αυτό πραγματικότητα.
*Η μείωση των ποσοστών καπνίσματος παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, με τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (76%) να πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να αφιερώσουν χρόνο και πόρους για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, η πλειοψηφία (58%) θεωρεί ότι η εφαρμογή περισσότερων ρυθμιστικών κανονισμών και η φορολόγηση των τσιγάρων δεν αρκεί για να επιτευχθεί ένα μέλλον χωρίς τσιγάρα.
«Τα προϊόντα χωρίς καύση έχουν ήδη αρχίσει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος», δήλωσε ο Jacek Olczak, Chief Operating Officer της PMI. Προσθέτοντας ότι: «Με το σωστό πλαίσιο εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών, τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών και την καθοδήγηση της επιστήμης και των ευρημάτων της είναι πιθανόν να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του κοινού και οι πωλήσεις τσιγάρων να αποτελέσουν παρελθόν για πολλές χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία ή δεκαπενταετία».
Η πλειοψηφία των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι θέλουν να δουν μια αλλαγή στην κοινωνική προσέγγιση για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένης περισσότερης συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και καπνοβιομηχανιών.
Επιπλέον, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (68%) υποστηρίζουν τη συνεργασία των καπνοβιομηχανιών με τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τους ειδικούς στη δημόσια υγεία για να διασφαλίσουν ότι οι καπνιστές έχουν πρόσβαση και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις που η επιστήμη έχει καταστήσει διαθέσιμες. Τέλος, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τόσο οι κυβερνήσεις (88%) όσο και οι επιχειρήσεις (81%) έχουν την ευθύνη να ακούνε τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.