Εθελοντικές Δράσεις εν Καιρώ Καραντίνας
Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι, υπάρχουν κάποιοι συνάνθρωποι μας που με τις μικρές ή μεγάλες πράξεις τους, μας εμπνέουν να θέλουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.
Κείμενο: Ντενίσα Μπαϊρακτάρι (Αναδημοσίευση από Popaganda.gr)
Tα όσα βιώνει ο πλανήτης μας τους τελευταίους μήνες, μόνο εύκολα δεν είναι. Η ζωή όλων μας έχει αλλάξει άρδην και καλούμαστε να χωρέσουμε την καθημερινότητά μας σε τέσσερις τοίχους, για να καταφέρουμε όλοι μαζί να βγούμε καλύτεροι και πιο δυνατοί από αυτήν την περιπέτεια. Ο καθένας μας με τον τρόπο του βάζει το δικό του λιθαράκι στον αγώνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλά πως τηρούμε τα μέτρα και μένουμε σπίτι μας. Υπάρχουν, όμως, ανάμεσά μας και κάποιοι άνθρωποι, των οποίων οι δράσεις αποτελούν παράδειγμα.
Ακούμε καθημερινά ειδήσεις για ανθρώπους που δεν σταματούν να βοηθούν τους γύρω τους, ακόμα και αυτές τις μέρες που έχουμε βρεθεί να φοβόμαστε και αυτόν που περνά δίπλα μας. Εθελοντικές δράσεις απ’ όλες τις γωνιές της Γης, μας κάνουν να χαμογελάμε λίγο πιο πλατιά όταν διαβάζουμε γι’ αυτές στις οθόνες μας.
Και για να χαμογελάσετε ακόμα πιο πλατιά, εμείς συγκεντρώσαμε 5 τέτοιες εθελοντικές δράσεις για να μπορέσετε να δείτε πως υπάρχει ακόμα καλοσύνη γύρω μας.
Ο Τζέρεμι Κατζ και ο Έβαν Κόλινς είναι ιδιοκτήτες συνεργείου αυτοκινήτων στην Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ και μέχρι πριν λίγους μήνες ειδικεύονταν στο να μετατρέπουν αυτοκίνητα. Τον τελευταίο καιρό όμως, το συνεργείο τους κάνει κάτι πολύ διαφορετικό. Οι δυο νεαροί άνδρες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα υλικά του συνεργείου τους, για να δημιουργήσουν μάσκες για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης τους, που τώρα δίνουν μάχη με τον Covid19. Μάλιστα, οι δυο τους σχεδίασαν ένα ξεχωριστό σχέδιο μάσκας, το οποίο καλύπτει όλο το πρόσωπο και χρησιμοποιώντας τον 3D εκτυπωτή του συνεργείου, μπορούν να παράγουν 45 μάσκες κάθε 10 λεπτά. Μέχρι στιγμής έχουν δωρίσει εκατοντάδες μάσκες στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μασσαχουσέτης, ενώ έχουν παραχωρήσει το σχέδιό τους και σε συναδέλφους τους σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, παρακινώντας τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Άλλο ένα παράδειγμα, αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι της Νάπολης. Με την Ιταλία να βρίσκεται πάνω από έναν μήνα σε καραντίνα, πολλοί είναι οι άνθρωποι που πλέον δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά στις ανάγκες της καθημερινότητας. Έτσι, σε διάφορες γωνιές της πόλης που γέννησε την πίτσα, μπορεί κάποιος να δει κρεμασμένα καλάθια πάνω στα οποία υπάρχει σημείωμα που γράφει: «Όποιος έχει, αφήνει. Όποιος δεν έχει, παίρνει». Με αυτόν τον τρόπο, οι πιο ευάλωτοι Ναπολιτάνοι μπορούν να παίρνουν τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα.
Και στη χώρα μας όμως, δεν είναι λίγες οι ανάλογες ενέργειες. 243 εθελοντές εργαζόμενοι της εταιρείας Παπαστράτος, έχουν αναλάβει να στηρίξουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενισχύοντας έτσι το έργο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Οι 243 εθελοντές από 39 περιοχές της χώρας, θα αναλάβουν με τα δικά τους οχήματα τη μεταφορά φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από 112 δήμους, στα σπίτια των δημοτών. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας, που μας χρειάζονται ακόμη περισσότερο αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μια κίνηση που έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο σημαντικό είναι σε τέτοιες στιγμές να βρισκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας με όποιον τρόπο μπορούμε ο καθένας. Η εταιρεία συνεχίζει να αποδεικνύει πως η ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους και στο κοινωνικό σύνολο είναι εξίσου σημαντική με την επιχειρηματικότητα. Η Σοφία Παπαδοπούλου εργάζεται στην εταιρεία Παπαστράτος από το 2008, ως υπεύθυνη πωλήσεων, και τον τελευταίο ένα μήνα εργάζεται και εκείνη από το σπίτι, όπως και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στην χώρα μας. Στο παρακάτω βίντεο εξηγεί ποιοι ήταν οι λόγοι που την έκαναν να είναι και εκείνη ένας μια τους 243 εθελοντές και να βοηθήσει με τον δικό της τρόπο τους συμπολίτες της στον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει της περιοχές Χαλάστρας, Εχεδώρου και Αξιού.
Υπάρχουν όμως και πιο μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους γύρω τους, με όσα μέσα διαθέτουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Ηλία και της Τόνιας, οι οποίοι γνωρίστηκαν μέσα από αλληλέγγυες και φεμινιστικές δράσεις. Μετά το πρώτο μούδιασμα που έφερε αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, οι δυο τους αποφάσισαν το απόθεμα ενέργειας και φροντίδας που διαθέτουν, να το αξιοποιήσουν για να ελαφρύνουν αυτούς που βρέθηκαν εντελώς αβοήθητοι. Πήραν λοιπόν, την πρωτοβουλία, άρχισαν να μαγειρεύουν και να συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης και πλέον τα διανέμουν στους ανθρώπους που μένουν σε χαρτόκουτα και κουβέρτες.
Από πρωτοβουλίες απλών ανθρώπων, δημιουργήθηκαν και πιο οργανωμένες δράσεις όμως. Μια τέτοια είναι οι «Καραντίνα Helpers» οι οποίοι έχουν στόχο να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις νέες δυσκολίες που προέκυψαν με την έλευση του κορονοϊού. Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 200 Πατρινών που αυτο-οργανώθηκαν μέσω διαδικτύου και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν άτομα που είτε είναι σε καραντίνα, είτε αδυνατούν να μετακινηθούν. Η βοήθεια αφορά από ψώνια από το σούπερ-μάρκετ, προμήθεια φαρμάκων, μέχρι και μικροθελήματα. Οι ίδιοι οι εθελοντές αναφέρουν στην σελίδα τους τα εξής: «Δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και επειδή οι στιγμές είναι δύσκολες για όλους, θεωρούμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο καθένας μας θα πρέπει να βγει μπροστά και να δείξει έμπρακτα την δύναμη που έχουν οι ομάδες».
Αυτά είναι λίγα μόνο παραδείγματα και σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι άνθρωποι, που με αυταπάρνηση στέκονται στον διπλανό τους με όσα όπλα διαθέτει ο καθένας.