Χρήστος Χαρπαντίδης: «Χρειαζόμαστε ένα άλμα βιωσιμότητας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση»
Στη συμμετοχή του στο 1ο Athens ESG & Climate Crisis Summit, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος τόνισε την ανάγκη για άμεση και ολιστικά βιώσιμη δραστηριότητα από το σύνολο των επιχειρήσεων.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα άλμα βιωσιμότητας. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε μπροστά με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα. Για να συμβεί αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν τη βιωσιμότητα κύρια στρατηγική τους και όχι να την αντιμετωπίζουν ως μια ακόμη στρατηγική προτεραιότητα. Μια αλλαγή νοοτροπίας που πρέπει να πραγματοποιηθεί με διαφανή, δημόσιο και δεσμευτικό τρόπο, να συμπεριλάβει συγκεκριμένους στόχους και να βασιστεί σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ο ρόλος της επιχειρηματικότητάς στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι ευρύς και σημαντικός».
Η παραπάνω τοποθέτηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Παπαστράτος ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συμμετοχή του στο πάνελ για την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα, κατά τη διάρκεια του 1st Athens ESG & Climate Crisis που διοργάνωσε η Καθημερινή.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος, ο κ. Χαρπαντίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διάφανη, δημόσια και δεσμευτική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί την εταιρική στρατηγική της Παπαστράτος. Η βιωσιμότητα αγγίζει κάθε τομέα της δραστηριότητάς μας, από το καπνοχώραφο, την παραγωγή, τη μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης νερού έως τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τους υπαλλήλους μας. Μια ολιστική φιλοσοφία βιώσιμης ανάπτυξης που είναι αναγκαίο να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό οργανισμών και επιχειρήσεων. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχουν σκληροί δείκτες στις επιχειρήσεις. Είναι αναγκαίο να μετράμε δηλαδή όχι μόνο την οικονομική δραστηριότητά μας, αλλά και το αποτύπωμά μας στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Μόνο έτσι θα πάμε, όλοι μαζί, μπροστά».
Στο πλαίσιο του πάνελ για την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα, στο οποίο συμμετείχαν ο Κώστας Σκρέκας (Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος), ο Ευθύμιος Βιδάλης (Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), o Κωστής Μουσουρούλης (Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) και η Θεοδώρα Αντωνακάκη (Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος), συζητήθηκαν, επίσης, τα εμπόδια που σταματούν τις καλές προθέσεις από το να γίνουν πράξεις.
Εμπόδια τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, ξεκινούν από τη βαθύτερη κατανόηση της κλιματικής κρίσης. Αυτό που εκείνος θεωρεί ότι αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα προόδου: «Η ενημέρωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Δεν είμαι, όμως, καθόλου σίγουρος ότι είμαστε σε αυτό το σημείο. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο ευρύ κοινό αλλά και σε επίπεδο πολιτικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών ηγετών. Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε και, κατ’ επέκταση να εκπαιδεύσουμε. Γιατί, όπως γνωρίζουμε καλά όσοι διαχειριζόμαστε αλλαγές, είναι απαραίτητο να εξηγούμε ξεκάθαρα τι αλλάζει, γιατί αλλάζει και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας».