ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Umer Jawaid: «Το megaplant της Παπαστράτος ως πρότυπο εργοστάσιο της βιομηχανίας του μέλλοντος»

Ο νέος Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Παπαστράτος μιλάει για τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία της εταιρείας και τον φιλόδοξο στόχο για ένα εργοστάσιο με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ομάδα Λειτουργιών στο εργοστάσιο της Παπαστράτος: από αριστερά Γιώργος Κωσταρέλης - Διευθυντής Βιωσιμότητας, Άρης Κουρέπης - Μηχανικός Έργων, Αλεξάνδρα Αβραμίδου - Μηχανικός Βιωσιμότητας, Umer Jawaid - Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών, Μαρία Σταυρέλη - Μηχανικός Βιωσιμότητας

Ομάδα Λειτουργιών στο εργοστάσιο της Παπαστράτος: από αριστερά Γιώργος Κωσταρέλης - Διευθυντής Βιωσιμότητας, Άρης Κουρέπης - Μηχανικός Έργων, Αλεξάνδρα Αβραμίδου - Μηχανικός Βιωσιμότητας, Umer Jawaid - Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών, Μαρία Σταυρέλη - Μηχανικός Βιωσιμότητας

Συνέντευξη στο www.huffingtonpost.gr (αναδημοσίευση

Διαθέτοντας χρόνια επιτυχημένης προϋπηρεσίας στη Philip Morris International σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, σε τομείς όπως η εμπορική πολιτική, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ανάλυση οικονομικών δεδομένων, ο Umer Jawaid ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει την επόμενη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Αυτή της συμβολής στην υλοποίηση της μεγαλύτερης «πράσινης» επένδυσης στην 93χρονη πορεία της Παπαστράτος, ύψους 10 εκατ. ευρώ, με στόχο τον περιορισμό μέχρι το 2025 της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ενεργειακός αντίκτυπος της συγκεκριμένης επένδυσης, που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου, αντλιών θερμότητας και – βιομηχανικού τύπου – ηλεκτρικού μπόιλερ, αντιστοιχεί στην ετήσια μείωση του όγκου διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα από τον σχεδόν 5.000 συμβατικά αυτοκίνητα.

Μια ιστορική επένδυση που έρχεται να μετατρέψει το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων για τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα της (90% των οποίων εξάγονται σε περισσότερες από 20 αγορές του εξωτερικού) σε ένα υπερσύγχρονο βιομηχανικό megaplant που φέρνει τη βιομηχανία του μέλλοντος στο σήμερα.

Με τον νέο Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών να τονίζει πως στόχος δεν είναι απλώς η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ένα παραγωγικό οικοσύστημα (εργοστάσιο και εγκαταστάσεις) που θα είναι net positive, που όχι δηλαδή απλώς δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά θα επιστρέφει αξία σε αυτό.

Umer Jawaid, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών στο εργοστάσιο της Παπαστράτος

Umer Jawaid, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών στο εργοστάσιο της Παπαστράτος

Στον Ασπρόπυργο βλέπουμε να υλοποιείται ένα υπερσύγχρονο βιομηχανικό megaplant με συνεχείς επεκτάσεις των γραμμών παραγωγής ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεών σας την τελευταία 6ετία. Φαντάζομαι ότι εξίσου “mega” είναι και οι ενεργειακές του ανάγκες. Πώς διασφαλίζει η Παπαστράτος τη διατήρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε χαμηλά επίπεδα;

Είχα την ευτυχία να διαπιστώσω από την πρώτη στιγμή που ήρθα πως όταν η Παπαστράτος λέει ότι έχει αναγάγει τη βιωσιμότητα σε στρατηγική της, το εννοεί. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το όραμα της Παπαστράτος και της Philip Morris International (PMI) είναι ένα εργοστάσιο με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά. Ο μετασχηματισμός μας εξελίσσεται δυναμικά. Μετασχηματίζοντας το προϊόν μας, μετασχηματίζουμε τον εξοπλισμό και τον τρόπο λειτουργίας μας.

Έχουμε δρομολογήσει και ανακοινώσει φέτος τη μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία του εργοστασίου μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Zero carbon Tech” της PMI, η Παπαστράτος επενδύει 10 εκατομμύρια ευρώ, ώστε μέχρι το 2025 να έχει επιτύχει μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%. Προηγουμένως, είχαμε επενδύσει ήδη ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό: θέλουμε να απαλλάξουμε την ατμόσφαιρα από τον όγκο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν σχεδόν 5.000 συμβατικά αυτοκίνητα, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας. Γιατί η «Βιομηχανία του Μέλλοντος» ωφελεί ταυτόχρονα το εργοστάσιο και το περιβάλλον.

Εδώ και μερικά χρόνια, μια πάλαι ποτέ παραδοσιακή καπνοβιομηχανία δεν έχει παράξει ούτε... τσιγάρο. Τι είναι αυτό που παράγεται σήμερα εδώ στον Ασπρόπυργο και πώς αποδίδει για την Παπαστράτος;

Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως τη θέτετε. Αυτήν την στιγμή η παραγωγή μας στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου είναι 100% προσανατολισμένη στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού. Ξεκινήσαμε το 2017 με την εγκατάσταση των έξι πρώτων γραμμών παραγωγής και την τελευταία διετία εγκαταστήσαμε άλλες έξι, διπλασιάζοντας την δυναμικότητα του εργοστασίου μας ακόμα περισσότερο. Στη διαδικασία αυτή κομβικό ρόλο είχαν, ασφαλώς, οι άνθρωποί μας, καθώς έγιναν περισσότερες από 1.000 προσλήψεις νέων συναδέλφων.

Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, τα αποτελέσματα της 3ης Ενιαίας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσιεύσαμε πρόσφατα για το 2022. Το 80% των συνολικών εμπορικών μας δαπανών αφιερώθηκε στην προώθηση και πώληση εναλλακτικών προϊόντων καπνού, ενώ περισσότερο από το 70% των εσόδων μας προήλθε από αυτά τα προϊόντα. Είμαστε υπερήφανοι που οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού – τα γνωστά TEREA – που παράγουμε στην Ελλάδα εξάγονται σε ποσοστό 90% σε περισσότερες από 20 αγορές του εξωτερικού.

Προσωπικά, ως μέλος της μεγάλης οικογένειας της Παπαστράτος αλλά και έχοντας υπηρετήσει για χρόνια την Philip Morris International από διάφορες θέσεις ευθύνης, είμαι διπλά χαρούμενος που σήμερα η Παπαστράτος οδηγεί την εξέλιξη της εταιρείας ως Διοικητικό Κέντρο για 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

Η κλιματική κρίση δείχνει το σκληρό της πρόσωπο όλο και πιο έντονα κάθε χρόνο, πιέζοντας για λύσεις. Με ποιες καλές πρακτικές μπορεί μια ενεργοβόρος μονάδα παραγωγής, όπως ένα εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία, να βελτιώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα;

Το πρώτο που απαιτείται είναι ο υπεύθυνος στρατηγικός σχεδιασμός και η διάθεση για πράξεις. Για ριζικές αλλαγές με υψηλό αντίκτυπο. Ο πλανήτης βρίσκεται σε οριακό σημείο και μικρές βελτιωτικές κινήσεις δεν αρκούν.

Εμείς για παράδειγμα, στο πλαίσιο της νέας μας μεγάλης πράσινης επένδυσης εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 3MW στις οροφές των εγκαταστάσεών μας, καλύπτοντας συνολικά επιφάνεια 11.000 τ.μ.. Επίσης, θα προμηθευτούμε βιομηχανικού τύπου ηλεκτρικό boiler ισχύος 5MW για παραγωγή ατμού και αντλίες θερμότητας ισχύος 3MW, μειώνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτησή μας από ορυκτές πρώτες ύλες. Αυτά θα είναι η συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε ήδη από τα προηγούμενα χρόνια.

Καλύπτουμε από το 2017 το 100% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ και εφαρμόζουμε αποτελεσματικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας για εξοικονόμηση ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας, με το 80% του αέρα από τις μονάδες κλιματισμού να επαναχρησιμοποιείται.

Ταυτόχρονα, παρότι σημείο αναφοράς είναι το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, προεκτείνουμε τη δράση μας στο ευρύτερο οικοσύστημά μας. Κανένα δικό μας απόβλητο δεν κατέληξε σε ΧΥΤΑ, περιορίσαμε κατά 267.000 τα πλαστικά μιας χρήσης ενώ έχουμε εξοπλίσει τον εταιρικό μας στόλο αποκλειστικά με υβριδικά οχήματα.

Μιλήσατε για βιωσιμότητα στο εργοστάσιο. Αυτό στην πράξη μπορεί να γίνει μόνο στη βάση στόχων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Ποιοι είναι οι δικοί σας «πράσινοι» στόχοι και με ποια εργαλεία θα προσπαθήσετε να τους πετύχετε;

Ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι αυτός που ανέφερα και στην αρχή. Να επιτύχουμε την υλοποίηση ενός παραγωγικού οικοσυστήματος που θα είναι net positive. Με απλά λόγια, το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις μας, όχι απλώς να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά να επιστρέφουν σε αυτό.

Για την Παπαστράτος, όμως, στόχος σημαίνει και δέσμευση. Και για να δεσμευθούμε ότι θα φτάσουμε εκεί πρέπει πρώτα σταδιακά να κατακτούμε «μικρότερες» κορυφές. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 30% έως το 2025 αποτελεί, για παράδειγμα, ένα ορόσημο στρατηγικής σημασίας. Σκοπεύουμε, μάλιστα, να επεκτείνουμε τον στόχο μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω εκπομπών αερίων σε όλη την εφοδιαστική μας αλυσίδα, με ορίζοντα το 2040.

Φιλοδοξούμε όλοι οι άνθρωποι της Παπαστράτος να γίνουν κοινωνοί της βιωσιμότητας και το επιτυγχάνουμε εντάσσοντας πράσινους στόχους στην εργασιακή καθημερινότητα όλων μας. Μετράμε σε μηνιαία βάση την κατανάλωση φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις εκπομπές του εργοστασίου, ώστε να επαναπροσδιορίζουμε σε καθημερινό επίπεδο τη δράση μας, όποτε παρεκκλίνουμε από τον στόχο.

Είστε ένας άνθρωπος της παραγωγής, με χρόνια προϋπηρεσίας στην PMI και εμπειρία σε διάφορες χώρες δραστηριοποίησής της. Τι διαφοροποιεί το εργοστάσιο της Παπαστράτος από τα υπόλοιπα που έχετε δει και σε ποια σημεία πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του;

Πιστεύω ότι κατά βάση είναι δύο τα πράγματα, που διακρίνουν την Παπαστράτος: η ανθεκτικότητα και το φιλότιμο των εργαζομένων μας. Από την αρχή του μετασχηματισμού του, δεν έχει υπάρξει πρόκληση στην οποία το εργοστάσιό μας να μην έχει αντεπεξέλθει με επιτυχία. Ραχοκοκαλιά της επιτυχίας είναι η αφοσίωση των ανθρώπων μας προς την Παπαστράτος και, φυσικά, το αντίστροφο.

Αυτή η αμφίδρομη σχέση είναι που καθιστά την Παπαστράτος μια μεγάλη οικογένεια. Μπορώ να το προσυπογράψω και σε προσωπικό επίπεδο. Παρότι είμαι ένας άνθρωπος με διαφορετικό εθνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, που βρέθηκε σε θέση μεγάλης ευθύνης σε μια χώρα πρακτικά ξένη, με υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Η περίπτωσή μου είναι μια μικρή απόδειξη του πόσο βαθιά ριζωμένες στο DNA της Παπαστράτος βρίσκονται η συμπερίληψη και ο σεβασμός.

Νομίζω ότι στο άκουσμα της φράσης «παραδοσιακή καπνοβιομηχανία» οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται κάτι βαρύ και δυσκίνητο. Η Παπαστράτος με τον ριζικό μετασχηματισμό της διαφοροποιείται εντελώς από αυτό. Τι θα είναι η Παπαστράτος, όταν έχει πια ολοκληρωθεί αυτό που αποκαλείτε «megaplant»;

Αν έπρεπε να απαντήσω με μία μόνο φράση, θα επέλεγα την εξής: μια προβολή της “Βιομηχανίας του Μέλλοντος” στο σήμερα. Και γιατί όχι, το καλύτερο εργοστάσιο της Philip Morris International διεθνώς, από άποψη απόδοσης και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ένα εργοστάσιο που θα πληροί τα κριτήρια του Industry 4.0, έχοντας ενσωματώσει τις τεχνολογίες που ευνοούν τη μαζική εξατομίκευση, ώστε να παράγουμε πιο ποιοτικά προϊόντα, πιο κοντά στις όλο και πιο διαφοροποιημένες ανάγκες των καταναλωτών μας.

Ένα εργοστάσιο που θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από μηχανιστικές διαδικασίες, θα αναδείξει τις δεξιότητές του και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της εργασίας του, σε ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό περιβάλλον. Για να είναι οι άνθρωποί μας πραγματικοί πρεσβευτές της εργασιακής τους εμπειρίας στην εταιρεία μας, μεταφέροντας τον ίδιο ενθουσιασμό που βλέπουμε σε αυτούς όταν εργάζονται.

Το σπουδαιότερο, όμως, γνώρισμα του «megaplant του μέλλοντος» είναι ότι επαναπροσδιορίζει τα ερωτήματα. Θέλουμε να ξεφύγουμε από το «πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας» και να έχουμε μόνη έγνοια το «πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς μας». Και κάθε φορά να επανεφευρίσκουμε την απάντηση. Πιο ποιοτικά, πιο ανθρώπινα, πιο βιώσιμα.

Διαβάστε ακόμα