ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Το νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να σβήσει το τσιγάρο

Ο Λεωνίδας Τόλης, Ανώτερος Νομικός Σύμβουλος της Παπαστράτος και της Νοτιανατολικής Ευρώπης για την Philip Morris International, αναλύει τη σημασία της έγκυρης ενημέρωσης για τα εναλλακτικά μη καιόμενα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο του ρυθμιστικού πλαισίου για τη μείωση της βλάβης από το τσιγάρο.

/media/e33llf12/leonidas_tolis_1.jpg?width=1000&height=700&center=0,5,0,5&mode=crop

Kείμενο για την Καθημερινή (αναδημοσίευση)

 

Με 32 χρόνια εμπειρίας, εκ των οποίων τα τελευταία 25 στην Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International (PMI), ο Λεωνίδας Τόλης ηγείται των νομικών τμημάτων επτά χωρών και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ριζικών εξελίξεων που έφερε ο πρωτόγνωρος μετασχηματισμός της PMI από το 2014 και μετά. Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 14 δισεκ. δολάρια, η PMI απασχολεί πλέον περισσότερους από 1.500 επιστήμονες για την Έρευνα και Ανάπτυξη μιας σειράς καινοτόμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων μη καιόμενων καπνικών προϊόντων και νικοτίνης, δηλαδή που θερμαίνουν τον καπνό και δεν τον καίνε.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Mε τα νέα προϊόντα, επαναπροσδιορίσαμε τον ρόλο μας ως νομικό τμήμα, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερες την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων Αρχών σχετικά με τα νέα προϊόντα μας ως καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με τα τσιγάρα για τους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν, καθώς και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Πιστεύουμε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και όχι να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο το σύνολο των προϊόντων καπνού, ανεξάρτητα από την προοπτική μείωσης της βλάβης που παρουσιάζουν. Αφού λοιπόν υπάρχουν καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές -έστω και αν δεν είναι εντελώς ακίνδυνες- θα πρέπει να μπορούμε να τις επικοινωνούμε στους ενήλικους καπνιστές που συνεχίζουν να καπνίζουν».

Προσθέτοντας ο κ. Τόλης αναφέρει: «Το Υπουργείο Υγείας στη χώρα μας έκανε ένα προοδευτικό και ταυτόχρονα τολμηρό βήμα μπροστά. Τροποποιώντας το Ν. 3730/2008 με το άρθρο 36 του Ν. 4715/2020, προβλέπει πλέον τη δυνατότητα, με έγκριση του Υπουργείου Υγείας, να μπορεί να επικοινωνηθεί στους ενήλικους καπνιστές ότι ένα προϊόν εμφανίζει σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την υγεία ή μείωση στις εκπομπές τοξικών ουσιών ή μειωμένη τοξικότητα σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από αυστηρή διαδικασία ελέγχου και θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης του βαθμού βλαπτικότητας των νέων προϊόντων καπνού. Πρόσφατα, η εταιρεία μας έλαβε, για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, έγκριση ισχυρισμού μειωμένης τοξικότητας για 7 από τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού μας μετά από σχολαστική μελέτη των επιστημονικών δεδομένων μας».

Καταλήγοντας ο Νομικός Σύμβουλος της Παπαστράτος τόνισε ότι: «Η κοινωνία μας εμπιστεύεται σήμερα περισσότερο από ποτέ την τεχνολογία και την επιστήμη και θέλει να είναι αυτές που θα οδηγούν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις σε σημαντικούς τομείς. Έχει ανάγκη την έγκυρη ενημέρωση και την πρόσβαση στην αντικειμενική πληροφόρηση». 

Διαβάστε ακόμα