ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Θέμης Χασιώτης: «Η καινοτομία ως αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη»

Ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, αναλύει πώς η καινοτομία και η εξωστρέφεια μπορούν να διαμορφώσουν μια βιώσιμη ελληνική βιομηχανία, προωθώντας την ανάπτυξη ανθρώπων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας στο σύνολό της.

/media/suvjosbo/themis-xasiotis-2.jpg?width=1000&height=700&center=0,5,0,5&mode=crop

Κείμενο για το capital.gr (αναδημοσίευση)

Η έννοια της συλλογικής προόδου συνεπάγεται και εδράζεται στη «συμβιωτική ευημερία» των ανθρώπων και των αριθμών. Δεν αρκεί να βλέπεις την πρόοδο και την ανάπτυξη μόνο στους αριθμούς των ισολογισμών σου. Θα πρέπει να τη βιώνουν οι άνθρωποί σου, η κοινωνία στην οποία απευθύνεσαι και στο πλαίσιο της οποίας επιχειρείς.

Ο τομέας της βιομηχανίας στην Ελλάδα έχει διαφοροποιημένο περιεχόμενο σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική. Ακούμε συχνά ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αυταπόδεικτη μεγάλη συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην αναπτυξιακή προοπτική του ΑΕΠ, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανάγκη της Ελλάδας να αποκτήσει μια στέρεη, πολυεπίπεδη και πολυπαραγοντική βιομηχανία.

Εγχώρια, εθνική βιομηχανία σημαίνει ανεμπόδιστη παραγωγική αλυσίδα, διασφαλισμένες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εξωστρέφεια και εξαγωγές. Οι επενδύσεις θα πρέπει να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την εξαγωγική δυναμική του κλάδου της βιομηχανίας. Οι εξαγωγές συνεπάγονται ένα επιθετικό marketing του brand «Ελλάδα», ενισχύοντας το διεθνές αποτύπωμα της χώρας και ενδυναμώνοντας τη γεωπολιτική ισχύ της, ειδικά μετά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Τι χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις

Η καθημερινή εμπειρία, την οποία επιβεβαιώνουν τα σχετικά στοιχεία, μας δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σήμερα ανταγωνιστικές, αλλά και αριθμητικά λιγοστές, κυρίως λόγω της αποβιομηχάνισης που συνόδευσε την οικονομική κρίση που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, εξαιρετικούς επιστήμονες και ανήσυχους ερευνητές, που μπορούν να προσδώσουν υπεραξία στην εθνική βιομηχανία, εφόσον τους δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία και οι ευκαιρίες. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων. Με ευνοϊκές ρυθμίσεις και φορολογικά κίνητρα. Με ταχύτερους ρυθμούς λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ώστε να μη χρονίζουν επενδυτικά σχέδια. Και να κατανοήσουμε ότι, αν δεν διαφοροποιηθούμε ουσιαστικά από τα υπόλοιπα κράτη, αν δεν επενδύσουμε στην καινοτομία ως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση και την ανάπτυξη, θα μείνουμε πίσω. Οι εξελίξεις θα μας προσπεράσουν.

Στη Βιομηχανία του Μέλλοντος πρωταγωνιστής παραμένει ο άνθρωπος. Η Παπαστράτος συνεχίζει να επενδύει με συνέπεια στο ανθρώπινο κεφάλαιο, διαμορφώνοντας το καλύτερο δυνατό επαγγελματικό περιβάλλον για τους ανθρώπους μας. Στην εταιρεία μας συνυπάρχουν, συμβιώνουν, συνεργάζονται και συμπορεύονται 4 γενιές εργαζομένων, η αρμονική σύνθεσή τους λοιπόν αποτελεί ένα μεγάλο και διαρκές στοίχημα, γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση.

Ο ρόλος της καινοτομίας

Ο εταιρικός μετασχηματισμός, στον οποίο προχωρήσαμε τα τελευταία χρόνια, συνεπάγεται την αλλαγή υποδείγματος για τη βιομηχανία και αφορά μια διαδικασία σε εξέλιξη, που επικαιροποιείται και ανατροφοδοτείται από τις ευρύτερες εξελίξεις. Δοκιμάζεις, μαθαίνεις, εξελίσσεσαι. Και είναι σημαντικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις να μη φοβηθούν το νέο και διαφορετικό, την καινοτομία. Να μην τους αποθαρρύνει η αλλαγή, η προοπτική να αφήσουν πίσω τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους. Μια εταιρεία που είναι ανοιχτή στην καινοτομία διαθέτει την ευελιξία να προσαρμόζεται αρμονικά στις συνθήκες, και έτσι να εμπνέει τους εργαζομένους της.

Το 2017, την περίοδο της μεγάλης κρίσης, ξεκίνησε η μεγάλη επένδυση της Philip Morris στην Ελλάδα, μέσω της Παπαστράτος, που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μας έχει συμπληρώσει 93 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, σχεδόν έναν αιώνα ζωής, και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε διάρκεια, εστιάζοντας στην έννοια της βιωσιμότητας, δηλαδή της αρμονικής ένταξης στο ευρύτερο οικοσύστημα το οποίο μας περιβάλλει.

Η επενδυτική στρατηγική της Παπαστράτος

Στην Παπαστράτος αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια της επένδυσης, όχι μόνο μετρώντας αριθμούς. Επένδυση για εμάς σημαίνει να εναποθέτεις πόρους και προσδοκίες σε έναν μεγαλύτερο σκοπό. Να ρισκάρεις, ενώ το αποτέλεσμα είναι εκ των πραγμάτων αβέβαιο. Να επιμένεις, καθώς οι καρποί της επένδυσης δεν θα είναι ορατοί από τη μια στιγμή στην άλλη. Και, πάνω από όλα, να βλέπεις το συλλογικό όφελος της επένδυσής σου να αφορά το ευρύτερο οικοσύστημα μέσα στο οποίο επιχειρείς, την τοπική κοινωνία.

Η επενδυτική στρατηγική που υλοποιούμε εστιάζει στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας μας. Στην αύξηση των εξαγωγών. Στη διαρκή διεύρυνση του κύκλου των εργασιών μας. Στο εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο παράγονται οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού, οι οποίες αποτελούν το 90% του συνόλου των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ιαπωνία, μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, από το σύνολο της παραγωγής του αγροτικού τομέα, της μεταποίησης, της βιομηχανίας.

Η εξωστρέφεια και η καινοτομία θα πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για την ελληνική βιομηχανία, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και να σταθεί με αξιώσεις σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο διαρκώς μεταβάλλεται.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλες επενδύσεις, σε τομείς οι οποίοι θα διασφαλίζουν και θα ενισχύουν την ανάπτυξη. Η διεθνής αβεβαιότητα, που εντείνεται και πολλαπλασιάζεται, συνεπάγεται την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης και άμεσων αντανακλαστικών, ώστε να επαναπροσδιορίζουμε τις στρατηγικές προτεραιότητές μας.

Το manual με το οποίο είχαμε προετοιμαστεί αλλάζει. Εμπλουτίζεται. Διαφοροποιείται. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να ανοίγει δρόμους που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν, τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας διευκολύνουν την επίτευξη μιας βιώσιμης, ανθεκτικής και ανθρωποκεντρικού προσανατολισμού ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα