Ο Ιάκωβος Καργαρώτος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας
Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος συζητά στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και τη νέα κουλτούρα αξιών που πρέπει να αναπτύξουμε.
Καλεσμένος στο πάνελ ‘Turbocharging the Greek economy, post covid’, με συντονιστή τον επικεφαλή της BCG Athens, κ. Χρυσό Καβουνίδη, βρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος. Εκεί όπου, στο πλαίσιο της συζήτησης με τους Χρήστο Δήμα (Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας), Γεράσιμο Θωμά (Υφυπουργός Ενέργειας & Φυσικών Πόρων), Ανδρέα Ανδρεάδη (CEO του Sani/ Ikos Group) και Θεοδόση Μιχαλόπουλο (CEO της Microsοft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας), τόνισε τα παρακάτω:
Ποια είναι η συνταγή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε θέσεις εργασίας και να προσφέρουμε στην ανάπτυξη της χώρας
Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Εμείς στην Παπαστράτος, με 90 χρόνια ιστορίας ήδη, περπατάμε τα πρώτα μας νηπιακά βήματα σε κάτι που είναι πολύ καινούργιο για εμάς και πολύ ριζοσπαστικό. Το πως αντιμετωπίζουμε δηλαδή το τσιγάρο και το όραμά μας για ένα κόσμο απαλλαγμένο από αυτό. Υπάρχει ένα τεράστιο οικοσύστημα από εργαζόμενους, προμηθευτές και πελάτες γύρω από αυτήν την τεράστια κίνηση που συντελείται τα τελευταία 3-4 χρόνια και η οποία διακατέχεται από ένα πολύ υψηλότερο σκοπό. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα (οριζόντια και κάθετα), τα κίνητρα για την απασχόληση, η στήριξη της καινοτομίας έρευνας & ανάπτυξης αλλά, παράλληλα, και η εστίαση στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι μερικά από τα συστατικά αυτής της συνταγής. Επιτρέψτε μου να προσθέσω στην κουβέντα και μια άλλη διάσταση, το να δούμε δηλαδή τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, να πάρουμε κάποια διδάγματα από εκεί και να δούμε πως κάποια από αυτά θα τα κρατήσουμε για το μέλλον.
Για τα συστατικά στοιχεία του μέλλοντος
Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι το μέλλον επιφυλάσσει και άλλες κρίσεις (υγειονομικές, οικονομικές ή κάτι άλλο). Αυτή η αβεβαιότητα είναι ένα βέβαιο συστατικό του μέλλοντος. Κοιτάζοντας πίσω και βλέποντας τα διδάγματα από αυτό το τρίμηνο που πέρασε, θα έλεγα ότι υπάρχουν δυο ακόμη σημαντικά στοιχεία στα οποία πρέπει να σταθούμε. Το πρώτο είναι ότι εμπιστευτήκαμε την επιστήμη και τους ειδικούς και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και να το κάνουμε και στο μέλλον. Σε ότι μας αφορά, εμείς στο πλαίσιο όλης αυτής της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλουμε για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, έχουμε πολλές φορές δεχθεί και κάποια κριτική.Μια κριτική που είναι καλοδεχούμενη. Το πρόβλημα δημιουργείται σε εκείνη την περίπτωση που καταλήγει να γίνεται ιδεοληπτική και όπου μόνο η επιστήμη και τα στέρεα δεδομένα της μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι αναγνωρίσαμε την αποτελεσματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Εμείς σαν εταιρία το ζήσαμε αυτό από πρώτο χέρι στο πλαίσιο της δωρεάς των 50 αναπνευστήρων που κάναμε για τον εξοπλισμό των ΜΕΘ, εκείνες τις αγωνιώδεις πρώτες μέρες της κρίσης.
Η περίοδος που προηγήθηκε ήταν επίσης μια περίοδος με έντονα συναισθήματα. Περάσαμε από τον φόβο και την ανασφάλεια σε κάπως καλύτερα στοιχεία, είδαμε μπροστά μια νότα αισιοδοξίας και βιώσαμε πάρα πολλές δόσεις περηφάνιας. Μια περηφάνιας γιατί επιδείξαμε ως Έλληνες, για ακόμη μια φορά, τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Δυο σχετικά παραδείγματα, που έρχονται μέσα από την Παπαστράτος, είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 240 συνάδελφοι προσφέρθηκαν εθελοντικά για να διανέμουν τρόφιμα και φάρμακα σε όλους τους δήμους στην χώρα, καθώς και μια πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση του να μοιράσουμε 1,5 εκ γάντια μιας χρήσης και ποσότητες αντισηπτικών σε όλους τους συνεργάτες της μικρής λιανικής.
Οι συγκεκριμένοι συνεργάτες, τα περίπτερα δηλαδή και τα ψιλικά που όλοι γνωρίζετε και έχετε στις γειτονιές μας, που τους γνωρίζετε και σας γνωρίζουν μάλλον με το μικρό σας όνομα, είναι ένας κλάδος που βιοπορίζει περισσότερες από 40.000 οικογένειες. Ένας κλάδος ο οποίος χρήζει στήριξης προκειμένου να βγει, όσο γίνεται πιο αλώβητος, από την κρίση αυτή. Δεν αντέχουν οι ίδιοι και δεν αντέχουμε και εμείς σαν κοινωνία να τους αφήσουμε πίσω σε αυτή την εθνική προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη.
Για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας
Θα πρέπει όλοι μαζί να οραματιστούμε και να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο που να είναι παράλληλα βιώσιμο, αλλά και συμπεριληπτικό. Σε αυτό το νέο μοντέλο θα πρέπει να χωρέσουν όλοι. Ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, μεγάλες, μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε αυτό το νέο μοντέλο δεν χωρούν αποκλεισμοί και διακρίσεις με βάσει το φύλο, το χρώμα του δέρματος ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή ακραίες συμπεριφορές όπως η δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ. Αυτό το νέο μοντέλο ήδη το έχουμε μέσα στην Παπαστράτος και στην Philip Morris International, μια εταιρία με περισσότερους από 73.000 εργαζόμενους που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο. Κατανοούμε τις τοπικές κουλτούρες, αναγνωρίζουμε την διαφορετικότητα, δεν ανεχόμαστε αποκλεισμούς και διακρίσεις και παράλληλα έχουμε λάβει την πιστοποίηση Equal Salary σαν αναγνώριση ίσων αμοιβών και ευκαιριών που παρέχουμε σε άντρες και γυναίκες εργαζομένους μας. Σε όλα αυτά τα απτά συστατικά που έχουν αναφερθεί για το πως θα δώσουμε ώθηση στην οικονομία θα ήθελα να προσθέσω το ότι θα πρέπει να ξαναχτίσουμε μια νέα κουλτούρα αξιών έτσι ώστε το νέο μοντέλο να είναι πραγματικά βιώσιμο και συμπεριληπτικό.
Παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο της συζήτησης: