ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Διάκριση της Παπαστράτος στα Impact Business IT Excellence Awards 2020

Με Bronze Award βραβεύτηκαν η Παπαστράτος και SingularLogic για την δημιουργία και την αξιοποίηση της web πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας των προϊόντων καπνού. Ένα βραβείο που, εκτός από τιμή, αντιπροσωπεύει και μία μεγάλη νίκη απέναντι στο παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού.

Papastratos Pirosvestika2 Papastratos Pirosvestika2
Το βραβείο παρέλαβαν η κα Δέσποινα Σέρφα, Manager IT Operations, Supply Chain & CF -  IT Services EU South East Cluster της Παπαστράτος και ο κ. Ηλίας Γιαννίτσιος, Integrated Special Projects Manager της SingularLogic.

Το βραβείο παρέλαβαν η κα Δέσποινα Σέρφα, Manager IT Operations, Supply Chain & CF - IT Services EU South East Cluster της Παπαστράτος και ο κ. Ηλίας Γιαννίτσιος, Integrated Special Projects Manager της SingularLogic.

H φετινή διάκριση της Παπαστράτος, για πρώτη φορά στην ιστορία των Impact BITE Awards, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της φιλοσοφίας Μαζί #prostokalytero με μια ομάδα 25 συνολικά ατόμων (από την Παπαστράτος και την SingularLogic) να εργάζονται επί ένα περίπου χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν την web πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων καπνού, που διακινεί το Αποκλειστικό Δίκτυο Διανομής της Παπαστράτος, διασφαλίζοντας την συμμόρφωσή του στην σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Και, επιπλέον, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού που αποτελεί ένα μεγάλο και διαρκή κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, που βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάιο του 2019, κάθε πακέτο τσιγάρων που διατίθεται προς πώληση πρέπει να φέρει έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό με στόχο την καταγραφή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εισαγωγείς, κατασκευαστές, έμποροι, διανομείς) των κινήσεων κάθε πακέτου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαβίβαση των σχετικών πληροφοριών σε ανεξάρτητο πάροχο αποθήκευσης των δεδομένων αυτών.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, που επικοινωνεί με το δευτερεύον αποθετήριο της Ε.Ε. (EU Secondary Repository) στο οποίο στέλνει ετησίως 2.000.000 μηνύματα (αγοράς ή πώλησης καπνικών προϊόντων) και μέσω της οποίας γίνονται 20.000.000 σκαναρίσματα (των σχετικών αναγνωριστικών κωδικών), έρχεται για να καλύψει την συγκεκριμένη τεχνολογική ανάγκη των χονδρεμπόρων του δικτύου της Παπαστράτος στο πλαίσιο της διαδικασίας της ιχνηλασιμότητας και να διασφαλίσει την συμμόρφωσή τους με αυτή.

Το βραβείο, το οποίο παρέλαβαν η κα Δέσποινα Σέρφα, Manager IT Operations, Supply Chain & CF -  IT Services EU South East Cluster της Παπαστράτος και ο κ. Ηλίας Γιαννίτσιος, Integrated Special Projects Manager της SingularLogic, έρχεται ως αναγνώριση τόσο των τεχνικών χαρακτηριστικών της -ιδιαιτέρως απαιτητικής τεχνολογικά- πλατφόρμας όσο και των επιχειρηματικών, νομικών και ευρύτερων κοινωνικών σκοπών (καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού) που αυτή εξυπηρετεί.

Ένα γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που εξακολουθεί και το 2019 να είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. (με ποσοστό 22,4%). Μια παράνομη δραστηριότητα οι επιπτώσεις της οποίας είναι πολυδιάστατες καθώς, πέρα από τα χαμένα κρατικά έσοδα (610 εκατ. ευρώ το 2019) και την κοινή πεποίθηση ότι τα παράνομα τσιγάρα αποτελούν πηγή χρηματοδότησης εγκληματικών δικτύων και οργανώσεων, η διαθεσιμότητα παράνομων φθηνών τσιγάρων υπονομεύει σταθερά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξάλειψη του καπνίσματος και φυσικά αυξάνει τους κινδύνους για τους ήδη καπνιστές.

Όσον αφορά τις τεχνικές προκλήσεις γύρω από την δημιουργία της πλατφόρμας, σύμφωνα με τον IT Project Manager Κωνσταντίνο Μπαρτσώτα (μέλος της διατμηματικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν άτομα από τις Διευθύνσεις Πληροφορικής, Οικονομικών, Πωλήσεων, Λειτουργειών, Νομικών Υπηρεσιών και Εταιρικών Σχέσεων της Παπαστράτος), αυτές ήταν πολλές και διαφορετικές: « Η τεχνική πρόκληση του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήταν η ενοποίηση όλων των αποθηκών των χονδρεμπόρων, η σχηματοποίηση των σχετικών μηνυμάτων και η αποστολή τους στο αποθετήριο της Ε.Ε. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει ήταν να καταλάβουμε επακριβώς τα προαπαιτούμενα της οδηγίας. Και, στη συνέχεια, να δώσουμε τον σχετικό εξοπλισμό στους χονδρέμπορους, που δεν είχαν, και να οργανώσουμε το σύστημα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασυνδέσεις. Όλα αυτά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς αφού, από μια ημερομηνία και μετά, αν δεν έχεις το συγκεκριμένο σύστημα, δεν μπορείς να πουλήσεις. Οφείλω να πω πως η ομάδα δούλεψε υποδειγματικά, καθώς επίσης ότι ήταν πολύ καλή και η συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που ήταν ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα».

Η web πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων καπνού της Παπαστράτος έχει ήδη αναγνωριστεί ως Βέλτιστη Πρακτική (Best Practice) από την Philip Morris International, ενώ η χρήση της αναμένεται προσεχώς να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες του cluster (όπως π.χ. Βουλγαρία και Σλοβενία).

Διαβάστε ακόμα