Η σημασία της μείωσης των αποβλήτων και της σωστής ανακύκλωσης
Η αξία της σωστής ανακύκλωσης είναι τεράστια. Διαβάστε πως μπορείτε να την κάνετε, εύκολα και σωστά, μέρος της καθημερινότητάς σας.
Έχετε σκεφτεί πόσα απόβλητα «παράγουμε» κάθε χρόνο στην Ελλάδα;
● Ο καθένας μας «παράγει» 524 κιλά απόβλητα το χρόνο.
● Σχεδόν το 78% αυτών των αποβλήτων οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και μόνο το 21% οδηγείται στην ανακύκλωση.
Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο πλαστικό και άλλα είδη μιας χρήσης χρησιμοποιούμε;
Κάθε χρόνο…
● Ο καθένας μας καταναλώνει περίπου 23 κιλά πλαστικού. Στην Ελλάδα παράγονται 760.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων και ανακυκλώνεται μόνο το 11,3% από αυτά.
● 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαρρέουν στο περιβάλλον και περίπου 11.500 τόνοι από αυτά καταλήγουν στη Μεσόγειο.
● Το 70% της ποσότητας των πλαστικών που παράγονται ρυπαίνει τις ελληνικές θάλασσες και ακτές, με καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την οικονομία.
● Η πλαστική ρύπανση δημιουργεί ζημία €26 εκατ. στην οικονομία και επηρεάζει αρνητικά τους κλάδους του τουρισμού, της ναυτιλίας και της αλιείας.
Τα πλαστικά απόβλητα επίσης:
● Βλάπτουν σοβαρά και μπορεί ακόμη και να σκοτώσουν τα ζώα, ειδικά τα πουλιά και τα ψάρια.
● Διαλύονται σε μικροπλαστικά που ανιχνεύονται στον αέρα, το νερό και το έδαφος.
● «Επιστρέφουν» στο πιάτο μας μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε, απειλώντας την υγεία μας με τρόπους που
ίσως δεν φανταζόμαστε.
Έτσι, κάθε εβδομάδα, καταλήγουμε να καταναλώνουμε ποσότητα πλαστικού ίση με μία πιστωτική κάρτα!
3 βασικοί κανόνες που μπορούμε να ακολουθούμε
1. Mείωση (REDUCE)
Μειώνουμε, όπου και όσο μπορούμε, την κατανάλωση των πλαστικών και άλλων ειδών μίας χρήσης στην καθημερινότητά μας!
2. Επαναχρησιμοποίηση (REUSE)
Χρησιμοποιούμε σκεύη και συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων στον χώρο εργασίας, το σπίτι και τη βόλτα μας.
3. Ανακύκλωση (RECYCLE)
Φροντίζουμε όσα απορρίμματα δημιουργούμε να οδηγούνται στην ανακύκλωση, ώστε να αξιοποιούνται τα υλικά και να μειώνεται το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Μείωση & Επαναχρησιμοποίηση
Μειώνουμε τα είδη και τις συσκευασίες μίας χρήσης και μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα!
Αλλάζουμε συνήθειες και στην καθημερινότητά μας: στην εργασία μας, στις αγορές μας, στο σπίτι, στη βόλτα μας:
● Χρησιμοποιούμε μπουκάλι θερμός πολλαπλών χρήσεων για νερό (στην εργασία, στο σχολείο, στη βόλτα μας).
● Όταν παίρνουμε take away ζητάμε να σερβίρεται το ρόφημά μας στο δικό μας σκεύος / ποτήρι θερμός.
● Όταν παραγγέλνουμε take away φαγητό, σαλάτα ή σνακ, ζητάμε να σερβίρεται σε δικό μας δοχείο τροφίμων πολλαπλών χρήσεων.
● Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε καλαμάκι ή επιλέγουμε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο.
● Για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, χρησιμοποιούμε συσκευασία πολλαπλών χρήσεων (δοχεία – θήκες για σνακ) και αποφεύγουμε τα σακουλάκια μίας χρήσης.
● Αποφεύγουμε τις σακούλες μίας χρήσης και χρησιμοποιούμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τις αγορές μας.
● Αποφεύγουμε να προμηθευόμαστε προϊόντα με πολλαπλή συσκευασία χωρίς λόγο.
● Δεν προτιμούμε προϊόντα σε συσκευασία ατομικής μερίδας και προσπαθούμε να επιλέγουμε μεγαλύτερες συσκευασίες, με περισσότερο προϊόν.
● Φροντίζουμε να τοποθετούμε σε χάρτινη σακούλα τα φρέσκα είδη μαναβικής, ξηρούς καρπούς και άλλα μη τυποποιημένα προϊόντα για το ζύγισμα και τη μεταφορά τους.
● Επιλέγουμε προϊόντα σε γυάλινη ή μεταλλική συσκευασία αντί για πλαστική.
Ανακύκλωση
Κάθε μέρα δημιουργούμε μία σειρά από «σκουπίδια» που στην πραγματικότητα αποτελούν σημαντικές πρώτες ύλες που αν τις αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην αποφυγή της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Με την ανακύκλωση αξιοποιούμε τα υλικά των απορριμμάτων μας και τους δίνουμε μία δεύτερη ευκαιρία ζωής, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα!
Ανακυκλώνουμε συστηματικά και σωστά!
Δεν πετάμε τις συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν στον κάδο κοινών απορριμμάτων του Δήμου (πράσινος κάδος): τις βάζουμε στον Μπλε Κάδο ανακύκλωσης ή στους ειδικούς κάδους για συγκεκριμένα υλικά (πχ μπλε κώδωνας για γυάλινες συσκευασίες).
Ρίχνουμε τις συσκευασίες χωρίς υπολείμματα υγρών ή τροφών και πάντα χύμα στους κάδους (ΟΧΙ κλεισμένες σε σακούλα απορριμμάτων).
Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες, τα μελανοδοχεία και τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού και του γραφείου, στους αντίστοιχους κάδους που θα βρούμε σε πολυκαταστήματα και καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.
Ανακυκλώνουμε τους παλαιούς λαμπτήρες του σπιτιού και του γραφείου στους ειδικούς κάδους που θα βρούμε σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και μεγάλα super market.
Αν ο Δήμος μας έχει τοποθετήσει Καφέ Κάδους, οδηγούμε εκεί τα οργανικά απόβλητα (π.χ. φλούδες λαχανικών και φρούτων, τσόφλια αυγού, κατακάθι καφέ κλπ) ώστε να οδηγηθούν για κομποστοποίηση και να παραχθεί λίπασμα.
Ανακυκλώνουμε τα μαγειρικά λάδια και τηγανέλαια στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που θα βρούμε σε μεγάλα super market, ώστε να αξιοποιηθούν στην παραγωγή βιοντίζελ και σαπουνιών.