Η Καμπάνια Κατά της Έμφυλης Βίας «Μην προσπερνάς»
Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» υλοποιεί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τίτλο «Μην προσπερνάς», με την υποστήριξη και αρωγή της «Παπαστράτος».
Κείμενο: Reader.gr (Αναδημοσίευση)
«Είσαι γυναίκα μου, το κατάλαβες; Γι αυτό σε παντρεύτηκα, για να με υπακούς».
Λέξεις που πονάνε, φράσεις που πληγώνουν, ζωές που πιέζονται, σημάδια που μένουν.
Η έμφυλη βία, αυτή που στρέφεται κατά των γυναικών, είναι μελανό σημείο στην κοινωνία και έχει πολλές εκφάνσεις. Στο σπίτι, στην εργασία, στο δρόμο.
Είναι ο γνωστός ή άγνωστος που βιάζει, ο συγγενής ή ο σύζυγος που καταπιέζει και σηκώνει χέρι, ο προϊστάμενος που τρομοκρατεί.
Δεν έχει κοινωνικά όρια, πλήττει και τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και τα πιο ευάλωτα, και την εργαζόμενη και την άνεργη και τη μετανάστρια.
Η βία προκαλεί σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα και στέρηση ελευθερίας.
«Μιλήστε» παροτρύνει τις γυναίκες που υφίστανται κάθε μορφή βίας, το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα».
Μάλιστα υλοποιεί από το Μάρτιο μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τίτλο «Μην προσπερνάς» με την υποστήριξη και αρωγή της εταιρείας «Παπαστράτος».
Η καμπάνια περιλαμβάνει βίντεο και βινιέτες με μηνύματα – άμεσα και έμμεσα – τα οποία στόχο έχουν να αναδείξουν το σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα.
Ένας πίνακας σε βαθύ μπλε παραπέμπει σημειολογικά στους μώλωπες από τη σωματική βία.
«Τίτλος έργου: Μελανιά. Περιγραφή: Μια γυναίκα στο σαλόνι, χτυπημένη από τον σύζυγό της. Το μάτι της είναι μπλε» αναφέρεται σε ένα από τα μηνύματα της καμπάνιας.
Σε ένα από τα βίντεο, στο όνομα της... αγάπης, ένας άνδρας ασκεί ασφυκτική λεκτική βία στη σύντροφό του.
«Στην πραγματική ζωή, εννέα στις δέκα γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν “skip” στην έμφυλη βία», αναφέρει ο ηθοποιός – πρωταγωνιστής Ερρίκος Λίτσης στο τέλος του βίντεο.
«Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους. Ωστόσο, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι φτωχές γυναίκες και οι μετανάστριες, είναι πιο ευάλωτες, αφού δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική στήριξη, με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια» αναφέρει η κυρία Δέσποινα Τσούμα, υπεύθυνη νομικών υπηρεσιών της «Διοτίμα».
Όπως εξηγεί, οι άξονες δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν και την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε όσες γυναίκες την χρειαστούν.
«Το πρόγραμμα «SPEAK» που υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη της Παπαστράτος, έρχεται να συμβάλλει με τρόπο ουσιαστικό και συμβολικό στη συνέχιση και εδραίωση της παροχής σημαντικών υπηρεσιών στις γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης βίας» αναφέρει.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις άξονες δράσεων:
Αρχικά, προσφέρει δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει νομική συμβουλευτική και υποστήριξη σε δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την αυτονόμηση των γυναικών και των παιδιών τους από τις κακοποιητικές σχέσεις τους. Είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που είτε λόγω έλλειψης οικονομικής ευχέρειας είτε λόγω οικονομικής εξάρτησης από τον θύτη, δεν τολμούν να ζητήσουν νομική βοήθεια από τους επαγγελματίες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων, μέσω της δημιουργίας ανοιχτών ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, που συζητούν και διερευνούν θέματα όπως: Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα; Τι σημαίνει να είσαι άνδρας; Τι είναι κοινωνικό φύλο; Τι ρόλο παίζουν οι νόμοι, τα έθιμα και η παράδοση; Πώς αναγνωρίζουμε τα σημάδια της έμφυλης βίας, πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα θύματα και πώς αποφεύγουμε τη δική μας θυματοποίηση; Και μέσα από αυτή τη διαδικασία τοποθετούνται γύρω από τον εντοπισμό καθημερινών φαινομένων έμφυλης βίας, αλλά και καλλιεργούν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής σε θέματα καθημερινών έμφυλων ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συναντήσεις σε σχολές και πανεπιστήμια και εν γένει χώρους συνάντησης νέων ανθρώπων.
Ο τρίτος άξονας του προγράμματος αφορά στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, με στόχο να ανατραπεί η «κουλτούρα της σιωπής και της ανοχής» κατάσταση που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών. Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης πανελλαδικής εμβέλειας με κεντρικό μήνυμα «Μην προσπερνάς» στέλνει με σαφήνεια το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ή να αντιμετωπίζεται ως κανονικότητα.
Από την πλευρά της, η κυρία Χριστίνα Ακουρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Παπαστράτος σημειώνει: «Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί όλη η κοινωνία, ώστε τα φαινόμενα βίας να βγαίνουν στο φως και οι γυναίκες να μπορέσουν να υποστηριχθούν σωστά στα μετέπειτα βήματα τους. Τα μηνύματα της καμπάνιας είναι ηχηρά και στόχο έχουν να κινητοποιήσουν όλους εμάς για να μην προσπερνάμε τα περιστατικά βίας που πιθανώς βλέπουμε και ακούμε».
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Παπαστράτος όλα αυτά τα χρόνια εντάσσει σταθερά στη στρατηγικής της εκτενές πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.