ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας στις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζεται η Ελλάδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος τns Philip Morris International, Αντρέ Καλαντζόπουλος, γράφει για το πως μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις και για τον αυξημένο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι μεγάλες εταιρείες στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.

/media/thijm41l/andreas-kalantzopoulos.jpg?width=1000&height=700&center=0,240644928408134,0,336244541484716&mode=crop

Κείμενο για Τα Νέα (αναδημοσίευση)

Εδώ και 90 χρόνια η Παπαστράτος συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της Ελλάδας. Το 2017 και εν μέσω οικονομικής κρίσης, επενδύσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να σταματήσουμε την παραγωγή τσιγάρων. Μετασχηματίσαμε το εργοστάσιο μας στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, γεγονός που προκάλεσε πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Μια επένδυση που συνεχίζει να συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο καθώς τα παραγόμενα προϊόντα μας εξάγονται σε έξι χώρες. Ταυτόχρονα, τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που καινοτομούν και ανατρέπουν δημιουργικά τον κλάδο των προϊόντων νικοτίνης, επιδιώκοντας το τέλος του τσιγάρου και ένα smoke free μέλλον.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία και οικονομία είμαστε εδώ, ως Παπαστράτος και Philip Morris International (PMI). Επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στην Ελλάδα, στους ανθρώπους της και στη δυναμική της. Δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στον προσδιορισμό, τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του βιώσιμου και συμπεριληπτικού οικονομικού μοντέλου που θα βοηθήσει τη χώρα να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του Covid-19.

Μεγάλες εταιρείες­=μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την αξιολόγηση της πρώτης φάσης της πανδημίας είναι ο αυξημένος ρόλος που καλούνται και πρέπει να παίξουν οι μεγάλες εταιρείες στην αντιμετώπιση τωνμεγάλων προβλημάτων. Με τον όρο «μεγάλη εταιρεία», όπως εμείς στην ΡΜΙ & την Παπαστράτος το αντιλαμβανόμαστε, να είναι αυτή που ενισχύει και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, έχει ως πυξίδα της την επιστήμη, τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. «Μεγάλη εταιρεία» είναι αυτή που δηλώνει «παρούσα!» και συνεισφέρει στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και την ενίσχυση των κρατικών προσπαθειών. «Μεγάλη εταιρεία» είναι εκείνη που έχει τη θέληση και την ικανότητα να γίνει πόλος μιας κοινής βιώσιμης ανάπτυξης, μιας συνολικής και συμπεριληπτικής ευημερίας που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Όσον αφορά την προσέλκυση των μεγάλων επενδύσεων, αυτή η πορεία προς το καλύτερο οφείλει να βαδίζει έχοντας συμμάχους τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα, την επαγγελματική διοίκηση και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Να συνεισφέρει προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η βιομηχανία. Για να μπορέσει η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική, να «ρίξει γροθιά σε πιο δυνατούς από εκείνη αντιπάλους», όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κοινό πάνελ μας για το πρόσφατο Greek Economic Summit 2020 (διοργανώθηκε από το Ελληνικό - Αμερικανικό Επιμελητήριο και στη συζήτηση συμμετείχαν και οι CEO της Pfizer Albert Bourla, της Deloitte Punit Renjen και ο Myron Brilliant, Executive Vice President του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου), είναι μονόδρομος η έμφαση στη βιομηχανία, έναν τομέα με την καινοτομία στο DNA του και την εξωστρέφεια στα βασικά χαρακτηριστικά του.

Διαπιστώνω δε, με χαρά, ότι υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και των μεγάλων λύσεων στα μεγάλα προβλήματα από μεγάλες εταιρείες.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συνώνυμη με την επιστήμη

Για εμάς, άλλωστε, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συνώνυμη με την επιστήμη, η διαχρονική αξία της οποίας επιβεβαιώθηκε εκ νέου το τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι η στέρεη βάση και η κινητήριος δύναμη που αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, μία από τις οποίες είναι και το τσιγάρο.

Γιατί σήμερα στον κόσμο υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που συνεχίζουν να καπνίζουν. Αποστολή μας είναι να τους εξηγήσουμε ποιο ακριβώς είναι το κύριο πρόβλημα, δηλαδή η καύση, και να τους δώσουμε εναλλακτικές λύσεις - προϊόντα που είναι πολύ λιγότερο βλαβερά από τα τσιγάρα. Αυτό ακριβώς που είναι αποδεκτό σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν σημαίνει ότι αυτές έχουν μηδενικό κίνδυνο και μηδενική επίδραση στο περιβάλλον, είναι, όμως, πολύ καλύτερες από το να καίμε ορυκτά καύσιμα.

Και είναι σίγουρα ενθαρρυντικό να βλέπουμε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να κάνουν σημαντικά βήματα προόδου αναγνωρίζοντας τη σημασία της μείωσης της βλάβης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δυναμική πρωτοβουλία της Παπαστράτος για «Ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές στο τέλος του 2021» που έχει στόχο μια δραστική μείωση της τάξεως του 50% των καπνιστών στην Ελλάδα (που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές).

Είμαστε περήφανοι που ηγούμαστε αυτής της μεγάλης προσπάθειας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, ορόσημο στην πορεία της οποίας ήταν η πρόσφατη αδειοδότηση που έλαβε το IQOS από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν νικοτίνης «διαφοροποιημένου κινδύνου» σε σχέση με το τσιγάρο και κατά συνέπεια καλύτερο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, το να επιτύχουμε σε αυτή την επανάσταση που συντελείται δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Γι' αυτό και καλωσορίζουμε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία και κάθε καινοτόμο προϊόν που προσφέρει και ο ανταγωνισμός και επιδιώκουμε ανοιχτό και διαφανή διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών, όλοι μαζί, συνεργατικά, με πυξίδα την επιστήμη και την τεχνολογία.

Εργατικό δυναμικό με υψηλή μόρφωση, εξειδίκευση και ευστροφία

Για να το πετύχουμε αυτό, πέρα από το κατάλληλο περιβάλλον, χρειαζόμαστε και τους κατάλληλους ανθρώπους. Θεωρώ ότι, συγκεκριμένα η Ελλάδα, έχει ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό, με υψηλή μόρφωση, εξειδίκευση και ευστροφία. Είμαι πεπεισμένος ότι, επενδύοντας σε αυτό αλλά και σε άλλους τομείς πέρα από τους προφανείς, η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό κόμβο και - σε συνδυασμό με την εδραίωση της τηλεργασίας- σε ιδανικό επαγγελματικό προορισμό, όπου κάποιος μπορεί να δουλεύει και να απολαμβάνει ταυτόχρονα μια εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Διαβάστε ακόμα