ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Για ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς τσιγάρο

«O κόσμος μας αλλάζει όταν ο καθένας μας αλλάζει προς το καλύτερο», δηλώνει η Παπαστράτος. Η πρόσφατη διάκριση της ως μιας από τις επιχειρήσεις που αλλάζουν τον κόσμο, στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας «Change The World», επιβεβαιώνει ότι δεν μένουν στα λόγια, αλλά κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους για έναν κόσμο βιώσιμο, χωρίς τσιγάρο.

/media/nyefrwzq/ena-ekatommyrio-ligoteroi-kapnistes44.jpg?width=1000&height=700

Κείμενο από την έκδοση ΕΚΕ 2020 της Καθημερινής της Κυριακής (αναδημοσίευση)

Η σημαντικότερη καπνοβιομηχανία της Ελλάδας, θυγατρική της Philip Morris International, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετασχηματίζεται σε εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας με το ανατρεπτικό όραμα «μια μέρα να σταματήσει να πουλάει τσιγάρα».

«Στην Παπαστράτος δεν κάνουμε απλώς το καλύτερο που μπορούμε. Κάνουμε αυτό που δεν μπορούμε. Κάνουμε τα δύσκολα, τα τολμηρά, αυτά που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Με αυτή τη φιλοσοφία, μετά από σχεδόν εννιά δεκαετίες, σταματήσαμε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων. Με αυτή την πεποίθηση στηρίζουμε δράσεις που λένε ΟΧΙ στο τσιγάρο. Με αυτή την απόφαση θέσαμε έναν φιλόδοξο στόχο που μας αφορά όλους: μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν αφήσει πίσω τους το τσιγάρο ένα εκατομμύριο καπνιστές. Ένα εκατομμύριο συνάνθρωποι μας να διακόψουν το κάπνισμα είτε να στραφούν σε καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές», μας είπε ο κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας.

/media/r0hpl5rv/stavros-drakoularakos-3.jpg?width=1000&height=700

Με διαχρονικό φάρο την επιστήμη

 Ακρογωνιαίος λίθος της πρωτοβουλίας «Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές στο τέλος του 2021» είναι η επιστήμη, η διαχρονική αξία της οποίας ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο με τον πλέον ηχηρό τρόπο εν μέσω πανδημίας. Ένας πόλος γνώσης και φάρος πορείας που διαμορφώνει τις εξελίξεις και οδηγεί τις αποφάσεις, η επιστήμη είναι η μοναδική παγκόσμια αποδεκτή συνισταμένη που αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι και το τσιγάρο. Συμβαδίζοντας εδώ και 12 χρόνια με την επιστήμη και έχοντας επενδύσει άνω των 7,2 δισ. δολαρίων μέχρι σήμερα, η Philip Morris International (θυγατρική της οποίας είναι η Παπαστράτος) είναι σε θέση να αναπτύσσει και να προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες, τεχνολογικά εξελιγμένες, καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου.

Ορόσημο σε αυτή την πορεία είναι η αδειοδότηση που έλαβε το IQOS, τον Ιούλιο του 2020, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου» σε σχέση με το τσιγάρο και κατά συνέπεια καλύτερο για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Δρακουλαράκο, «η αρχή μας είναι απλή: "Αν δεν καπνίζεις, μην το ξεκινήσεις. Αν καπνίζεις, να το διακόψεις. Αν δεν το διακόψεις, άλλαξε". Και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο. Μπορούν όμως να υπάρχουν καλύτερα, δυνητικά λιγότερο επιβλαβή προϊόντα νικοτίνης για όσους δεν μπορούν ακόμα να κόψουν το τσιγάρο ή επιλέγουν να συνεχίζουν να καπνίζουν. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Με αυστηρά επιστημονικά πρότυπα, αναπτύσσουμε μια σειρά από τεχνολογικά εξελιγμένες λύσεις, χωρίς καύση. Διότι το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τα επιστημονικά δεδομένα που προέκυψαν μετά από χρόνια ερευνών, εντοπίζεται στην καύση του καπνού. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η νικοτίνη που υπάρχει ως φυσική ουσία στα φύλλα καπνού, αλλά η καύση του καπνού, που σε ένα τσιγάρο αγγίζει θερμοκρασίες μέχρι και 900 βαθμούς, με αποτέλεσμα να παράγονται χιλιάδες βλαβερές ουσίες που με τη σειρά τους συνδέονται με ασθένειες».

/media/nz1c3zzd/papastratos-708_3.jpg?width=1000&height=700

Το ανοιχτό κάλεσμα

Καμία βιώσιμη ανάπτυξη και κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε λύση μέσα από τις μεμονωμένες προσπάθειες μιας εταιρείας.

Γι’αυτό, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές στο τέλος του 2021», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, «θέτουμε έναν μεγάλο στόχο έναν στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Οι συνέργειες και η συνεργασία δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, είναι και απαραίτητες. Χρειαζόμαστε έναν ανοιχτό, ουσιαστικό διάλογο για το τέλος του τσιγάρου. Σε αυτόν τον διάλογο δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία και ένα ανοιχτό κάλεσμα που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια εταιρεία που συνεχώς αλλάζει προς το καλύτερο, διατηρώντας αναλλοίωτο αυτό που για σχεδόν 90 χρόνια τη χαρακτηρίζει - πολλαπλασιαστική αξία σε ό,τι κάνει ως εργοδότης, ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, ως σύμμαχος της κοινωνίας και ως ενεργά θετικός παράγοντας στην οικονομία. Για την Παπαστράτος η δημιουργία αξίας δεν καθορίζεται από τις εταιρικές επιδόσεις, αλλά εστιάζει στο να παράγει κοινωνικό πλεόνασμα που αφορά όσο το δυνατόν περισσότερους.

Τα βήματα #prostokalytero

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα και για το βιώσιμο, συμπεριληπτικό μέλλον που θέλουμε είναι η υιοθέτηση από όλους μας (πολίτες, επιχειρήσεις, πολιτεία) της νοοτροπίας του «μαζί». Και η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων που αυτή προσφέρει σε όλα τα επίπεδα. Μια επανεκκίνηση με την επιχειρηματικότητα στον πυρήνα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και τη συνεργασία ως οδηγό και καταλύτη.

Μια επόμενη ημέρα στην οποία οι μεγάλες επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να δώσουν μεγάλες λύσεις. Αλλωστε, όπως επισημαίνει εύστοχα ο κ. Δρακουλαράκος, «η πανδημία, μεταξύ πολλών άλλων, επαναπροσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό αυτό που ονομάζουμε ''μεγάλη εταιρεία'' και όσα παραδοσιακά συνδέαμε με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Σήμερα, μεγάλη εταιρεία όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε, είναι αυτή που ενισχύει και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, που ακουμπάει και ακούει την επιστήμη, που συνεισφέρει στην τροφοδότηση της αγοράς εργασίας με σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, που δίνει το ''παρών'' στις ανάγκες της κοινωνίας, που έχει τη βούληση και την ικανότητα να γίνει πόλος μιας κοινής ανάπτυξης μιας συνολικής ευημερίας που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω».

Διαβάστε ακόμα