ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Χρ. Χαρπαντίδης: «Το 80% της παραγωγής της Παπαστράτος εξάγεται»

Η μεγάλη στροφή στις ψηφιακές τεχνολογίες, το νέο επιχειρηματικό μοντέλο και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παραμένει βασικός στόχος η μείωση καπνιστών κατά 1 εκατ. το 2021, παρά το φρένο λόγω COVID-19.

Κείμενo: Λητώ Μησιακούλη για τo Parapolitika.gr (αναδημοσίευση)

Για μια εταιρεία τεχνολογίας που έχει αφήσει πλέον την παραγωγή τσιγάρου και εχει επενδύσει στο προφίλ του ψηφιακού μετασχηματισμού έκανε λόγο ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος- Phillip Morris Inc., μιλώντας στο διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουνίου.


«Ο ψηφιακος μετασχηματισμός είναι πολύ περισσότερα από την εφαρμογή ορισμένων ψηφιακών εργαλείων ή την εκπαίδευση του προσωπικού. Έχει να κάνει με την κουλτούρα της εταιρίας και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, συνεργάζονται, επικοινωνούν και συμπεριφέρονται οι εργαζόμενοι», τόνισε διαπιστώνοντας πως κάποιοι οργανισμοί πέφτουν συχνά στις παγίδες της ψηφιακής εποχής. «Καμιά φορά δεν επιτυγχάνουν στον μετασχηματισμό και χάνονται και άλλες φορές, κάποιες εταιριες μετασχηματιζονται απο μια ανάγκη. Υπάρχουν όμως κάποιες που οδηγούνται εκεί από μία πηγαία ανάγκη και για έναν υψηλότερο σκοπό. Εμείς, ανήκουμε στην τρίτη κατηγορία. Αναγνωρίσαμε το μεγαλο προβλημα του καπνίσματος και ήδη έχουμε κανει τα πρωτα επιτυχημένα βήματα».


Για τον κ. Χαρπαντίδη, καθε οργανισμός οφείλει να είναι βιώσιμος και οι ηγέτες οφείλουν να ανοίγουν το δρόμο. «Δεν περιμένεις τον καταναλωτή να βρεί λύση. Στο κάπνισμα για παράδειγμα θέσαμε τον στόχο να μείνει πίσω το τσιγάρο παίρνοντας πρωτοβουλίες για μια φιλόδοξη δράση: να μειωθούν κατα 1 εκατομμύριο οι καπνιστές το 2021. Σιγουρα μας πάγωσε η πανδημία αλλά θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως καταλύτης», αποκάλυψε.

«Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ο εθνικός μας στόχος. Ομως δεν πρεπει να επιστρεφει κέρδη μονο στον επενδυτη, αλλα και στην κοινωνια», ξεκαθάρισε λέγοντας πως το 80% της παραγωγης της Παπαστράτος εξάγεται. «Πέρα από τη σύνδεση με την καπνοπαραγωγή, εξάγουμε καινοτομία σε ολο τον κόσμο απο την Ελλαδα ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας».

O Χρήστος Χαρπαντίδης με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

O Χρήστος Χαρπαντίδης με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
«Το έξυπνο από πλευράς μας ήταν οτι αναγωρίσαμε απο νωρίς οτι δεν είχαμε ιδέα σε πολλά πράγματα σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες», παραδέχτηκε λέγοντας πως η βασικότερη ενέργεια που έκανε η Παπαστράτος ήταν να εντάξει στο δυναμικό της ανθρώπους με νέα ματιά στα πράγματα.

Στο ήδη διευρυμένο δίκτυο που κατείχε η εταιρία, το παλαιωμένο πλέον μοτο “οι μεγαλοι να συνεργάζονται με τους μεγαλους” άλλαξε εφόσον μπαίνει περισσότερο σε startups και μικρότερου μεγεθους εταιρίες, υλοποιώντας συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν φρέσκια αντιμετωπιση στα προβληματα. «Ηταν ο πιο ουσιαστικός τρόπος να ενισχύσουμε τη νέα επιχειρηματικότητα παρά να δίνουμε χρήματα σε διαγωνισμούς», υπογράμμισε εστιάζοντας την προσοχή πως η Παπαστρατος πάντα ήταν εργοδότης επιλογής. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε χτίσει ένα οικοσύστημα δεξιοτήτων μέσω του οποιου οι άνθρωποι μας εξοπλίζονται κάθε 9 με 12 μήνες με νέο επιχειρηματικό μοντέλο».


H Παπαστράτος τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει εκατομμύρια για την επιστημονική έρευνα. «Είναι μία δύσκολη διαδικασία αλλά αυτό μας επιτρέπει να έχουμε υγιή διάλογο με την κοινωνία. Το είδαμε και με την πανδημία: η επιστήμη έσωσε τόσα εκατομμύρια κόσμο», είπε χαρακτηριστικά για το πιο δύσκολο σκέλος στη δραστηριότητα της εταιρίας, παρατηρώντας πως το κλειδί είναι η διαφάνεια. 

Για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος ο κ. Χαρπαντίδης αναγνωρίζει πως τα προβλήματα είναι γνωστά. «Το κρίσιμο θέμα είναι τι κάνει κανείς για αυτό. Ασχέτως αν είσαι κράτος, πολίτης ή καπνοβιομηχανία. Εμείς θέσαμε το όραμα: ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο».

Διαβάστε ακόμα