ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

O Χρήστος Χαρπαντίδης στο podcast «Ναυαγοί» του Παύλου Τσίμα

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος σε μια διαφορετική συζήτηση με τον Παύλο Τσίμα για την προσωπική του διαδρομή, την κουλτούρα προσφοράς της Παπαστράτος που έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο και για το πως ήρθε στην Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η μεγάλη επένδυση των 300 εκ. ευρώ της Philip Morris International.

Xarmbantidis 01 1 Xarmbantidis 01 1

 

Μια εντελώς διαφορετική πτυχή της προσωπικότητας του Χρήστου Χαρπαντίδη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλοι όσοι άκουσαν τη συνομιλία του με τον Παύλο Τσίμα, στο πλαίσιο του podcast «Ναυαγοί» του pod.gr. Εκεί όπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος διάλεξε δέκα αγαπημένα του τραγούδια και μίλησε -μεταξύ άλλων- για τα νεανικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, τη γεμάτη εμπειρίες διαδρομή που τον έφερε στο πηδάλιο της ιστορικής εταιρείας και το λόγο για τον οποίο επιμένει να ορίζει την επιτυχία με βάση το κοινωνικό πλεόνασμα που παράγουν οι δράσεις της εταιρείας για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και την κοινωνία γενικότερα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Χρήστος Χαρπαντίδης ανέλυσε τη συλλογική προσπάθεια που χρειάστηκε προκειμένου να πειστεί η Philip Morris International (PMI) να δημιουργήσει στην Ελλάδα, στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης, μια εκ των τριών μονάδων της παγκοσμίως για την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS  και μίλησε για το τέλος του τσιγάρου που έρχεται πιο σύντομα από ότι περιμένουμε, τη σημασία του να είναι ο καταναλωτής ενημερωμένος για τα νέα προϊόντα θέρμανσης του καπνού και για το τι κρατάει αναλλοίωτο η Παπαστράτος από την 90χρονη ιστορία της, μέσα στην οποία έχει μεταμορφωθεί από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Χαρπαντίδης μίλησε μεταξύ άλλων:

Για την επιλογή της Philip Morris International να επενδύσει 300εκ. ευρώ στην Ελλάδα το 2016, στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης

«Η δυνατότητα να έχουμε ένα καινούργιο εργοστάσιο, να φέρουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε 400 νέες θέσεις εργασίας ήταν για εμάς μονόδρομος. Το παλέψαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε εσωτερικά. Κάναμε αυτό που χρειαζόταν για να πείσουμε ότι αυτό που περνάει η χώρα είναι κάτι προσωρινό. Το ταλέντο που έχει η Ελλάδα και η δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού για να μπορέσει να αγκαλιάσει τα νέα προϊόντα αποτέλεσε κρίσιμο στοιχείο προκειμένου η μαμά εταιρεία να μας εμπιστευτεί στο καινούργιο project. Ένα συνολικά απίστευτα ενδιαφέρον εγχείρημα που ήταν μια προσωπική πρόκληση για τον καθένα από εμάς αλλά και μια τρομερή ευκαιρία για ανάπτυξη»

Για την προσωπική του διαδρομή

«Παρότι προερχόμενος από μια μέση οικογένεια με μετρημένες δυνατότητες, ήμουν με κάποιον τρόπο συνεχώς σε κίνηση. Παράλληλα με τις σπουδές μου στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου και επειδή ακριβώς σε όλη μου τη ζωή είχα πάντα μια ανησυχία, έκανα μαθήματα business σε ένα από τα ιδιωτικά κολλέγια της Θεσσαλονίκης. Αφού πήρα το πτυχίο μου από το πανεπιστήμιο και το MBA μου στα Οικονομικά στην Αγγλία, μπήκα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Στην Παπαστράτος με έφερε το άνοιγμα καινούργιων δρόμων και εμπειριών. Ήρθα σε μια εταιρεία που ήταν πάρα πολύ σημαντική για τη χώρα, για την οικονομία αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία»

Για το μέλλον της καλλιέργειας καπνού στην Ελλάδα

«Θεωρώ ότι θα πάμε σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο αρκετά συντομότερα από ότι πιστεύουμε. Ένα γεγονός που θα συρρικνώσει την καλλιέργεια του καπνού και που, σταδιακά, θα επηρεάσει και τον ελληνικό καπνό. Εμείς στηρίζουμε τους ανθρώπους του κλάδου με όποιον τρόπο μπορούμε. Έχουμε σχετικά προγράμματα, όπου προσπαθούμε να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την ποιότητα και, επιπλέον, να βρούμε εναλλακτικές καλλιέργειες»

Για το τι κρατάει αναλλοίωτο η Παπαστράτος από την 90χρονη ιστορία της

«Αυτό που κρατάει είναι τις αξίες της και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον ρόλο της και στο επιχειρηματικό πεδίο και στην κοινωνία. Για να μπορέσει κάποιος να εξελιχθεί πρέπει να βλέπει στο μέλλον. Και αυτό συνεχίζουμε και κάνουμε. Αυτό έκανε η οικογένεια Παπαστράτου, που είχε πάντα μια δεδομένη εξωστρέφεια, δοκίμαζε πράγματα και έπαιρνε ρίσκα. Αυτό κάνουμε και εμείς. Προσπαθήσαμε να δούμε που θα είναι το μέλλον, διεκδικήσαμε στο να βρούμε τον τρόπο να συμμετέχουμε σε αυτό και το καταφέραμε. Αυτή είναι η μια διάσταση. Η άλλη διάσταση, που για μένα έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι εκφράζουμε τις ίδιες αξίες και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτούς που είναι συνδεδεμένοι μαζί μας, είτε είναι συνεργάτες, καταναλωτές, κοινότητες ή η ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτούς τους τομείς είμαστε ακόμη “Παπαστραταίοι”»

Για τη σημασία να αποδίδεις ως επιχείρηση κοινωνικό πλεόνασμα στις κοινωνίες μέσα στις οποίες λειτουργείς

«Η παραγωγή κοινωνικού πλεονάσματος αποτελεί μέρος των αξιών μας σαν Παπαστράτος. Γιατί μπορεί να μην υπήρχε ο όρος της βιώσιμης ανάπτυξης όταν ξεκινάγαμε, αλλά ο Ευάγγελος Παπαστράτος έλεγε πάντα ότι πρέπει να παλεύεις για ένα υψηλότερο ιδανικό και όχι μόνο για την οικονομική ευμάρεια. Για εμένα είναι προφανές ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ευημερούν σε κοινωνίες που αποτυγχάνουν. Ομολογώ ότι αυτό είναι το πεδίο που με κάνει να χαίρομαι πραγματικά για τη δουλειά μου και όχι τα οικονομικά μας αποτελέσματα ή το ότι ασχολούμαστε με την καινοτομία. Το ότι μπορούμε δηλαδή και βλέπουμε τον εαυτό μας ως κάτι μεγαλύτερο από μια επιχείρηση.

Γιατί το να μπορέσεις να δημιουργείς πλεόνασμα και αξία, η οποία να βρίσκει τρόπους να μοιράζεται στην οικονομία και στην κοινωνία της χώρας, ήταν πάντα σκοπός μας. Προσωπικά δεν πιστεύω καθόλου στο μονοδιάστατο χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας. Προσπαθώ να έχω έναν αυτοέλεγχο στο να μην οδηγούμαι από τους μετρήσιμους στόχους της κερδοφορίας και του όγκου πωλήσεων αλλά να έχω και ποιοτικούς στόχους. Να μπορούμε να κρίνουμε την παρουσία μας από, αν θέλετε, τους δείκτες καλύτερης ζωής που δημιουργούμε τριγύρω μας»

Για τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και το δικαίωμα του καταναλωτή να είναι ενημερωμένος για αυτά

«Εμείς παρουσιάσαμε εμπορικά το συγκεκριμένο προϊόν όταν είχαμε συγκεντρώσει ένα σημαντικό όγκο επιστημονικών μελετών που το υποστήριζε και έδειχνε την επίδραση που έχει στην υγεία των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Είναι κατανοητό να υπάρχει δυσπιστία. Αυτό, δυστυχώς, δίνει αφορμή για μη παραγωγικό διάλογο γιατί αν κάποιος μείνει στο παρελθόν δεν βλέπει με καθαρό τρόπο το σήμερα. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να κάτσει με ανοιχτά τα χαρτιά στο τραπέζι και  να αξιολογήσει βάσει επιστημονικών δεδομένων αυτό που υπάρχει σήμερα και το αν αποτελεί σημαντικά καλύτερη ενναλακτική για τους ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Σε αυτό το κομμάτι η κοινωνία μας θέλει λίγο χρόνο να προσαρμοστεί. Οι προηγμένες χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα, όπως συμβαίνει στην Αμερική όπου ο FDA έχει διαδικασία για να αξιολογεί αυτά τα προϊόντα ήδη από το 2008. Πρόσφατα κατέληξε ότι συγκεκριμένα το δικό μας προϊόν θερμαινόμενου καπνού είναι κατάλληλο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, δίνοντάς μας την δυνατότητα να εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα προϊόντα. Γιατί ο καταναλωτής δικαιούται να είναι ενημερωμένος»

Για το ποιος είναι ο δικός του ορισμός της επιτυχίας

«Η επιτυχία για μένα έχει πολλές διαστάσεις. Κύριο στοιχείο της είναι, πέρα από το κομμάτι της απόδοσης, ο ανθρώπινος παράγοντας. Το να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορείς να δημιουργήσεις τις συνθήκες έτσι ώστε να “ανθίζουν” οι άνθρωποι, να είναι ευχαριστημένοι, ευτυχισμένοι και να μπορεί η αξία που δημιουργείται μέσα στην εταιρεία να βγαίνει προς τις οικογένειές τους.

Αυτό που έχει για μένα σημασία είναι η επιπρόσθετη αξία που μπορείς να δημιουργήσεις. Αυτό το πλεόνασμα, που είναι πολύ σημαντικό να είναι και κοινωνικό, και το να μπορείς να βάλεις θεμέλια και για το μέλλον. Να ανοίγεις δρόμους έτσι ώστε να βλέπεις μπροστά σου και για άλλα 90 χρόνια και όχι μόνο για τα 90 που έχουμε πίσω μας»

Στο πλαίσιο του podcast ακούστηκαν αποσπάσματα από: With or without you (U2), Casta Diva (Maria Callas), Summer is almost gone (Doors), Άμα δείτε το φεγγάρι (Μαρινέλλα), Μίλησέ μου (Μάνος Χατζιδάκις), Αθήνα μου (Κωνσταντίνος Αργυρός), Nocturnes Op. 9 No 2 (Chopin), Peasant pas de deux (Giselle), Tears in heaven (Eric Clapton).

Διαβάστε ακόμα