ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ι.Καργαρώτος: «Η Παπαστράτος καλωσορίζει τον νέο αντικαπνιστικό νόμο»

Με αφορμή την ψήφιση και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι δημοσιογράφοι Τίνα Μεσσαροπούλου και Φωτεινή Πετρογιάννη φιλοξένησαν στη ραδιοφωνική τους εκπομπή στον ΘΕΜΑ 104,6 τον Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος κ. Ιάκωβο Καργαρώτο.

Από Newmoney.gr (Αναδημοσίευση)

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καργαρώτος: «Εμείς προφανώς καλωσορίζουμε, όπως έχουμε καλωσορίσει σε αυτά τα δέκα χρόνια που υπάρχει ο νόμος και έχουν γίνει αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες εφαρμογής του μέχρι σήμερα, και αυτή την τελευταία. Παράλληλα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και μία ωριμότητα στην κοινωνία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κοινωνία εξελίσσεται, οι εταιρείες εξελίσσονται κι εμείς ως Παπαστράτος τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, σαν εταιρεία δουλεύουμε πολύ στο πως θα αναπτύξουμε προϊόντα τα οποία θα είναι λιγότερο βλαβερά.

Αυτό που λέμε είναι ότι ο κόσμος δεν πρέπει να καπνίζει, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη βλάβη του συμβατικού τσιγάρου, όσοι καπνίζουν θα πρέπει να διακόψουν, αλλά για να είμαστε και ρεαλιστές θα υπάρχουν πάντα πάρα πολλοί οι οποίοι δεν θα διακόψουν, είτε επειδή δεν θέλουν, είτε επειδή δεν μπορούν, οπότε είναι ευθύνη όλων των ενδιαφερόμενων φορέων να δώσουν καλύτερες και λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές πάντα όμως μέσα από ένα κανάλι έγκυρης πληροφόρησης και πρόσβασης σε αυτές».

Αναφορικά δε με τους εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος, ο κ. Καργαρώτος σημείωσε πως είναι ευθύνη της πολιτείας να παράσχει έγκυρη πληροφόρηση και πως δεν μπορεί η κάθε μία εταιρεία, η οποία θέλει παράλληλα να προβάλλει τα προϊόντα της, να έχει την ευθύνη. Kαι για αυτό το λόγο, όπως είπε, πρέπει να τεθεί ένα αυστηρό πλαίσιο όπου όλα αυτά θα αξιολογούνται από επιστημονική Επιτροπή και στη συνέχεια ο καθένας θα λέει αυτά που είναι επιτρεπτά να λέει.

Σε ότι αφορά στην Παπαστράτος, ο κ. Καργαρώτος δήλωσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της πολιτικής δημόσιας Υγείας, η πρόληψη και η διακοπή, είναι απολύτως σωστοί, συμπληρωματικά όμως -κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είτε χωρών εκτός Ευρώπης- μπορούμε να πάμε και να συμπληρώσουμε με πολιτική μειωμένης βλάβης. Άρα λοιπόν πληροφόρηση και πρόσβαση σε προϊόντα ή εναλλακτικές που ενώ δίνουν τη νικοτίνη δεν του δίνουν όλη εκείνη τη μεγάλη σειρά των βλαβερών ουσιών που εισπράττει μέσα από τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου».

Προσθέτοντας, τέλος, ότι χρειαζόμαστε ρεαλιστικές πολιτικές για την υγεία και για την αξιολόγηση των νέων καπνικών προϊόντων με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τους στην αγορά, εφόσον ήδη σήμερα περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έχουν αφήσει το τσιγάρο πίσω τους και έχουν ακολουθήσει το εναλλακτικό προϊόν το IQOS (σε όλον τον κόσμο είναι περισσότερο από 11 εκ. οι καπνιστές αυτοί). Όπως είπε ο κ. Καργαρώτος, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλους αρκεί να μείνουν στην άκρη οι ιδεοληψίες του παρελθόντος και πολύ παραγωγικά και εποικοδομητικά να συνεισφέρουμε όλοι σε μία κοινωνία #prostokalytero.

Διαβάστε ακόμα