ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Διάκριση της Παπαστράτος ως Sustainable Factory of the Year

Στα φετινά Manufacturing Excellence Awards, που αναδεικνύουν τις πιο αξιόλογες και καινοτόμες πρωτοβουλίες της ελληνικής βιομηχανίας, η Παπαστράτος κέρδισε πέντε συνολικά βραβεία στο πλαίσιο της συνολικής πορείας της #prostokalytero.

Πέρα από το βραβείο Sustainable Factory of the Year, η Παπαστράτος στα φετινά Manufacturing Excellence Awards κέρδισε το βραβείο Αριστείας στον κλάδο της για το όραμά της για ένα κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο, το Gold βραβείο στην ενότητα «Επενδύσεις και Στρατηγική» για την σημαντική παραγωγική επένδυση που έχει κάνει και το Silver για την αναδιοργάνωση παραγωγής και το Gold βραβείο στην ενότητα «Διοίκηση Εργοστασίου» για την μείωση του κόστους και την αύξηση απόδοσης που έχει πετύχει μέσω της χρήσης του πρωτοποριακού συστήματος Συνεχούς Βελτίωσης OPEN+.

Στον πυρήνα του OPEN+, όπως διευκρινίζει ο Διευθυντής Παραγωγής, Αλέξανδρος Ασημακόπουλος, βρίσκονται δυο αρχές. Το 100% ownership (κάθε εργαζόμενος είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει και έχει πάντα στο μυαλό του τι μπορεί να κάνει για τον εαυτό του και τον συνάδελφό του) και το zero loss mindset (κάθε εργαζόμενος δραστηριοποιείται ενεργά για να μην έχει απώλειες οποιουδήποτε τύπου - π.χ. απόδοσης, ποιότητας, ασφάλειας). Προσθέτοντας πως «Το OPEN+ θυμίζει ένα παζλ με πάρα πολλά κομμάτια. Ξεκινώντας αισθάνεσαι ότι «βομβαρδίζεσαι» από πολλά νέα εργαλεία και νέες μεθοδολογίες, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ξεκινάς ένα παζλ, όπου προβληματίζεσαι μέχρι να βρεις τις γωνίες και να αρχίσεις, βήμα- βήμα, να το στήνεις. Όσο, όμως, πιο βαθιά μπαίνεις στο σύστημα και αρχίζεις να το καταλαβαίνεις, τόσο πιο πολύ εντυπωσιάζεσαι. Γιατί το αποτέλεσμα, τόσο σε ατομικό επίπεδο (ανάπτυξης δεξιοτήτων των ανθρώπων) όσο και αποτελεσμάτων στις μηχανές είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Με αυτό ξεκίνησε μια νέα εποχή για την Παπαστράτος. Μας επέτρεψε να προχωρήσουμε και να χτίσουμε γερές βάσεις με άξονα την βιωσιμότητα και την συνεχή βελτίωση».

O Διευθυντής Παραγωγής, Αλέξανδρος Ασημακόπουλος

O Διευθυντής Παραγωγής, Αλέξανδρος Ασημακόπουλος

Οι αριθμοί που αφορούν την παραγωγικότητα και απόδοση δικαιώνουν πλήρως τον ενθουσιασμό της ομάδας της Παπαστράτος που, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν μέσω του ΟPEN+ και στα οποία εκπαιδεύτηκε ολόκληρος ο οργανισμός, κατάφερε να έχει σημαντική βελτίωση όλων των βασικών δεικτών παραγωγής. Μεταξύ άλλων το κόστος παραγωγής μειώθηκε κατά 60% και η συνολική εξοικονόμηση πόρων ανέρχεται σε ποσοστό 26%.

Η Παπαστράτος επέλεξε να υιοθετήσει το OPEN+ ταυτόχρονα με τον ριζικό μετασχηματισμό τον οποίο ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Όταν δηλαδή από σημαντικότερη καπνοβιομηχανία της Ελλάδας, θυγατρική της Philip Morris International, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο, μετασχηματίστηκε -με οδηγό την επιστήμη- σε εταιρεία επιστήμης και τεχνολογίας με το ανατρεπτικό όραμα «μια μέρα να σταματήσει να πουλάει τσιγάρα».

Oπως εύστοχα επισημαίνει ο Διευθυντής του OPEN+, Γιώργος Κωσταρέλης, «Το να επενδύσουμε την δεδομένη χρονική στιγμή στο νέο αυτό σύστημα, ταυτόχρονα δηλαδή με το τεράστιο έργο του μετασχηματισμού του εργοστασίου σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού Heets για τo νέο καινοτόμο καπνικό προϊόν IQOS, ήταν μια γενναία απόφαση. Ξεκινήσαμε με την εκπαίδευση της μικρής ομάδας εκπαιδευτών που κλήθηκαν, στη συνέχεια, να μεταλαμπαδεύσουν την φιλοσοφία του συστήματος στον υπόλοιπο οργανισμό. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ήταν μια σοφή απόφαση που μας οδήγησε στο σήμερα και την συγκεκριμένη βράβευση. Το βραβείο «Βιώσιμο Εργοστάσιο της Χρονιάς» αφορά στο σύνολο της προσπάθειας όλων των συναδέλφων να εκπαιδεύσουν αλλά και να εκπαιδευτούν».

O Διευθυντής του OPEN+, Γιώργος Κωσταρέλης

O Διευθυντής του OPEN+, Γιώργος Κωσταρέλης

Αναφορικά με την μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, ο Εκπαιδευτής Open +, Αντώνης Πυτιανός προσθέτει «Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για την βράβευσή μας ως «Βιώσιμο Εργοστάσιο της Χρονιάς». Για εμάς αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η δουλειά που γίνεται μέσα από το πρόγραμμα επιχειρησιακής αριστείας OPEN+ που εφαρμόζουμε όχι μόνο έχει αποτελέσματα που τα βλέπουμε σε καθημερινή βάση, αλλά εκτιμάται και από τους ειδικούς του κλάδου. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν η αλλαγή κουλτούρας. Για να το επιτύχουμε χρειάστηκε όλοι οι άνθρωποι στο εργοστάσιο να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν, μετρούν την απόδοσή τους, λύνουν τα προβλήματα, επικοινωνούν, βελτιώνονται και βελτιώνουν τις διαδικασίες».

O Εκπαιδευτής Open +, Αντώνης Πυτιανός

O Εκπαιδευτής Open +, Αντώνης Πυτιανός

Είναι εμφανές στον εξωτερικό παρατηρητή ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη κουλτούρα που, μετά από 3 χρόνια εφαρμογής, συνεχίζει να εμπνέει και να ενθουσιάζει όσους εμπλέκονται με αυτή. Κάτι κρίσιμο για την επιτυχία του προγράμματος αφού, σύμφωνα με τον Aλέξανδρο Ασημακόπουλο, οι άνθρωποι είναι που αποτελούν το πρώτο και πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο της επιτυχίας του συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο, επιπλέον, καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη: «Στην αρχή ακολουθείς το σύστημα για να το καταλάβεις. Στην συνέχεια, ωστόσο, το σύστημα σου αφήνει χώρο να το εξελίξεις, αυτό, την μηχανή και τον εαυτό σου».

Άξιο επισήμανσης αποτελεί επίσης ότι το συγκεκριμένο σύστημα, και η κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης που αυτό καλλιεργεί, συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτύπωματος της Παπαστράτος και του κρίσιμου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κωσταρέλη, ο στόχος της βιωσιμότητας επιτυγχάνεται ως φυσική συνέχεια και οργανικό αποτέλεσμα της συνεχούς εκμάθησης και βελτίωσης «Γινόμαστε, μέσα από το πρόγραμμα, καλύτεροι στο να βελτιωνόμαστε, να αλλάζουμε και να αντιδρούμε πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Κάτι που μας καθιστά συνολικά πιo βιώσιμους, σαν οργανισμό. Το ίδιο συμβαίνει και σε ατομικό επίπεδο καθώς μαθαίνουμε διαρκώς και αυτό μας βοηθάει να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις μελλοντικές προκλήσεις. Αποκτάμε εφόδια που εφαρμόζουμε συνολικά στην ζωή μας και στην καθημερινότητά μας».

Διαβάστε ακόμα