ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2025

Upskilling & Reskilling: Tο κλειδί για τη μελλοντική εργασιακή επιτυχία

Η Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπων και Κουλτούρας της Παπαστράτος, μοιράζεται τις απόψεις της για το εξελισσόμενο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα, για τις προκλήσεις καθώς και για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει, μέσα από την πρόσφατη έρευνα για τις νέες τάσεις στην απασχόληση που πραγματοποίησε για λογαριασμό της εταιρείας η MARC.

/media/dy1li5bq/maria-patakiouti2.jpeg?width=1000&height=700&center=0,5,0,5&mode=crop

Συνέντευξη για το ΒΗΜΑgazino (αναδημοσίευση)

Πώς βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα;

Η φύση της εργασίας εξελίσσεται συνεχώς, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι καθημερινά, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εργοδότες. Στην Παπαστράτος, επιδιώκουμε να αντιμετωπίζουμε σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους, με δεδομένα. Αυτό μας οδήγησε στην πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MARC, με στόχο να χαρτογραφήσουμε το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα σήμερα και να κατανοήσουμε τις σκέψεις και επιθυμίες των Ελλήνων εργαζομένων.

Ποια ήταν τα κύρια ευρήματα της έρευνάς σας;

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πλέον οικονομικά δυναμικό πληθυσμό της χώρας μας, σε δείγμα 1.053 ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών, μας έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα: οι Έλληνες εργαζόμενοι εμφανίζουν σήμερα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν και έχουν υψηλότερες προσδοκίες από τους εργοδότες τους. Μια σημαντική αλλαγή είναι ότι η εργασιακή ασφάλεια, η οποία κάποτε αποτελούσε την κυρίαρχη επιδίωξη, κυρίως μετά από μια δεκαετία πολλαπλών κρίσεων, δίνει πλέον τη θέση της στην αναζήτηση καλύτερων αποδοχών και ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης.

Συγκεκριμένα, το 60,5% των ανθρώπων που ρωτήσαμε διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εργασίας του και είναι έτοιμο να θυσιάσει την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας. Η συγκεκριμένη τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στη Gen Z. Αυτή η αλλαγή στάσης φαίνεται και από το γεγονός ότι η προτίμηση για εργασία στο Δημόσιο μειώνεται σημαντικά, με μόλις 1 στους 3 Έλληνες να τη θεωρούν ελκυστική επιλογή. Αντίθετα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις δείχνει να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, προσελκύοντας το 54,2% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ποιες οι προτεραιότητες των εργαζομένων σήμερα στη χώρα μας σε σχέση με την ιδανική εργασία και πώς διαφοροποιούνται ανά γενιά;

Ο προσδιορισμός της ιδανικής εργασίας αποδεικνύεται μια σύνθετη άσκηση. Ωστόσο, υπάρχει ομοφωνία στο γεγονός ότι οι ικανοποιητικές αμοιβές είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας, με ποσοστό 65,2%. Οι διαφορετικές γενιές, ωστόσο, προκρίνουν διαφορετικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, η Gen Z, προτάσσει ως προτεραιότητά της την ποιότητα εργασίας (απολαβές-συνθήκες) σε ποσοστό 73%, οι Millennials την αμοιβή και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Gen X προκρίνει την εργασιακή ασφάλεια και οι Boomers την αξιοκρατία-αναγνώριση και την επιβράβευση των προσπαθειών τους. Το να συνθέσεις ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον δεν εξαντλείται πια στο να δίνεις ένα καλό πακέτο αμοιβών και παροχών. Είναι πια μια πολυπαραγοντική στρατηγική που απαιτεί από τον εργοδότη να τη σχεδιάζει προσαρμοσμένη στις ξεχωριστές ανάγκες των γενεών.

Ποιος είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στο μέλλον της εργασίας και πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Στην έρευνα, θέσαμε και το θέμα των νέων τεχνολογιών προς διερεύνηση. Οι Έλληνες φαίνονται διχασμένοι για το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τα επόμενα χρόνια, με το 46,4% να θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την επαγγελματική καθημερινότητα, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό 42,4% να ανησυχεί για πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα την απώλεια θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα (84,3%) δηλώνει διατεθειμένη να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες για να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά εργασίας. Το συνεχές upskilling και reskilling θεωρείται το κλειδί για τη μελλοντική εργασιακή επιτυχία. Η καλή δικτύωση και οι γνωριμίες έρχονται ως δεύτερος σημαντικός παράγοντας για τους Millennials και τη Gen Z, ενώ η Gen X και οι Boomers προκρίνουν τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση.

Όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους σημερινούς εργαζόμενους, πόσο σημαντική είναι γι’αυτούς;

Το θέμα της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, παρόλο που έχει συνδεθεί με τις νεότερες γενιές, μπαίνει επιτακτικά στο τραπέζι από όλες τις γενιές. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι νέες γενιές είναι περισσότερο διεκδικητικές. Στην έρευνα αποτυπώνεται έντονα η τάση για υβριδικά μοντέλα εργασίας, με το 53,5% των εργαζομένων να επιθυμεί ένα μεικτό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει τηλεργασία και φυσική παρουσία. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ανάγκη την ευελιξία και εμείς ως εργοδότες χρειάζεται να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Πώς προσαρμόζεται η Παπαστράτος σε αυτές τις αλλαγές;

Στην Παπαστράτος, που είναι ένας οργανισμός με μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών ειδικοτήτων και όπου συνυπάρχουν τέσσερις γενιές ταυτόχρονα, βλέπουμε αυτές τις αλλαγές πολύ έντονα. Το συστηματικό employee listening και η συνδιαμόρφωση της στρατηγικής με τους εργαζόμενους είναι πρακτικές που έχουν λειτουργήσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά για εμάς.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον της εργασίας είναι ήδη εδώ και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι επιχειρήσεις που θα κατανοήσουν και θα προσαρμοστούν στις νέες αυτές συνθήκες, θα είναι εκείνες οι οποίες θα προσελκύσουν το πιο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και θα οικοδομήσουν ένα βιώσιμο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

Είναι σαφές ότι το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα εξελίσσεται και οι εταιρείες πρέπει να επιλέξουν πως θα τοποθετηθούν. Εμείς στην Παπαστράτος επιδιώκουμε να ηγηθούμε και όχι να ακολουθούμε απλώς τις αλλαγές.

Διαβάστε ακόμα