Marian Salzman: Upskilling και το μέλλον της εκπαίδευσης
Η Senior Vice President Global Communications της Philip Morris International και διεθνούς φήμης trendspotter μιλάει στο Most Powerful Women Summit του Fortune Greece για τις ανερχόμενες τάσεις στην καθημερινή ζωή, τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Με το βλέμμα στο μέλλον, το οποίο είναι ειδική να προβλέπει μέσα από τα ετήσια Annual Trends Reports της, η Marian Salzman μιλάει για την παγκόσμια τάση του zooming in, την σημασία του upskilling και της δια βίου μάθησης, τον αστικό επανασχεδιασμό και την τεχνητή νοημοσύνη ως μερικά από τα κρίσιμα στοιχεία της μετα-πανδημικής πραγματικότητας.
Συγκεκριμένα η Senior Vice President Global Communications της Philip Morris International μίλησε για:
Tην παγκόσμια τάση του zooming in (και zooming out) που έχει προβλέψει
Ακόμα και αυτό που κάνουμε σήμερα αποτελεί παράδειγμα αυτής της τάσης. Σας μιλάω αυτή τη στιγμή από το μικρό γραφείο που διατηρώ στο σπίτι μου στο Κονέκτικατ, zooming in. Ταυτόχρονα, όμως, κάνω zooming out μιλώντας σε εσάς στην Αθήνα. Είναι μέρος αυτής της αλληλοσύνδεσης του μέσα με το έξω.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε τον περισσότερο χρόνο μας μέσα στα σπίτια μας, περιορισμένοι από τον Covid-19 και παρακολουθώντας νέα σχετικά με την πορεία του εμβολίου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραμείναμε πολύ συνδεδεμένοι. Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει εκεί έξω, να είμαστε πιο χρήσιμοι και να νοιαζόμαστε για τα άτομα που δεν έχουν τροφή και ιατρική περίθαλψη. Είναι αυτός ο διαχωρισμός ψυχολογικά μεταξύ αυτού του μικρού που μπορούμε να ελέγξουμε και αυτού που είναι πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο. Νομίζω ότι σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο το έχουμε δει να συμβαίνει. Δεν μπορούμε να μπούμε στον αυτόματο πιλότο και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να βοηθήσουμε εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί έξω, πέρα από τους τοίχους του σπιτιού μας, πέρα από τα σύνορα των χωρών μας.
Για το αν η διαφορετικότητα, η ένταξη και ισότητα θα συνεχίσουν να είναι επίκαιρα θέματα και μετά το τέλος της πανδημίας
Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Αν κοιτάξουμε τον ρόλο και την συμβολή ενός ηγέτη όπως η Jacinda Ardern στη Νέα Ζηλανδία, τον τρόπο που οι γυναίκες αρχηγοί κρατών γενικότερα διαχειρίστηκαν την πανδημία, ακόμη και τον τρόπο που οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στις ΗΠΑ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησαν με τόσο την καρδιά όσο και το μυαλό τους, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις γυναίκες ηγέτες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους ηγέτες με διαφορετικό χρώμα δέρματος ή που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα. Οι αποφασιστικές ενέργειες που έχουν αναλάβει αυτοί οι ηγέτες δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Έκλεισα τα 60 πριν από 1-2 χρόνια και η άποψή μου ήταν ότι εμείς οι γυναίκες έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη διάρκεια της ζωής μου. Επιστρέφοντας πρόσφατα στο πανεπιστήμιο για ένα Master, εντός του οποίου συμμετείχα σε ένα υπέροχο μάθημα για την φυλή και την εθνικότητα, συνειδητοποίησα ότι η γενιά μου δεν ήξερε πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα για εμάς. Δεν γνώριζα π.χ. τι ήταν το microaggression. Δεν καταλάβαινα ότι ήμουν θύμα διακρίσεων. Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτά τα φαινόμενα και να αναλάβουμε δράση όχι μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των φύλων αλλά και με ηλικιακές και άλλου τύπου διακρίσεις. Πρέπει να νοιαζόμαστε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να προχωρήσουμε μπροστά.
Ένα από τα πράγματα που με κάνουν περισσότερη περήφανη από όλα για το ότι εργάζομαι στην Philip Morris International και ο λόγος που αποφάσισα να αποδεχθώ αυτή τη θέση είναι εξαιτίας της Equal Salary πιστοποίησής μας και της δέσμευσής μας για την ισότητα των φύλων. Tο γεγονός ότι θα είχα ως γυναίκα μια θέση στο κορυφαίο επίπεδο. Και ότι θα ήμουν σε θέση να προσκαλέσω να έρθουν μαζί μας άλλες γυναίκες, άλλοι άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα δέρματος και άλλοι άνθρωποι από διαφορετικό υπόβαθρο. Πιστεύω ότι πρέπει να προκαλέσουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες μας να είναι απολύτως χωρίς προκατάληψη, καθώς αυτό σημαίνει την ανύψωση, την απασχόληση και την εκπαίδευση του προσωπικού τους.
Πώς φαντάζεται ότι θα είναι οι πόλεις στο μέλλον
Περιμένω τον επανασχεδιασμό και την επανεφεύρεση των πόλεων. Αναμένω, όμως, και την άνοδο μικρότερων πόλεων που αντιπροσωπεύουν φυσικά κέντρα, μέρη όπου οι άνθρωποι θα έχουν άμεση πρόσβαση στην ύπαιθρο ως μια διάσταση του τι κερδίζουν από τη διαμονή τους εντός τους. Οι χώροι πρασίνου θα είναι εξίσου σημαντικοί με τις τέχνες. Θα πρέπει να υπάρχει οικονομικά προσιτή στέγαση. Νομίζω, τέλος, ότι οι άνθρωποι θα επιλέξουν την ποιότητα ζωής σε σχέση με πολλά άλλα πράγματα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα αναμορφώσουν τη ζωή μας μετά το τέλος της πανδημίας
Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα είναι πιο προσεκτικοί και πιο πιθανό να σκέφτονται δύο φορές πριν καθίσουν σε ένα τραπέζι με κάποιον άλλο, όχι επειδή φοβούνται, αλλά επειδή δεν θα θέλουν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Νομίζω ότι θα αναζητήσουν βαθύτερες σχέσεις με λιγότερα άτομα. Νομίζω ότι θα αποδώσουν μεγαλύτερη αξία στις ανθρώπινες συνεργασίες, αλλά θα αναζητήσουν μακροχρόνιες και διαρκείς συνεργασίες. Νομίζω ότι θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση θα είναι πραγματικά το πιο κρίσιμο πράγμα που θα σκεφτόμαστε για τα παιδιά μας και για τον εαυτό μας. Μαζί με τo upskilling, τη δια βίου μάθηση. Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε στο σχολείο από 0 έως 22 ετών. Νιώθω ότι τώρα θα πηγαίνουμε στο σχολείο από 0 έως και 87 ετών.
Σε ποιόν τομέα θεωρεί ότι θα συμβεί το επόμενο disruption λόγω τεχνολογίας
Το πιο συναρπαστικό θεωρώ ότι είναι η τηλεϊατρική, το να μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στην καλύτερη ιατρική περίθαλψη στον κόσμο μέσω της οθόνης του υπολογιστή σου. Νομίζω ότι γενικότερα το είδος των πραγμάτων που θα είναι συναρπαστικά, θα μεταδίδονται όλα ψηφιακά. Αυτό που με τρομάζει μέχρι θανάτου, όσον αφορά την τεχνολογία, είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να σκέφτονται καλύτερα από τον εγκέφαλό μου και τον εγκέφαλό σας, υπολογιστές που προσπαθούν να κάνουν αλγόριθμους που θα προσπαθήσουν να μας ξεπεράσουν.
Αυτό που με ενθουσιάζει είναι όλα τα διαφορετικά πράγματα που μπορώ να κάνω ψηφιακά. Πήγα π.χ. online ψώνια για νέα πιάτα χθες στο Μεξικό, από ένα Μεξικάνικο εργαστήριο κεραμικής. Γνωρίζοντας ότι τα χρήματα που ξόδεψα πηγαίνουν απευθείας σε αυτόν τον μεξικανό τεχνίτη και την οικογένειά του. Ήταν τόσο συναρπαστικό. Με έκανε χαρούμενη. Τα πράγματα που θα μας κάνουν ευτυχισμένους είναι να το μπορούμε να βοηθήσουμε απευθείας τους ανθρώπους ένας προς έναν. Τα πράγματα που θα μας κάνουν λυπημένους είναι όταν νιώθουμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μεγάλες βιομηχανίες είναι πράγματα τόσο μεγάλα που δεν τα αισθάνεσαι ανθρώπινα ή ότι διαθέτουν ανθρωπιά.
Νομίζω ότι θα καταλήξουμε το big computer να είναι ως έννοια κάτι το κακό και το μικρό και διαχειρίσιμο θα είναι καλό. Ότι θα εκτιμήσουμε εκείνα τα πράγματα όπου η διαμεσολάβηση των υπολογιστών μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερη ανθρώπινη σύνδεση. Όπως όταν συναντήθηκα ψηφιακά με το γιατρό, όπου με έκανε να νιώθω καλά γιατί μιλούσα με το γιατρό μου. Ήταν εκεί για μένα, για να με βοηθήσει να νιώσω καλύτερα. Δεν θέλω να μου πει τίποτα ένας αλγόριθμος. Θέλω να υπάρχει ένας άνθρωπος στην άλλη πλευρά για να με βοηθήσει.