Έξι συνολικά βραβεία κέρδισε η Παπαστράτος στα Health & Safety Awards 2020
Για 3η συνεχή χρονιά η Παπαστράτος διακρίνεται στα έγκριτα Health & Safety Awards που έχουν στόχο την ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση Υγείας & Ασφάλειας. Αποδεικνύοντας, όπως δηλώνουν ομόφωνα οι υπεύθυνοι, ότι εδώ η ασφάλεια είναι από μόνη της αδιαπραγμάτευτη αξία.
Μπορεί η φετινή απονομή των 7ων Health & Safety Awards, που έλαβε χώρα στα μέσα Ιουνίου στο Αµερικάνικο Κολλεγίο Ελλάδος, να είχε διαφορετικό ύφος με την Παπαστράτος να εκπροσωπείται -λόγω των περιορισμών προσέλευσης εξαιτίας του COVID-19 - αποκλειστικά από την Διευθύντρια Περιβάλλοντος,Υγείας και Ασφάλειας, Μαρία Πάλλη και τον Διευθυντή Παραγωγής Αλέξανδρο Ασημακόπουλο (σε σχέση με τα 20 άτομα που είχαν παραβρεθεί πέρυσι), αλλά η πραγματικότητα είναι ότι καμία σκηνή δεν θα ήταν αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλους όσους ήταν υπεύθυνοι για αυτή την αξιοσημείωτη επιτυχία.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Μαρία Πάλλη «Τα συγκεκριμένα βραβεία, που αντιπροσωπεύουν για εμάς ένα μεγάλο ταξίδι που δεν σταματά ποτέ, ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους της Παπαστράτος. Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε όλοι μαζί πάνω στην σκηνή. Επειδή αυτό δεν γίνεται, εμείς απλώς πήγαμε και τα φέραμε πίσω για όλους τους εκατοντάδες συνεργάτες μας». Με τον Αλέξανδρο Ασημακόπουλο να συμπληρώνει «Αυτή η διάκριση είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για εμάς αλλά, πάνω από όλα, το βλέπω προσωπικά σαν επιβράβευση των συνεχών προσπαθειών που κάνουμε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται για μια έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Παπαστράτος και των εργαζομένων της για ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Ο καθένας έχει βάλει το λιθαράκι του. Και, πιστέψτε με, όσον αφορά την ασφάλεια, δεν περισσεύει κανείς».
Συγκεκριμένα η Παπαστράτος κέρδισε -για άλλη μια χρονιά- το βραβείο WINNER στον κλάδο της για την Ασφάλεια μέσα από το OPEN+. Τρία χρυσά βραβεία στις κατηγορίες «Καινοτομία στα θέματα Υ&Α» (για την Διαχείριση Εργολάβων), «Διαχείριση Συμπεριφοριστικών Επικινδυνοτήτων» (για το Σύστημα Παρατήρησης Συμπεριφορών – ΒΟS) και «Ε.Theme Award: Environmental Award» (για την Διαχείριση Αποβλήτων). Καθώς επίσης ένα αργυρό στην κατηγορία «Εκπαίδευση & Ευαισθητοποίηση Προσωπικού» για την Διαδικασία Εκπαίδευσης Προσωπικού και ένα χάλκινο στην κατηγορία «Αποτελεσματική Συμμετοχή Εργαζομένων» για την ενεργή συμμετοχή εργαζομένων στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Συμπεριφορών.
Η πρωτοποριακή συμμετοχική κουλτούρα ασφαλείας της Παπαστράτος, εκεί όπου κάθε υπάλληλος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του, είναι κάτι που -μιλώντας με τους συντελεστές- προκύπτει αδιαφιλονίκητα ως το συνολικό κομβικό συστατικό της συγκεκριμένης επιτυχίας.
«Η τρίτη αυτή συνεχόμενη βράβευση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Έργων και Τεχνικής Υποστήριξης Κωνσταντίνος Οικονόμου, «σχετίζεται με το ότι στην Παπαστράτος η ασφάλεια δεν είναι ένα πρόγραμμα ή μια διαδικασία που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, αλλά αποτελεί η ίδια από μόνη της αξία. Πιστεύουμε σε αυτήν και όλη η οργάνωση δουλεύει προς αυτό που ονομάζουμε 100% ownership. Σ' αυτό το πλαίσιο ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του, ενώ πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει τόσο για την ασφάλεια την δική του όσο και των συναδέλφων και των συνεργατών που δουλεύουν μαζί του στον ίδιο χώρο». Προσθέτει ακόμα πως “πέραν της καθολικής συμμετοχής, δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους η ευκαιρία όχι μόνο να κάνουν το σωστό, αλλά και να εξελίξουν το σύστημα με προτάσεις και ιδέες”.
Μια καθολική συμμετοχή που προϋποθέτει, όπως επισημαίνει ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γιώργος Κωσταρέλης, σωστή επικοινωνία -με τα διαθέσιμα εργαλεία- των καλών πρακτικών στο θέμα της ασφάλειας ώστε «Να επιτευχθεί η συνέχεια και να βρεθούν τα σημεία εκείνα στα οποία υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης. Γιατί στην ασφάλεια συμμετέχουμε όλοι. Το τμήμα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας μας συντονίζει στο τι πρέπει να κάνουμε. Και, από εκεί και πέρα, ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τον ρόλο του. Πρόκειται για την συνολική προσπάθεια ολόκληρου του εργοστασίου, η αναγνώριση της οποίας μας κάνει να αισθανόμαστε μεγάλή χαρά».
Ουσιαστικά πρόκειται για μια -φαινομενικά ‘παράδοξη’- εξίσωση όπου πολλά 100% (100% συμμετοχή, 100% συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας και το νομοθετικό πλαίσιο,100% ιδιοκτησία από κάθε εργαζόμενο) φέρνουν το πολυπόθητο 0%, το να έχει δηλαδή η εταιρεία μηδενικά περιστατικά ασφάλειας και μια εδραιωμένη νοοτροπία μηδενικής απώλειας.
Ο Γιώργος Κωσταρέλης, εστιάζει στην επόμενη μέρα τονίζοντας ότι «Η κουλτούρα της Παπαστράτος όσον αφορά στην ασφάλεια, είναι αυτή της συνεχούς βελτίωσης. Από τη μια χαιρόμαστε που έχουμε πετύχει κάποια πράγματα, όπως τη συγκεκριμένη βράβευση, από την άλλη συνεχώς αναζητούμε πως μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Γιατί, εκ των πραγμάτων, κάθε μέρα που μπαίνουμε στο εργοστάσιο μπορούμε να ανακαλύψουμε και πάλι κάποια πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Η δουλειά μας είναι αυτή ακριβώς, να ελαχιστοποιούμε συνεχώς το ρίσκο και να κάνουμε την έμφαση στην ασφάλεια μέρος της καθημερινότητας των εργαζομένων».
Μια επόμενη μέρα που είναι εσαεί και στο μυαλό της Μαρίας Πάλλη καθώς τα βραβεία του σήμερα (για τα οποία η ομάδα δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια από την Health & Safety ομάδα της μητρικής Philip Morris International) αντιπροσωπεύουν την επίτευξη -δύσκολων και απαιτητικών- στόχων που έχουν τεθεί χρόνια πριν.
Συγκεκριμένα, η Διευθύντρια Περιβάλλοντος,Υγείας και Ασφάλειας της Παπαστράτος, είπε σχετικά: «Έχουμε συνολικά μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά το θέμα ασφάλεια. Για εμάς όλα όσα επιτάσσει η νομοθεσία αποτελούν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα. Πέρα από τους κεντρικούς άξονες που δουλεύουμε, κάθε χρόνο προσθέτουμε -σε συνεργασία με την Philip Morris International - και άλλα εργαλεία με στόχο να ενσωματώσουμε οργανικά την ασφάλεια στην καθημερινότητα κάθε εργαζόμενου. Συγκεκριμένα το 2020 τρέχουμε καινούργια εργαλεία, η ‘ομορφιά’ των οποίων είναι ότι τα χρησιμοποιεί από τον χειριστή και τον προϊστάμενο μέχρι τον διευθυντή. Η δική μας αρχή είναι ότι όλα τα ατυχήματα μπορούν να προληφθούν και ότι καθένας από εμάς έχει προσωπική ευθύνη, στο επίπεδο που του αναλογεί. Είναι ξεκάθαρo συνολικά στην οργάνωση ότι η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων και ότι όλοι συμμετέχουμε σε αυτή».
Μια καθολική συμμετοχή που χτίστηκε μετά από προσπάθεια ετών και η οποία περιλαμβάνει ένα -δυναμικό και οργανικό- care approach («εγώ νοιάζομαι για τον συνάδελφο και ο συνάδελφος για εμένα») το οποίο, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ασημακόπουλο, βοήθησε και βοηθάει να αντιμετωπιστούν πιο ομαλά και οι επιπρόσθετες προκλήσεις λόγω του Covid-19: «Τα μέτρα που μπήκαν δεν ήταν εύκολα. Ο κόσμος όμως αφουγκράστηκε την ανάγκη πολύ πιο εύκολα, όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τον συνάδελφο του και για το κοινωνικό σύνολο, επειδή ακριβώς έχει γίνει βίωμα εδώ και χρόνια η αξία της ασφάλειας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και το έχουμε πετύχει, είναι να βλέπουμε την ασφάλεια σαν αξία. Όχι σαν κάτι που μου επιβάλλει κάποιος ή κάτι που πρέπει να κάνω για να το κάνω, αλλά κάτι που είναι μέσα μας. Κάτι που παίρνουμε από το εργοστάσιο και το πηγαίνουμε σπίτι μας. Το ότι έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο για 100% συμμετοχή και ιδιοκτησία, με την νοοτροπία της μηδενικής απώλειας, για τον έγκαιρο εντοπισμό και για την πρόληψη του κινδύνου, έχει αλλάξει όλη η κουλτούρα μας»
Μια αλλαγή κουλτούρας -που μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έχει λάβει χώρα ταυτόχρονα με τις διαδοχικές βραβεύσεις των τελευταίων χρόνων- στην οποία στέκεται ιδιαίτερα και ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι «Δουλεύοντας στην Παπαστράτος εδώ και 15 χρόνια, έχω υπάρξει μάρτυρας της αλλαγής των τελευταίων χρόνων που έχει οδηγήσει τον κόσμο στο να δουλεύει και να συμπεριφέρεται διαφορετικά μέσα στο εργοστάσιο και, θέλω να πιστεύω, και εκτός αυτού. Ο κάθε συνάδελφος έχει πλέον την κουλτούρα της ασφάλειας μέσα του. Θεωρώ ότι η ασφάλεια έχει γίνει μέρος του DNA της εταιρείας η οποία, χρόνο με το χρόνο, μέρα με την μέρα, γίνεται ακόμα πιο ασφαλής. Και αυτό το βιώνει κάθε εργαζόμενος, κάτι που πιστεύω πως είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα».
Ένα ακόμη βήμα στην κοινή πορεία #prostokalytero με την κουλτούρα της ασφάλειας να αποτελεί εκείνο το -μη μετρήσιμο- ‘προϊόν’ που φαίνεται να εξάγει η Παπαστράτος, μέσα από τους εργαζόμενους της, στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ως αξία, φιλοσοφία και στάση ζωής.