ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Α. Καλαντζή: «Η δέσμευσή μας για ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών παραμένει σταθερή»

Η Γενική Διευθύντρια Εμπειρίας Καταναλωτή Νοτιανανατολικής Ευρώπης της Παπαστράτος μιλάει στο φετινό Marie Claire Power Talk με θέμα «Γυναίκες: Για μια θέση στην κορυφή».

Συνέντευξη με την Στέλλα Κάσδγαλη για το Marie Claire Power Talk 

Μεταξύ των επιλεγμένων ομιλητών που συμμετείχαν στο φετινό digital συνέδριο Marie Claire Power Talk, που φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης την ισότητα και την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, βρέθηκε η Γενική Διευθύντρια Εμπειρίας Καταναλωτή Νοτιανανατολικής Ευρώπης της Παπαστράτος, Αθηνά Καλαντζή, η οποία μίλησε για τον μετασχηματισμό της Παπαστράτος από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας και τις πρακτικές και πολιτικές που συνεχίζει να εφαρμόζει υπέρ της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Μεταξύ άλλων μίλησε:

Για τους πολλαπλούς ρόλους που την ορίζουν ως γυναίκα και στέλεχος

Πέρα από τον ρόλο μου ως μέλος της ομάδας διοίκησης της Παπαστράτος, είμαι η μαμά της οχτάχρονης Χριστίνας. Κάποιες μέρες την εβδομάδα είμαι επίσημος σοφέρ της, τα Σαββατοκύριακα γίνομαι διασκεδαστής μικρών παιδιών, είμαι νοικοκυρά και -ως single mom- είμαι υπεύθυνη και για οτιδήποτε έχει να κάνει με το σπίτι. Τις ώρες, λοιπόν, που είμαι Γενική Διευθύντρια Εμπειρίας Καταναλωτή Νοτιανανατολικής Ευρώπης, αυτό που κάνω μαζί με την ομάδα μου είναι, με απλά λόγια, ότι αναλύουμε και χαρτογραφούμε τις ανάγκες του καταναλωτή. Στη συνέχεια, με βάση αυτό, σχεδιάζουμε στρατηγικές και εμπορικά προγράμματα, κάνουμε ενέργειες marketing όσον αφορά στο καινοτόμο μας προϊόν που θερμαίνει τον καπνό, το ΙQOS, λανσαρίσματα προϊόντων και επικοινωνία.

Για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ριζικού μετασχηματισμού της Παπαστράτος από μια καπνοβιομηχανία σε μια εταιρεία τεχνολογιάς

H Παπαστράτος είναι μια εταιρεία 90 χρονών. Τα 86 από αυτά ήμασταν μια βιομηχανία καπνικών και εδώ και 4 περίπου χρόνια είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας. Όπως είναι κατανοητό, πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή. Για να πορευτούμε σε αυτή την δομική αλλαγή ο φάρος μας ήταν πάντα η επιστήμη.

Καταλάβαμε και αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα ήταν το ίδιο μας το προϊόν. Όταν λοιπόν αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, έχεις δύο δρόμους. Ο ένας είναι να συνεχίσεις ως έχει, γινόμενος μέρος του προβλήματος το οποίο μεγαλώνει διαρκώς και ο άλλος είναι να προσπαθήσεις να βρεις μία λύση. Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο. Κάναμε στροφή 180 μοιρών, εισάγαμε ένα καινούργιο προϊόν και προσφέρουμε μια καλύτερη εναλλακτική στους ενήλικες καπνιστές.

Όταν τα πράγματα πάνε καλά και εσύ έρχεσαι και αλλάζεις όλο τον τρόπο λειτουργίας σου και το επιχειρηματικό σου μοντέλο, υπάρχει και μια ανασφάλεια για το αν είσαι στο σωστό δρόμο. Εξού και είχε ιδιαίτερη σημασία για εμάς ότι, τον Ιούλιο του 2020, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. αναγνώρισε το IQOS ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Ήταν η πιο σημαντική επιβεβαίωση και επικύρωση των 12 συνολικά χρόνων ερευνών από τα δύο ερευνητικά μας κέντρα, στελεχωμένα με 430 επιστήμονες, και της συνολικής προσπάθειάς μας.  

Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν ήταν και δεν συνεχίζει να είναι εύκολη. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε οποιαδήποτε αλλαγή είναι να πειστείς εσύ ο ίδιος ότι πρέπει να αλλάξεις. Συνήθως αλλάζουμε όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, όπως στη δική μας περίπτωση, αναρωτιέσαι γιατί να αλλάξεις. Άρα έπρεπε, όσον αφορά το εσωτερικό κοινό, να πειστούμε. Και έπρεπε επίσης να πείσουμε και το εξωτερικό μας περιβάλλον γιατί είναι δεδομένο ότι υπάρχει δυσπιστία απέναντι στο προϊόν μας.

Ο λόγος που πήραμε αυτή τη σημαντική απόφαση αλλαγής είναι για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, τόσο όσον αφορά στην εταιρεία μας αλλά και όσον αφορά στη βιωσιμότητα της κοινωνίας συνολικά.

Τα τελευταία 4 χρόνια είμαστε σε μόνιμες αλλαγές. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα και να μάθουμε και να ξεμάθουμε ότι ξέρουμε, γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έτσι λοιπόν, όταν ήρθε η περίοδος του Covid-19, μας βρήκε λίγο πιο έτοιμους αφού η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και οι αλλαγές ήταν ήδη στο DNA μας.

Για τις ενέργειες της Παπαστράτος ώστε οι γυναίκες να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού, καθώς και των γενικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν λόγω του Covid-19

Όταν αλλάζουν τα πάντα και όταν έρχεται ένας κορονοϊός που είναι μια τρισδιάστατη κρίση οικονομίας, υγείας και ανθρωπίνων σχέσεων, η αλήθεια είναι ότι οι ατζέντες αναπροσαρμόζονται. Στην πραγματικότητα, για εμάς, δεν άλλαξε τίποτα σε αυτό που είχαμε θέσει εξαρχής. Γιατί πάντα, τόσο η Παπαστράτος όσο και η Philip Morris International, έχουν τις σωστές πρακτικές και πολιτικές για να μάχονται υπέρ της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης (Inclusion και Diversity). Και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα φύλου, αλλά γενικότερα σε οποιεσδήποτε διακρίσεις μπορούν να υπάρχουν στον επαγγελματικό χώρο και όχι μόνο.

Ως Παπαστράτος, πολύ πριν την κρίση του Covid-19, αυτό που είχαμε κάνει είναι να εμπιστευτούμε καταρχάς τον ειδικό. Αναγνωρίσαμε τη διάκριση, αναγνωρίσαμε το πρόβλημα, και φέραμε έναν τρίτο ανεξάρτητο φορέα για να δούμε πώς πάμε και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Έτσι, το 2018, γίναμε  ο πρώτος εργοδότης στην Ελλάδα που έλαβε την πιστοποίηση EQUAL SALARY, δηλαδή ίσες ευκαιρίες και αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον επαγγελματικό χώρο. Μια διαδικασία που δεν σταματάει καθώς χρειάζεται κάθε χρόνο να αποδεικνύεις ότι συνεχίζεις να ακολουθείς αυτές τις πρακτικές. Οπότε το αποκτήσαμε το 2018, ανανεώσαμε το 2019 και συνεχίζουμε ακάθεκτοι για την ανανέωσή του και το τρέχον έτος.

Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι ότι, εν μέσω μιας τόσο μεγάλης μεταμόρφωσης, εμείς επιμένουμε να δίνουμε τη βαρύτητα που χρειάζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο σε ό,τι αφορά θέματα ισότητας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 35% των διοικητικών ρόλων της PMI το κατέχουν σήμερα γυναίκες, έχοντας θέσει ως στόχο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί και να πάμε ακόμη καλύτερα.

Για το αν μπορούμε να επαναπαυθούμε στα βήματα που κάνουμε προς την ισότητα ή πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να μας κάνει να επαγρυπνούμε διαρκώς

Θα ήθελα πάρα πολύ να ισχυριστώ ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια πολιτική, να σταματήσουμε εκεί και όλα να πάνε καλά. Δεν είναι, όμως, έτσι. Εδώ χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια και ένας συλλογικός διάλογος που να συμπεριλαμβάνει εταιρείες, πολιτεία, οργανισμούς και τον καθένα μας ξεχωριστά. Πρέπει να το κάνουμε όλοι στάση ζωής. Η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ.

Σήμερα μιλήσαμε εκτεταμένα για διακρίσεις βάσει φύλου. Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλών ειδών διακρίσεις με βάση τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλων. Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσουμε να  παλεύουμε για να σταματήσουν να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις και στην εργασία και στην κοινωνία και στο σπίτι μας και παντού και να πορευτούμε όλοι μαζί μπροστά προς το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμα