ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Δύο Γυναίκες - Στελέχη της Παπαστράτος μιλάνε για τις Διακρίσεις στο Εργασιακό Περιβάλλον

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας μιλούν στην Athens Voice για την εργασία και τα στερεότυπα

/media/shtap1uv/ritsa-milathianaki_2.jpg?width=1000&height=700&center=0,246960808288198,0,507808692143247&mode=crop

Kείμενο: Athens Voice (Αναδημοσίευση)

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας συναντηθήκαμε με δύο στελέχη της εταιρείας Παπαστράτος. Η Κάτια Γεωργουλάκη και η Ρίτσα Μηλαθιανάκη, εκτός από τον ίδιο εργοδότη έχουν ένα ακόμη κοινό. Διαγράφουν καριέρα σε χώρους ανδροκρατούμενους. Μιλήσαμε μαζί τους για το θέμα των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο αλλά και για τα στερεότυπα που μπορεί να συναντούν οι Ελληνίδες στην επαγγελματική τους πορεία.

Πρόσφατα η Παπαστράτος έλαβε την πιστοποίηση Equal Salary. Τι σημαίνει αυτό ουσιαστικά για τον χώρο εργασίας σας;
Ρ.Μ.
Είμαστε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση. Σε πρώτο επίπεδο πιστοποιεί ότι η Παπαστράτος παρέχει ίση αμοιβή για την ίδια εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πάει όμως και ένα βήμα παραπέρα αφού  επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους, σε κάθε στάδιο. Από την πρόσληψη, μέχρι την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ταλέντων, αλλά και την επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα στον οργανισμό. Νομίζω πως είναι κατανοητό από όλους πως η καριέρα στην εταιρεία μας δεν έχει φύλο. Η δική μου περίπτωση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ηγούμαι ενός τμήματος, το Information Services, παραδοσιακά με περισσότερους άντρες (περίπου το 20% - 30% των ατόμων στο τμήμα είναι γυναίκες), το γεγονός όμως ότι είμαι γυναίκα δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να μου εμπιστευθεί η εταιρεία αυτή τη στρατηγική θέση.

Θεωρείτε πως υπάρχουν στερεότυπα σήμερα σχετικά με τις γυναίκες και την επαγγελματική τους καριέρα; Εσάς πώς σας αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας σας;
Κ.Γ.
Στερεότυπα υπάρχουν, όχι μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία. Υπάρχουν θέσεις που ακόμη και σήμερα δεν περιμένει κανείς εύκολα να συναντήσει μια γυναίκα. Όταν λέω ότι διευθύνω ένα εργοστάσιο έχοντας την ευθύνη για περίπου 300 εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους άνδρες, βλέπω συχνά την έκπληξη στο πρόσωπο των συνομιλητών μου. Προσωπικά όμως δεν έχω νιώσει πότε άβολα με το ρόλο μου. Δεν είχα πρόβλημα συνεργασίας με τους άντρες συναδέλφους μου. Δεν ένιωσα να «αμφισβητούμαι» επειδή είμαι γυναίκα. Ξέρω όμως ότι το γεγονός πως εργαζόμαστε σε μια εταιρεία όπου αξιολογείσαι με βάση τη δουλειά σου, την απόδοσή σου και όχι το φύλο σου ή την εμφάνισή σου, δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας. Στην εταιρεία υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε διάφορες διευθυντικές θέσεις. Την κουλτούρα αυτή προωθεί και η μητρική μας εταιρεία, η Philip Morris International, με αρκετές γυναίκες επικεφαλής εργοστασίων και σε άλλες χώρες του δικτύου μας.

Πώς έχει καταφέρει η Παπαστράτος να δημιουργήσει αυτό το περιβάλλον ίσων ευκαιριών; Τι σημαίνει «εργοδότης επιλογής» για την εταιρεία;
P.M.
 Νομίζω πως τα πράγματα γίνονται απλά όταν μια εταιρεία πιστεύει κάτι βαθιά και προσπαθεί να το υπηρετεί με συνέπεια. Στην Παπαστράτος η ισότητα είναι μέρος της κουλτούρας μας και έρχεται ως φυσικό επόμενο όταν σχεδιάζουμε τις παροχές και τα  προγράμματα που αφορούν στους εργαζομένους. Το να θεωρείσαι «εργοδότης επιλογής», είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας αλλά και ο γνώμονας με τον οποίο κινούμαστε και παίρνουμε αποφάσεις σαν εταιρεία. Όσοι έρχονται να δουλέψουν εδώ  δεν αναζητούν απλώς μια δουλειά. Θέλουν να μπουν στην ομάδα της Παπαστράτος γιατί ξέρουν ότι εδώ θα έχουν την ευκαιρία, αλλά και τα «εργαλεία» για να αναδείξουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα πέρα και μακριά από κάθε είδους διακρίσεις.

Κάτια Γεωργουλάκη

Κάτια Γεωργουλάκη

Πώς αντιλαμβάνεται η Παπαστράτος την ενδυνάμωση της γυναίκας;
Κ.Γ.
 Στο εσωτερικό της εταιρείας υπάρχουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που αναφέραμε νωρίτερα. Η Παπαστράτος όμως δεν σταματάει εκεί. Η ενδυνάμωση της γυναίκας αποτελεί βασικό πυλώνα και της Εταιρικής μας Υπευθυνότητας. Ως γυναίκα και ως ενεργό μέλος αυτής της κοινωνίας αισθάνομαι καλά που εργάζομαι σε μια εταιρεία που κάνει προσπάθειες για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, ένα σοβαρότατο κοινωνικό θέμα. Είμαστε μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που πρόσφατα υπογράψαμε τη Δήλωση Δέσμευσης του ευρωπαϊκού προγράμματος CEASE για την καταπολέμηση της βίας βάσει φύλου, ενώ σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ έχουμε υλοποιήσει και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα με δυο στόχους: την παροχή νομικής προστασίας στις γυναίκες-θύματα της έμφυλης βίας και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα μέσα από μια καμπάνια επικοινωνίας με τίτλο «Don’t skip - Μην προσπερνάς την έμφυλη βία». Η ενδυνάμωση της γυναίκας αποτελεί προτεραιότητα για την Παπαστράτος τόσο στο εσωτερικό της εταιρείας όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.

* Η Ρίτσα Μηλαθιανάκη είναι Γενική Διευθύντρια Υπηρεσιών Πληροφορικής της Παπαστράτος στο cluster των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι επικεφαλής σε πέντε χώρες: Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.

*Η Κάτια Γεωργουλάκη είναι Διευθύντρια στο εργοστάσιο της Παπαστράτος. Έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των παραγωγικών τμημάτων του εργοστασίου.

/media/shtap1uv/ritsa-milathianaki_2.jpg?width=1000&height=700&center=0,274833231677182,0,483069977426637&mode=crop

Διαβάστε ακόμα