Διάκριση της Παπαστράτος στα People Excellence Awards 2020
5 συνολικά βραβεία κέρδισε η Παπαστράτος στον έγκριτο θεσμό της KPMG που έχει στόχο την ανάδειξη των καλύτερων πρακτικών στη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.
Ως το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει την καλύτερη Employee Experience και την καλύτερη στρατηγική ευθυγράμμισης της απόδοσης του εργαζόμενου με τις προτεραιότητες της εταιρείας βραβεύτηκε η Παπαστράτος μετά από ψηφοφορία των Γενικών Διευθυντών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκ. ευρώ.
Επιπλέον η Παπαστράτος έλαβε άλλες τρεις διακρίσεις, μετά από ψηφοφορία των επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού, στις κατηγορίες διαμόρφωσης ψηφιακής κουλτούρας, εμπειρίας του εργαζόμενου και ευθυγράμμισης της απόδοσης του εργαζόμενου με τις προτεραιότητες της εταιρείας.
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής τελετής βράβευσης ο Γενικός Διευθυντής People & Culture της Παπαστράτος, Γιώργος Παρτσακουλάκης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αυτές τις πρακτικές και να μιλήσει, μεταξύ άλλων, για:
Τα κριτήρια που εξετάζει όταν φθάνει ένα βιογραφικό στα χέρια του
«Αναζητούμε ανθρώπους με περιέργεια, δίψα και όρεξη. Οι οποίοι φυσικά θα πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, αν και αυτό καμία φορά μπορείς να το χτίσεις και να το αναπτύξεις και στο εσωτερικό της επιχείρησης. Το άλλο σημαντικό στοιχείο, όσον αφορά τη «μάχη» για την προσέλκυση ταλέντων που δίνουμε καθημερινά στην αγορά εργασίας, έχει να κάνει με το πως ο καθένας από εμάς τοποθετεί την εταιρία του έναντι των υποψηφίων της αγοράς έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικός για τα περιζήτητα ταλέντα.
Η ειδοποιός διαφορά, έναντι των άλλων, θεωρώ πως έχει να κάνει με το πως οι εταιρείες μετασχηματίζουν τον ρόλο τους και εκτός από επιχειρηματικοί όμιλοι γίνονται και φορείς μιας κουλτούρας η οποία δεν επηρεάζει μόνο το εσωτερικό των επιχειρήσεων αλλά και το εξωτερικό και αφήνει ένα αποτύπωμα προς την κοινωνία. Από εκεί και πέρα έρχονται και τίθενται θέματα διαφορετικότητας, ενσωμάτωσης και ισότητας. Στο πεδίο αυτό είναι που νομίζω ότι οι εταιρείες-ηγέτες της αγοράς δίνουν την κρίσιμη μάχη»
Τις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι των τμημάτων ανθρωπίνου δυναμικού
«Οι νέοι τρόποι εργασίας (work from home, hybrid working) αποτελούν σίγουρα μια πρόκληση, η οποία δεν είναι μόνο θέμα τοποθεσίας αλλά και ζήτημα συνολικής λειτουργίας όλου του ταξιδιού του εργαζόμενου (employee journey). Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό το ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας εσωτερικά για να μπορέσει, εν τέλει, να αποτελέσει ένα χώρο ελκυστικό για τα ταλέντα.
Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη ταλέντου, ειδικά σε τεχνολογικές ειδικότητες. Ελπίζω σύντομα το εκπαιδευτικό σύστημα να μπορέσει να ανταποκριθεί και να το καλύψει. Μέχρι, ωστόσο, να συμβεί αυτό είναι χρέος και μεγάλη πρόκληση για όλες τις εταιρίες να αναπτύξουν και εσωτερικά δεξιότητες ώστε να μπορούν να δημιουργούν τα κατάλληλα ταλέντα για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.
Πάρα πολύ σημαντικό και μεγάλη πρόκληση για όλους τους επαγγελματίες του χώρου αποτελεί η ισορροπία και η πνευματική υγεία των εργαζομένων. Η πίεση, λόγω της πανδημίας και της ταχύτητας των αλλαγών, είναι τεράστια. Άρα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε και να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας και του πλανήτη γενικότερα. Οι οικονομίες θα αρχίσουν να είναι διατηρήσιμες και θα μπορέσουν να εξελίσσονται μόνο αν δώσουν έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ξεκινώντας από το εσωτερικό της ίδιας της εταιρείας αλλά ταυτόχρονα και όσον αφορά το κοινωνικό τους αποτύπωμα σε όλη την κοινωνία»