ΕΡΓΑZOMΕΝΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Γ. Παρτσακουλάκης: «Η σημασία του ΜΑΖΙ»

Ο Γενικός Διευθυντής People & Culture της Παπαστράτος μίλησε στα Community Talks που διοργανώνονται από το HR Professional για το πώς αντιμετώπισαν την πανδημία οι εργαζόμενοι της εταιρείας και ποια είναι τα βήματα για την επόμενη μέρα.

Συζήτηση με την Τζένη Αναγνωστοπούλου για το HR Professional (αναδημοσίευση)

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα Community Talks που διοργανώνονται από το HR Professional για την μετά-κορονοϊό εποχή, o κ. Γιώργος Παρτσακουλάκης μίλησε για το πως αντιμετώπισαν την πανδημία οι εργαζόμενοι της Παπαστράτος, ποιο ρόλο έπαιξε η κουλτούρα της εταιρείας μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία και ποια είναι τα βήματα για την επόμενη μέρα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παρτσακουλάκης ανέφερε τα εξής:

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια επιτάχυνση όσον αφορά το digital transformation. Η εταιρία επιτάχυνε πάρα πολλές αλλαγές έτσι ώστε να μεταβούμε ταχύτερα σε ένα πιο ώριμο ψηφιακά μοντέλο λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε με πολύ πιο έντονο τρόπο το e-commerce, τα social media και το digital communication ως προς τους καταναλωτές. Επιπλέον αρχίζουμε να εμπεδώνουμε εντός της εταιρείας και να εκπαιδευόμαστε όλοι μας σε όλα τα επίπεδα στη χρήση ψηφιακών μέσων όπως π.χ. virtual meetings και virtual town halls.

Για τα μέτρα που ελήφθησαν

Δημιουργήσαμε πολύ γρήγορα μια ομάδα διαχείρισης της κρίσης αποτελούμενη από ειδικούς στα θέματα αυτά συναδέλφους και με παράλληλη συμμετοχή από την ομάδα διοίκησης, ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα δυναμικό κέντρο λήψης αποφάσεων. Αναπροσαρμόσαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πολλές από τις δραστηριότητες μας και σε πολλές περιπτώσεις λάβαμε μέτρα που λίγες μέρες αργότερα λάμβανε η κυβέρνηση και όλη η κοινωνία. Όπως π.χ. με το κλείσιμο των καταστημάτων μας, που έγινε 2-3 μέρες νωρίτερα από το γενικό  lockdown. Ή, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων, δράσαμε άμεσα και φτιάξαμε μια πολιτική για την κάλυψη των αναγκών των γονέων πριν καν ανακοινωθεί η άδεια ειδικού σκοπού.

Προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Εφαρμόσαμε φυσικά από τις πρώτες μέρες πάρα πολύ ισχυρά μέτρα προφύλαξης για τους ανθρώπους που έπρεπε να συνεχίσουν στο εργοστάσιο (π.χ. ζώνες ασφαλείας, μάσκες, γάντια, θερμομέτρηση και στενή παρακολούθηση από την ιατρική μας ομάδα). Πήραμε μέτρα για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, για τις εγκύους και για όλες τις ευπαθείς ομάδες ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων μας και να τους κάνουμε να νοιώσουν ότι τους φροντίζουμε και τους σεβόμαστε. Επιπλέον ενισχύσαμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής με επιπλέον αμοιβές σε κάποιες μέρες που έπρεπε να καλύψουν απώλειες παραγωγής από άλλα εργοστάσια, ενώ τους επιβραβεύουμε με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Επιπρόσθετα, λαμβανομένου υπόψιν ότι είμαστε στον Ασπρόπυργο, πήραμε την απόφαση να επιδοτήσουμε την μετακίνηση των ανθρώπων με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, πληρώνοντας την βενζίνη για όσο καιρό οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Τέλος προχωρήσαμε σε κάποιες συμβολικές αλλά εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες όπως π.χ. όταν η ομάδα της διοίκησης επισκέφθηκε όλες τις βάρδιες, ακόμη και τη νυχτερινή, και μίλησε με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Μια κίνηση η οποία δείχνει έμπρακτα ότι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι είμαστε πράγματι κοντά και το ότι οι στιγμές είναι τέτοιες που απαιτούν να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι καλούμε teamwork και συνεργασία. 

Το πλάνο για την επόμενη ημέρα

Έχουμε ετοιμάσει εδώ και δυο εβδομάδες ένα επιτελικό nerve center που ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια που σχετίζεται με την επόμενη μέρα. Ξεκινώντας από το πως θα ζήσουμε τη δυαδικότητα του να δουλεύουμε και από το σπίτι και από το γραφείο και πως αυτό θα το κάνουμε με ένα ισορροπημένο τρόπο, εξασφαλίζοντας πάντα την ασφάλεια και ενισχύοντας την αποδοτικότητά μας. Πως θα επανεκκινήσουμε τα καταστήματά μας και τι νέα πλάνα θα βάλουμε κάτω. Ενώ ταυτόχρονα κοιτάζουμε πως θα μετουσιώσουμε τα διδάγματα από την περίοδο του lockdown για ότι λειτούργησε πολύ καλά, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και ποιά από αυτά θα κρατήσουμε.

Όσον αφορά τα γραφεία έχουμε φτιάξει ένα καινούργιο seating plan έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο αυτά που ορίζει ο νόμος, δηλαδή τα δυο μέτρα απόσταση, αλλά να δημιουργήσουμε κάτι πολύ περισσότερο και να προσφέρουμε μια αίσθηση πραγματικής ασφάλειας. Αναδιαμορφώνουμε τις πολιτικές μας για την τηλεργασία, τις άδειες και για το πως θα καλύψουμε στο επόμενο διάστημα -ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που μπορεί να  πάρει η κυβέρνηση- τους συναδέλφους, που λόγω υγείας ή άλλων συνθηκών δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο γραφείο.

Έχουμε χτίσει ένα πυρήνα από θεμελιώδεις άξονες και ένα πλαίσιο αρχών που θα μας κατευθύνουν στη λήψη των αποφάσεων μας. Πιο συγκεκριμένα έχουμε αποφασίσει, τουλάχιστον για το διάστημα της κρίσης και για όσο ισχύει αυτή η ασταθής κατάσταση, να παγώσουμε όλα τα σχέδια αναδιοργάνωσης ανθρώπων και λειτουργιών έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν απειλείται η απασχόληση κανενός δίνοντας σιγουριά και ασφάλεια. Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή αφορά την εξασφάλιση στο ακέραιο των μισθών όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη δυνατότητά τους να εκτελούν πλήρως τα επαγγελματικά τους καθήκοντα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με αυτό τον τρόπο εγγυόμαστε το οικογενειακό εισόδημα για όλο το διάστημα αυτό. Τέλος, όσον αφορά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, έχουμε συγκεκριμένα πλάνα έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι εξασφαλίζουμε πρωτίστως την ασφάλειά τους και ότι τους ανταμείβουμε και τους επιβραβεύουμε με τον κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε να ανταποδίδουμε την πραγματική αξία της συνεισφοράς τους.

Η σημασία του ΜΑΖΙ

Ένα πολύ δυνατό μάθημα αυτών των ημερών, συμπυκνώνεται στη λέξη ΜΑΖΙ. Δεν θα το έθετα μόνο στο πλαίσιο της ομαδικότητας στην δουλειά αλλά το ΜΑΖΙ σε πολλές διαστάσεις. MAZI σε προσωπικό επίπεδο, MAZI σε επαγγελματικό επίπεδο, MAZΙ στο σχεδιασμό του αύριο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δούμε την περίοδο του lockdown ως μια παρένθεση. Οι συνθήκες που μας ανάγκασε να βιώσουμε ο COVID-19 επιτάχυναν με έναν εκθετικό τρόπο πάρα πολλές αλλαγές. Όπως στο digital transformation, στους τρόπους που δουλεύουμε, στους τρόπους που συμπεριφερόμαστε και στον τρόπο που είμαστε ενωμένοι. Αυτά τα πράγματα, αν τα κρατήσουμε και τα φιλτράρουμε κατάλληλα για να τα προσαρμόσουμε στην επόμενη ημέρα, θα μας δώσουν ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα. Πρακτικά είναι σαν να κάνουμε ένα process re-engineering, εστιάζοντας στο μέλλον και σε αυτά που πραγματικά δημιουργούν αξία. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα μαθήματα που πήραμε και να τα κάνουμε μοχλούς εκτόξευσης για την εποχή της ανάκαμψης.

Δείτε την συζήτηση στο video που ακολουθεί:

Διαβάστε ακόμα